IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти съвети – полезно ли е алое вера за лицето

26 април 2024 11 00

Всичко, което трябва да знаете по въпроса

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Алое вера е едно от най-красивите растения със своята поразителна яркозелена външност, което „извира“ от земята във форма, подобна на звезден изблик. Ако оставим красивата визия настрана, обелете едно от дебелите му стъбла и ще намерите сочна, вискозна слуз, която се използва в успокояващи билкови лекарства от векове. Може би вече сте използвали алое вера за успокояване на слънчеви изгаряния по тялото или за подправяне на ястие в кухнята, но дали е добре да го прилагате върху лицето си?

Може ли да използвате алое вера върху лицето?

Известно със своите успокояващи и хидратиращи способности, алое вера е отлична съставка за грижа за кожата на лицето. Всъщност много продукти, направени специално за тази област от тялото, съдържат алое вера във формулата си.

Алое вера има многобройни ползи за кожата, включително овлажняване, успокояване на възпаленията, намаляване на акнето и насърчаване на заздравяването. И за алоето, както при всеки нов козметичен продукт, се препоръчва да направите тест върху малка част от тялото, за да сте сигурни, че нямате алергични реакции или чувствителност към растението. Това е особено важно, ако имате чувствителна или реактивна кожа.

алое вера,

Снимка: iStock

Нанесете малко количество гел от алое вера върху малка част от кожата си, като вътрешната страна на китката или лакътя, изчакайте 24 часа, за да видите дали има някаква нежелана реакция, преди да приложите съставката върху лицето си. Ако сте чувствителни, прилагането на алое вера може да причини зачервяване, парене или обрив.

Ползи от алое вера за кожата

Алое вера има много ползи за кожата. Ето някои от основните причини, поради които просто има смисъл да включите тази естествена съставка в своя режим за красота.

► Успокоява обриви, раздразнения и възпаления.

► Антиоксидант, богат на витамини А, С и Е, които могат да помогнат за защита срещу увреждане от свободните радикали.

► Противовъзпалителните качества помагат за успокояване на изгаряния и зачервявания почти незабавно.

► Хидратира и изглажда, без да омазнява.

► Справя се с обриви благодарение на своите антибактериални и успокояващи свойства.

► Насърчава заздравяването на рани и може да помогне за ускоряване на процеса на възстановяване при порязвания, изгаряния и други леки наранявания.

► Може да стегне порите и да създаде по-гладка кожа благодарение на стягащия си ефект.

Как да използвате алое вера на лицето?

Можете да използвате алое вера върху кожата си по три различни начина – директно от растението, смесено в домашна рецепта или като част от предварително формулиран продукт за красота.

алое вера,

Снимка: iStock

► Директно прилагане – Гелът директно от растението е най-ефективното средство. Можете да отрежете малко парче от върха на стръка, след това да изстискате слузта директно от растението и да нанесете където е необходимо. Можете също така да изстискате колкото можете, след което да съхранявате в буркан в хладилника или фризера за допълнително успокояващо лечение. Тези методи гарантират, че използвате чисто, естествено алое вера без никакви добавени съставки или консерванти.

► Домашни рецепти – наистина няма лимит на домашните рецепти, които може да опитате, когато става дума за красота. Може да добавите алое вера в скраб за тяло, за да успокоите при ексфолиация, да добавите малко витамин С, за да направите свой собствен антиоксидантен серум, или да комбинирате супена лъжица гел от алое вера със супена лъжица мед за успокояваща маска за лице за премахване на акне.

► Козметични продукти – много продукти за грижа за кожата съдържат алое вера като ключова съставка поради успокояващите и хидратиращите свойства на растението. Понякога може да не е сред основните, но да е добавено в микса. Може да намерите алое вера в тонери, които успокояват и хидратират кожата, в почистващи продукти, които балансират pH-, или в успокояващи гелове, които се грижат за по-мека и по-здрава кожа.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари