IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петте типа боядисване на косата и как да изберете правилния

18 април 2024 08 30

Ето какво да знаете преди следващия си час при фризьора

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Когато търсите промяна в живота си, смяната на цвета на косата ви е сигурен начин да си осигурите разнообразие буквално и преносно. Но не можете просто да нанесете малко боя и да се молите за най-добри резултати или пък да посетите салона без ясна представа какво искате. Не, важно е да разберете какво целите и какъв е най-добрият вид боя, защото не всички видове са създадени еднакво и не всички ще ви помогнат да достигнете до желания ефект. 

Независимо дали отивате в салона или се боядисвате у дома, важно е да разберете основните неща за боите за коса. По-долу разкриваме всичко, което трябва да знаете за петте типа цвят на косата и как да ги използвате.

Петте типа боядисване на косата и как да изберете правилния

Трайно – дълготрайно и идеално за преминаване към по-светли тонове

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beyoncé (@beyonce)

Какво представлява – според фризьори, трайната боя за коса навлиза дълбоко в косъма, за да промени естествения му цвят за продължителен период от време. Страхотен избор за хората, които искат по-трайна и забележима промяна.

Какво прави – трайната боя за коса работи чрез комбинация от амоняк и пероксид. Амонякът помага за повдигане на външния слой на косъма, наречен кутикула, което го прави по-възприемчив към боята. След това пероксидът помага за окисляването и активирането на цветните молекули, което им позволява да проникнат в косъма. След като цветът е в косъма, той преминава през процеса на развитие и свързване, осигурявайки дълготраен оттенък.

За кого е подходящо – трайната боя е чудесен вариант за всеки, който иска да прикрие сивите коси. Фризьорите също така препоръчват тази опция на всеки, който иска по-светъл основен цвят или търси по-дълготраен тъмен тон.

Колко време трае – трайната боя всъщност е сравнително постоянна, въпреки че може да избледнее в тоналност с течение на времето и да изисква корекции, когато се появи нов растеж. Струва си да се отбележи, че промяната или обръщането на постоянен цвят може да бъде предизвикателство и вероятно ще изисква допълнителни химически процеси, като допълнително уврежда и стресира косата.

Поддръжка – въпреки че се нарича постоянен, цветът може да избледнее с времето, особено при излагане на слънце, хлор или агресивни продукти за грижа за косата. Именно затова трябва да използвате шампоан, безопасен за цвета. Докато косата расте, естественият цвят в корените ще започне да се вижда. Ще трябва да посещавате салона за корекции на всеки няколко месеца, за да поддържате постоянен вид.

Полупостоянно – чудесен за ярки цветове, но не може да изсветли естествения цвят

Какво представлява – за разлика от перманентната боя за коса, полутрайната добавя цвят към кичурите, без да променя значително естествения пигмент. Струва си да се отбележи, че полутрайната боя за коса не може да изсветли естествения ви цвят – тя може само да внесе нюанс и да добави богатство. Така че обикновено косата трябва да бъде предварително изсветлена, за да се използва полутрайна боя.

Какво прави – полутрайната боя не съдържа амоняк или пероксид. Вместо това, обикновено съдържа по-малки цветни молекули, които покриват косъма и създават временна промяна.

За кого е подходящо – полутрайната боя е чудесен вариант за тези, които искат да експериментират с различни нюанси, без да се ангажират с дълготрайна промяна. Според фризьорите, полутрайните бои се използват за по-ярки тонове и нюанси, като дръзки розови или ярки сини цветове.

Колко време трае – полутрайната боя обикновено издържа няколко седмици – около четири до осем максимум, като постепенно избледнява с всяко измиване.

Поддръжка – поддържането на полупостоянен цвят изисква по-често освежаване, отколкото постоянният цвят. Но освен това, няма друга универсална поддръжка, просто нюансът се измива с времето. И все пак е хубаво да се миете с безопасен шампоан, предназначен за боядисани кичури.

Демипостоянно – ниска поддръжка, трае до 30 измивания

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Calvin Klein (@calvinklein)

Какво представлява – демиперманентната боя за коса съчетава характеристиките както на перманентните, така и на полуперманентните опции, което води до средносрочен цвят на косата.

Какво прави – демиперманентната боя съдържа ниски нива на пероксид, за да позволи на цвета да проникне до известна степен, но без амоняк. Формулата без амоняк я прави по-нежна към косата от перманентната боя, но по-малко дълготрайна. Резултатът е някъде по средата между перманентно и полуперманентно багрило. Също така си струва да се отбележи, че демиперманентната боя има ограничени изсветляващи свойства. Може да подобри естествения ви цвят или да го потъмни, но няма да го промени значително.

За кого е подходяща – демиперманентната боя е доста универсален вариант, особено подходящ за тези, които искат малко повече дълготрайност от полуперманентните опции, но без ангажимента за постоянен цвят. Също така е чудесна за хората, които търсят по-ниска рутинна поддръжка. Демиперманентната боя избледнява постепенно без ясна демаркационна линия, предлагайки по-естествено изглеждащ растеж.

Колко време трае – обикновено демиперманентната боя трае до 30 измивания на косата.

Поддръжка – може би най-голямото предимство на демиперманентната боя за коса е ниската поддръжка. Тъй като процесът на израстване изглежда доста естествен, няма нужда да посещавате салона за корекции, освен ако не искате да запазите цвета.

Временна боя за коса – измива се лесно, перфектна за експериментиране

боядисване, коса

Снимка: Getty Images

Какво представлява – временната боя за коса е предназначена за еднократна употреба, която бързо се измива. Това е най-бързият и най-малко траен тип боядисване на пазара.

Какво прави – временната боя за коса покрива външната страна на косъма с пигмент, който се измива при обработка с шампоан. Няма да изсветли косата или да причини трайни промени в естествения ви цвят.

За кого е подходяща – временната боя за коса е чудесен вариант за всеки, който бързо се отегчава от цвета си или иска да експериментира с нови нюанси. Освен това може да помогне за подправяне на визията за конкретно събитие, без да се притеснявате, че може да останете така дълго време.

Колко време трае – временната боя за коса се измива в рамките на едно или две къпания с шампоан.

Поддръжка – наистина не е необходима поддръжка с временната боя за коса, тъй като тя така или иначе се отмива почти веднага.

Пролетни прически за къса коса – 6 стила с бретон

Масло от кокум – ползите за косата и кожата

Идеи за нова прическа – цветовете на пролетта са вдъхновени от 90-те години

Полупрозрачна цветна глазура – освежава цвета, може да издържи до 12 седмици

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MATT REZ (@colorbymattrez)

Какво представлява – полупрозрачната цветна глазура е полутрайна техника за боядисване на коса, която включва нанасяне на прозрачен, оцветен блясък върху кичурите за подобряване на блясъка, освежаване на цветовете или промяна или намаляване на нежеланите тонове.

Какво прави – полупрозрачната цветна глазура помага да се запълнят всякакви липси в цвета на косата, като същевременно добавя жизненост, дълбочина и блясък, подобрявайки съществуващия цвят.

За кого е подходяща – това е страхотна възможност за тези, които чувстват, че цветът им е избледнял, особено блондинките, които обичат по-хладните тонове. Също така може да е от полза за хората, които искат фино да подобрят текущия си нюанс, без да се ангажират с постоянна промяна.

Колко време трае – полупрозрачната цветна глазура издържа от осем до 12 седмици или шест до 12 измивания.

Поддръжка – предимството на полупрозрачната цветна глазура е, че тя ще се слее с всичко, което се случва с цвета на косата ви, и няма да остави груба демаркационна линия. За домашна грижа използвайте безопасни за цвета шампоани и балсами.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари