IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 признака, че не консумирате достатъчно въглехидрати

13 август 2018 14 10

Чувствате ли се изтощени по-често?

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Много хора се стремят да избягват консумацията на храни, богати на въглехидрати, за да не напълнеят. Но истината е, че част от тях са полезни и не бива да бъдат пренебрегвани. За съжаление много от етикетите на храните показват общото количество на въглехидратите, а не каква част са простите и сложните, което подвежда и води до покачване на килограмите.

Въглехидратите се делят на прости и сложни, като вторите благоприятстват за здравето – зареждат тялото с енергия. Ако искате да спазвате определен хранителен режим, трябва да ги познавате добре. Около 90% от тези вещества подхранват мозъка под форматаглюкоза. Част от нея се съхранява в черния дроб и мускулите като гликоген, който се освобождава по време на тренировки и се използва като енергия. Когато неговото количество е по-малко или липса, тялото изпраща различни сигнали, с които да покаже, че му трябват още въглехидрати. 

Ето няколко признака, по които ще познаете, че е необходимо да ядете повече храни, богати на здравословните въглехидрати: 

Липса на енергия

Една от основните роли на въглехидратите е да осигуряват енергия, особено на мозъка и нервната система.  Ако постоянно се чувствате отпаднали и нямате тонус, това е знак, че е необходимо да промените начина си на хранене. 

Запек

Здравословните въглехидрати се съдържат в някои пълнозърнести храни, зеленчуци, боб, плодове и ядки. В тях има и много фибри, които подпомагат работата на стомашно-чревния тракт. Ако те не присъстват в менюто ви, запекът е на лице. 


Отпускане, липса на концентрация

Ако нямате достатъчно въглехидрати в организма, вие може да се чувствате по-отпуснати и да губите концентрация по време на тренировки. В този случай е трудно да изпълнявате упражнения с висок интензитет. Ето защо някои спортисти се зареждат със сложни въглехидрати преди да отидат на фитнес. Така имат достатъчно енергия и изгарят повече мазнини. 

Трудно сваляне на килограми 

Всяка диета започва с бързо сваляне на теглото, но ако в хранителния режим липсват достатъчно въглехидрати, тя няма да има особен напредък. Консумацията на нисковъглехидратни храни, например, може да стопира плановете ви за отслабване. Тогава черният дроб произвежда повече захар, за да компенсира липсата на въглехидрати. Така се увеличава кръвната захар, което кара панкреасът да отделя повече инсулин. В резултат на това тялото съхранява повече мазнини отколкото да отделя. 

Лесно огладняване

Както казахме, сложните въглехидрати са богати на фибри, които не само се грижат за нормалното функциониране на храносмилателния тракт, но и държат човек сит за по-дълго. Ако той е на диета с ниско съдържание на въглехидрати и мазнини, ще огладнява по-лесно, защото тялото няма да има достатъчно енергия. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари