IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасно! 5 странични ефекта от хапването на повече бадеми

2 ноември 2017 09 00

Полезното може да стане вредно в погрешни количества

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Бадемите са полезни! Да, те съдържат много витамин А, който поддържа косата и ноктите здрави, естествени мазнини, които подхранват мозъка и кожата . И все пак като всяко нещо - в по-големи количества тези ядки може да предизвикат неприятни странични ефекти: 

1. Стомашни проблеми

Ако консумирате много бадеми, това може да причини запек, подуване на корема и да разстрои стомаха ви. Това е така, защото те съдържат фибри, а тялото ви не е свикнало да приема толкова накуп. В случай, че поемете повече фибри, увеличите приема на вода, за да се справите със ситуацията. Най-добре обаче е избегнете преяждане с бадеми.

2. Предозиране с витамин А

100 грама (половин чаша) бадеми съдържат 25 мг витамин Е. Препоръчителният дневен прием на витамина е 15 мг. Като добавите и други храни в дневното си меню, които съдържат витамин А и вероятността да предозирате тялото си с него не е малка. Това в редки случаи може да причини диария, слабост и замъглено зрение.

3. Напълняване

Бадемите са с високо съдържание на мазнини и калории. Около 100 грама бадеми ще ви осигурят 50 грама мазнини, но голяма част от тях са от мононенаситени мазнини, които са полезни за сърцето. Но ако водите по-заседнал начин на живот и не можете да изгорите тези калории, това ще доведе до напълняване.

4. Влияние върху лекарства

100 грама бадеми съдържат 2.3 мг манган, което е горната граница на ежедневните ви нужди от минерални вещества (препоръчителният прием е 1,3 до 2,3 мг манган на ден). Много е вероятно освен бадемите да консумирате и други източници на манган като пълнозърнести храни, листни зеленчуци и чайове. Диета, богата на манган, може да повлияе на приема на лаксативи, лекарства за кръвно налягане и антибиотици.

5. Токсичност

Този страничен ефект се ограничава до прием на горчиви или летални бадеми. Въпреки, че те са доказали, че са ефективни при лечение на спазми и болка, ако ги консумирате в излишък, това може да доведе до токсичност във вашето тяло. Това е така, защото те съдържат циановодородна киселина, чието прекомерно потребление може да доведе до проблеми с дишането, нервен срив, задушаване и дори смърт! Това е строга хранителна забрана за бременни жени.

Какъв е оптималният прием на бадеми на ден?

Според Администрацията по храните и лекарствата (Food and Drug Administration) дневният прием на бадеми не трябва да надвишава 1/3 чаша или 40 гр.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари