IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масло от жожоба – защо трябва да го използвате за косата

26 април 2024 09 00

Включете съставката в рутината си

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Маслата за коса са изключително популярни за подпомагане на хидратирането, възстановяването и изравняването на блясъка. Въпреки това може да бъде трудно да знаете точно кое масло е най-подходящо за специфичните проблеми и цели на вашата коса. Макар повечето масла да са наистина полезни, има значение как ги прилагате, за колко време и дали избирате домашно направени или продукти, които се предлагат в магазина.

По-специално по отношение на маслото от жожоба, експертите са съгласни, че това естествено получено масло може да има невероятни ползи за косата. То се употребява от векове заради различните му ползи в грижата за кожата и косата поради сходството му с естествените масла, произведени от тях.

За да ви помогнем в дилемата дали е добре да използвате масло от жожоба, ви представяме неговите предимства, кога трябва да го нанесете, колко дълго да го оставите и всичко останало. То предлага многобройни ползи за здравето на косата, тъй като е в състояние да проникне дълбоко в космените фоликули, за да овлажни и подхрани кичурите отвътре. Според изследванията, маслото от жожоба може да помогне за хидратиране на суха коса, подобряване на еластичността, намаляване на къдренето и насърчава цялостното здраве на косата.

Какво представлява маслото от жожоба?

Маслото от жожоба е натурално масло, получено от семената на растението жожоба, известно още като Simmondsia Chinensis. За разлика от традиционните масла, то много наподобява естествените масла, произвеждани от скалпа, което го прави отличен овлажнител както за косата, така и за кожата. Това, което го отличава от другите масла е, че то всъщност е течен восък. Въпреки че се нарича масло от жожоба, продуктът всъщност представлява восъчен естер, получен от натрошени семена на растението. Поради естеството си на восъчен естер, то образува защитна бариера върху кожата за влагата, за да намали трансепидермалната загуба на вода и има интензивни хидратиращи свойства, като поддържа кожата хубава, еластична и е идеално лечение както за косата, така и за скалпа.

Ползи от маслото от жожоба за косата

Маслото от жожоба е силно овлажняващо масло, което много наподобява естествените масла, произвеждани от скалпа. То може да проникне в косъма без усилие, осигурявайки хидратация, без да оставя мазни остатъци, плюс това е богато на витамини и минерали, като витамин Е и В-комплекс, които подхранват и укрепват косата, насърчавайки цялостното здраве. Плюсовете от използването на масло от жожоба в грижата за косата, както и рутинната грижа за кожата, са много, главно поради интензивния му овлажняващ ефект.

Маслото от жожоба помага за овлажняване на скалпа, предотвратява загубата на влага и кондиционира косата, както и помага за предпазването ѝ от увреждане. Именно мастният състав на продукта му позволява да хидратира силно кичурите и кожата. Поради това може да се добави към балсами за коса, за да осигури допълнителна защита срещу сухота, накъсване и накъсани краища.

масло от

Снимка: iStock

Това, което го прави забележителна съставка в арената на красотата, е, че имитира естествените масла, произвеждани от скалпа, както и от кожата. Маслото от жожоба има същото pH като косата и кожата, което го прави съвместимо със скалпа. Освен това жожобата не е „непосилна“ за кичурите, така че повечето типове коса могат да я използват.

Как да използвате маслото от жожоба?

Въпреки че можете да си направите сами масло от жожоба, което да приложите върху скалпа и косата си у дома, експертите са съгласни, че много страхотни продукти и лечения го съдържат като съставка. То всъщност е основна съставка в класически козметични продукти за възстановяване и подхранване на кичурите. Ако решите да го използвате самостоятелно, не забравяйте да го нанесете върху косата си преди лягане. Това му позволява не само да подхрани кичурите, но и да ги предпази от цялото триене, което възниква, когато се въртите през нощта.

Маслото от жожоба също е страхотно за нанасяне преди измиване на косата, ако смятате, че шампоанът, който използвате, който е предназначен главно за скалпа, е доста агресивен за косата ви.

масло за

Снимка: iStock

Ако искате да изпробвате рецепта „Направи си сам“ за масло от жожоба, ние имаме предложение. В малък съд комбинирайте една чаена лъжичка масло от жожоба с две супени лъжици рициново масло и пет капки масло от мента, след което внимателно разбъркайте сместа. Прехвърлете я в удобен съд с пръскало или пипетка, за да може лесно да нанесете течността върху косата. Масажирайте я в скалпа, след това увийте главата си с кърпа или я покрийте с шапка за душ и оставете маслото да подейства поне един час, след което изплакнете и измийте косата с шампоан. 

Кога да избягваме маслото от жожоба?

Ако страдате от заболявания на скалпа като пърхот или себореен дерматит, тогава не се препоръчва да използвате чисто масло от жожоба. И двете състояния имат свръхрастеж на дрожди, които присъстват на вашия скалп и обичат мазнините. Това означава, че се хранят с масла, така че прилагането на повече масло може да доведе до влошаване на състоянието.

масло от

Снимка: iStock

Ако косата ви е по-фина, нанасяйте маслото от жожоба с повишено внимание. Използвайте го пестеливо, тъй като твърде многото количество може лесно да направи кичурите ви да изглеждат мазни и да натежат. Хората с чувствителна кожа може да изпитат негативна реакция при използването на маслото от жожоба. Особено предпазливи трябва да са тези с кожни заболявания, тъй като то може да предизвика алергична реакция, която може да се прояви като сърбящ обрив, зачервена кожа, копривна треска и дразнене на очите.

Разбира се, ако имате тези симптоми, спрете да използвате масло от жожоба и се консултирайте с дерматолог или лекар, ако е необходимо.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари