IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов маникюр – колко е вреден за здравето на ноктите

21 април 2024 12 00

Какво трябва да имате предвид преди следващата си промяна

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Независимо дали никога не пропускате часа си в салона за маникюр, или влизате само няколко пъти в годината за стандартен лак, има голям шанс в даден момент да сте се чудили дали новите нокти ще повредят естествените?

Както при много неща, отговорът е малко смесен. Съществуват рискове, но с правилните предпазни мерки можете да направите изживяването си в салона малко по-безопасно. Продължете да четете, за да научите повече за тънкостите на безопасността на маникюра, с важна информация, споделена от сертифицираните дерматолози Кони Янг и Дана Стърн.

Традиционният маникюр лош ли е за ноктите?

Когато отидете в салона за маникюр, има няколко риска. Да започнем със съставките. Янг казва, че някои често срещани контактни алергени, открити в лака за нокти, включват тозиламид/формалдехидна смола, дибутил, фталат, толуен и трифенил фосфат. Контактната алергия може да се прояви с подуване, зачервяване или раздразнена кожа около нокътя. Но това не е всичко. Интересното е, че може да се появи и като обрив по клепачите, тъй като това е най-тънката кожа по тялото и хората често несъзнателно докосват лицето си.

лак за

Снимка: Pixabay

Друг път могат да възникнат проблеми поради техниката на вашия маникюрист. Ако някога сте изпитвали болка, докато ви режат кожичките или оформят ноктите ви, вероятно знаете за какво говорим. Прекалено агресивните маникюрни практики като премахване на кутикула или избутване със сила на кутикулата с метален инструмент или използване на електрическа пила могат да увредят кутикулата и нокътната матрица, която е центърът за производство на новия нокът.

Да не забравяме и премахването на лак за нокти, което също може да създаде проблеми. Това е особено вярно, ако лакочистителят съдържа ацетон, който може да изсуши или дехидратира ноктите ви или околната кожа. В резултат на това може да изпитате слаби или чупливи нокти и суха, раздразнена кожа. Стърн предлага да изберете лакочистител без ацетон, за предпочитане формулиран с хидратиращи съставки, които са полезни за вашите нокти.

Какво се случва при гел маникюра?

Чудите се дали гел маникюрът е безопасен за вас и вашите нокти? Нека да го разгледаме.

Процес на премахване

Както при традиционния маникюр, премахването на гел маникюр може да увреди ноктите ви. Тук се включва накисване на ноктите в ацетон за продължителен период от време. Процесът може да премахне горния слой на нокътя, да изсуши кутикулата и да изтъни ноктите. Те също така могат да се увредят поради агресивно изстъргване или използване на електрическа пила, което може да изтъни нокътната ви плочка.

Излагане на UV светлина

Запечатването на гел маникюр изисква „изпичане“ на ноктите под UV или LED лампа. Излагането на UV лъчи може да допринесе за фотостареене, при което кожата преждевременно остарява. Съществува и потенциално повишен риск от рак на кожата. Незащитеното излагане на UVA и UVB уврежда ДНК в клетките на кожата и създава генетични дефекти, наречени мутации, които могат да доведат до рак на кожата и преждевременно стареене, включително бръчки, кафяви петна, неравномерен тен на кожата, отпуснатост и загуба на обем.

Гел Лак,

Снимка: iStock

Необходими са повече изследвания, за да се разберат по-добре рисковете от излагане на UV лъчи по време на гел маникюр. Въпреки че има ясна връзка между ултравиолетовите лъчи и повишения риск от рак на кожата, Стърн казва, че е трудно да се проучат специфичните рискове, свързани с маникюра с гел лак. Това е така, защото има толкова голяма променливост във видовете използвани лампи, времето на експозиция, позиционирането на кожата спрямо светлината, типа кожа и честотата на маникюра.

Знаем, че многократното излагане на UVA от слънчева светлина или машини за тен е мутагенно и може да причини рак на кожата, но остава въпросът какъв риск представляват типичните гел маникюри. Определено се нуждаем от повече проучвания и в идеалния случай от проспективно проучване, при което участниците правят чести маникюри с гел и се проследяват с течение на времето.

Какво се случва при акрилния маникюр?

Акрилният маникюр носи много от същите рискове, които споменахме, включително контактни алергии и увреждане на нокътното легло по време на нанасяне и отстраняване. Процесът на нанасяне, ако не се извърши правилно, може също да увреди нокътното легло, което да доведе до изтъняване, отслабване или дори гъбични инфекции. Ако влагата се улови между акрилния и естествения нокът, това може да създаде среда, благоприятна за растеж на бактерии и гъбички.

акрилик istock

Снимка: iStock

Стърн отбелязва, че повечето щети от акрилите се появяват, когато те се отстраняват. При този процес е от ключово значение да се следват инструкциите на производителя. Много салони използват електрическа пила, за да подпомогнат отстраняването и това определено може да увреди защитната бариера на ноктите и кожичките. 

Как да направите маникюр безопасно?

Ето няколко идеи как да направите маникюра си малко по-безопасен, според препоръките на дерматолозите.

Традиционен маникюр

► Изберете лакочистител без ацетон

► Ако имате чувствителна кожа или се притеснявате от развитие на контактна алергия, потърсете лакове за нокти с надпис „10-free“. Те са направени без 10 химикала, често използвани в лаковете за нокти, които понякога се свързват с вредни странични ефекти.

► Отидете в реномиран салон, който използва подходящи техники и дезинфекцира своите инструменти.

► Помислете за пропускане на стъпката за подрязване на кожичките в маникюра. Кутикулата играе важна роля в защитата на нокътната плочка от външни патогени.

Гел маникюр

Според експертите, излагането на UVA е водещият потенциален риск, свързан с гел маникюра. Затова е препоръчително да носите слънцезащитен крем на ръцете или предпазна ръкавица без пръсти. Тези продукти се предлагат на пазара, като дори могат да бъдат налични във вашите салони за красота. Нанесете широкоспектърен слънцезащитен крем 30 минути преди гел маникюра.

Гел маникюр – полезен или вреден за ноктите

Идеи за нов маникюр – 5 дизайна в прасковен цвят

Микрофренският маникюр е перфектната пролетна тенденция за нокти

Акрилен маникюр

Голяма част от щетите с акрилите се случват по време на отстраняването, така че това е моментът, когато ще искате да бъдете най-внимателни. Когато се накисвате в ацетон, опитайте се да защитите нокътните гънки и кутикулата, като нанесете мазен бариерен емолиент. И определено не се опитвайте сами да отлепите акрила.

За още новини от света на красотата и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари