IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководство за пътуване до живописния и оживен Лисабон

12 април 2024 10 30

Градът, който предлага туризъм и лятна почивка в едно

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Обмисляте ли пътуване до Португалия и питате ли се дали Лисабон е добър вариант за лятото? Чудите се дали дестинацията е подходяща за пътуване „по женски“ с приятелки.

В тази статия ще разкажем всичко, което трябва да знаете, за да се чувствате уверени в пътуването си до този оживен град.

Много е възможно да обикнете столицата на Португалия от пръв поглед. Разбира се, в Лисабон има куп страхотни неща, които можете да направите, но най-хубавото е, че можете да съчетаете туризма – разглеждането на един красив европейски град, с лятната си почивка – защото около Лисабон има много красиви плажове, където можете да съберете тен, а храната в града е просто чудесна!

А най-страхотното нещо за Лисабон и Португалия като цяло е, че е сравнително евтина дестинация, що се отнася до европейските страни.

Лисабон център;

Снимка: iStock

Безопасен ли е Лисабон за соло пътуване или за женски компании?

Краткият отговор е ДА. Лисабон се счита за един от най-безопасните градове в Европа, тъй като нивата на престъпност са много ниски. Въпреки това, винаги бъдете разумни и дръжте ценностите си скрити.

Английският се говори доста широко в този оживен и колоритен град, което ще направи пътуването ви много по-лесно. Възможността да общувате с местните жители е важна, за да разберете къде трябва да отидете, особено когато слизате от самолета и трябва да навигирате по пътя си към мястото за настаняване.

Полезен съвет, за да направите процеса на достигане до вашето настаняване много по-лесен, е да имате екранна снимка на телефона си на адреса и приблизителното местоположение, свалени от Google Maps например.

Някои други съвети за пътуването:

Бъдете бдителни: Внимавайте за обкръжението и вещите си, особено в пренаселени или туристически райони. Използвайте реномиран транспорт: Придържайте се към лицензирани и реномирани транспортни опции, независимо дали става въпрос за таксита, споделено пътуване или обществен транспорт.

Избягвайте рискови зони през нощта: Стойте далеч от слабо осветени или пусти места, особено след свечеряване. Ако е възможно, планирайте дейностите си през светлата част на деня, освен ако не излизате с група.

Контакти и информация за спешни случаи: Запазете номерата за контакт за спешни случаи в телефона си и знайте местоположението на най-близкото посолство или консулство. Също така се уверете, че знаете номера на службите за спешна помощ (112 в Европа).

Използвайте реномирани квартири: Изберете квартири с добри отзиви и мерки за сигурност. Уверете се, че заключвате стаята си или шкафчето си, ако сте отседнали в хостел, и използвайте предоставените сейфове.

10 неща за правене в Лисабон

Лисабон е невероятна дестинация и за женски компании туристи. Там ще откриете от спиращи дъха гледки от хълмовете с маслинови горички до богатата култура и история на града. Ще ви трябва допълнителен ден за пътуване до Синтра, но е възможно да разгледате Лисабон и за един-два дни, ако сте ограничени във времето.

1. Пийнете в Bairro Alto

Bairro Alto е популярен туристически район, пълен с барове и е известен като най-доброто място за нощна забава. Ако обикалянето на кръчми не ви харесва, все пак си струва да посетите Bairro Alto, тъй като има много кафенета на открито и международни ресторанти.

От неговите оживени тераси можете да се насладите на невероятната гледка към Лисабон и да изследвате криволичещите му улици. Освен известния си нощен живот, Bairro Alto предлага невероятни гледки като Miradouro de Santa Catarina, където можете да се насладите на спиращи дъха панорами на покривите на града и река Тежу.

През деня кварталът разкрива своя бохемски дух чрез еклектични магазини, традиционни къщи за фадо и цветно улично изкуство, което предлага поглед към богатия културен гоблен на Лисабон.

2. Посетете Praca do Comercio

Известен като един от най-големите площади в Европа, Praca do Comercio е може би първото място, на което ще се натъкнете. Разположен в центъра на Лисабон, Санта Мария Майор, има какво да се види в този стилен район. Слънчевият площад е точно до река Тежу и е известен със своите яркожълти сгради и голяма арка, наречена Arco da Rua Augusta.

Архитектурата е прекрасна и арката е популярна снимана забележителност. Това е важно място за посещение, ако искате да усетите оживеното настроение на Лисабон и да видите част от неговата история. Най-вероятно ще преминете през този площад, за да стигнете до други части на града, които искате да разгледате, така че е трудно да го пропуснете.

Алафама и

Алфама и замъкът; Снимка: iStock

3. Изгубете се в Алфама

Доста лесно е да се изгубите по улиците на Лисабон поради всички завои, но да се изгубите в Алфама е нещо, което си струва. Този стар квартал в Лисабон е лабиринт от тесни улички, стълбища и скрити дворове. Можете или да се разходите тук от центъра на Лисабон, или да вземете известния трамвай 28. Бъдете готови, че трамваят ще бъде доста пълен, ако сте в града през лятото. Ако искате да увеличите броя на крачките си за деня, ходенето е просто красиво. Докато се скитате, ще се натъкнете на красиви къщи с плочки, малки площади с местни кафенета и спиращи дъха гледки. Тук има доста различно усещане от централната градска част, можете наистина да усетите душата на града и да намерите красотата в неговата богата история.

Залез Лисабон;

Снимка: iStock

4. Вижте гледката от Portas do Sol

Ако решите да се изгубите в Алфама, без съмнение вероятно ще се натъкнете на Портас до Сол. Ще разберете, когато го намерите, защото гледката е красива. Заслужава си да посетите и бар Portas do Sol, ако искате да останете тук още малко и да се насладите на едно питие. Там също сервират вкусна храна.

5. Спрете до площад Rossio

Страхотно място за разходка – намира се в сърцето на града, така че е популярно място с калдъръмени улици и елегантни сгради. Долната кула Pombaline се намира в центъра на площада, който след това се разпростира на широки булеварди. Ако имате нужда от почивка от цялото ходене, можете да намерите няколко сенчести пейки, на които да седнете, докато се насладите на атмосферата.

6. Фейра да Ладра

Ако обичате добър пазар, отидете до Feira da Ladra. Отворено е във вторник и събота и тук ще намерите от всичко по малко. Има нещо толкова забавно в изследването на битпазари, когато си в чужда страна. Можете да видите всички дребни джунджурии, които местните жители правят, и да ги подкрепите, ако решите да направите покупка.

7. Посетете замъка Сао Хорхе

Разположен на върха на най-високия хълм в Лисабон, замъкът São Jorge е задължително посещение заради панорамната гледка към града и река Тежу. Тази историческа крепост изиграва значителна роля в историята на Португалия. Замъкът също така е домакин на музей с археологически находки, предлагащ по-задълбочен поглед върху миналото на Лисабон.

8. Качете се на трамвай 28

Пътуването с трамвай 28 осигурява живописно пътешествие през някои от най-емблематичните квартали на Лисабон, включително Алфама, Байша и Граса. Този жълт ретро трамвай (превърнал се в емблематичен символ на Лисабон) се движи по тесни улички, предлагайки поглед към традиционната архитектура на града. Съвет: Планирайте да вземете трамвая рано сутрин и избягвайте час пик, ако е възможно, защото става изключително натоварен!!

Лисабон; Снимка

Снимка: iStock

9. Разходете се по Рибейра дас Наус

За спокойна разходка крайбрежната алея Ribeira das Naus е идеална. Простира се покрай река Тежу и предлага спокойна гледка към водата – фантастично място за гледане на залеза в посока на океана.

Плажовете на

Плажовете на Коста де Капарика; Снимка: iStock

10. Разгледайте близките плажове

Дори и да не планирате плуване или посещение през по-хладните месеци, пак си струва да посетите крайбрежието, особено ако сте любител на плажовете! От леснодостъпните плажове в Кашкайш до широката и оживена Прая де Каркавелос, има много избор. Praia de Carcavelos е един от най-големите и популярни плажове близо до Лисабон.

Южно от Лисабон, Коста да Капарика се простира на 30 км, гордеещ се със забележителна красота и е любимо място както за местните жители, така и за туристите. За тези, които търсят приключения, Praia do Guincho е раят за сърфистите, известен със силните си ветрове и дивата природа.

Междувременно плажът Тамариз в Ещорил пленява с живописната си обстановка и историческия си чар, до който се стига лесно с кратко пътуване с влак. Тези крайбрежни скъпоценни камъни осигуряват идеално допълнение към градския чар на Лисабон, предлагайки слънце, море и пясък на една ръка разстояние.

океанариум; Снимка

Снимка: iStock

Освен тези 10 предложения, може би е добре да посетите Океанариума на Лисабон – Lisbon Oceanarium, както и мола до него (стига се с метрото). А също така може да се повозите и на лифт!

Еднодневни екскурзии от Лисабон

Синтр

Ако искате да се отдалечите малко повече, определено погледнете планирането на еднодневна екскурзия до Синтра! Синтра се намира на малко повече от половин час път от Лисабон с кола, което го прави идеалната дестинация за еднодневна екскурзия. Това е една от основните атракции, така че ако имате свободен ден, който да посветите на разглеждане на всички цветни имения, красиви църкви и екстравагантни дворци, не забравяйте да го посетите.

Синтра; Снимка

Синтра; Снимка: iStock

Порто

Ако имате допълнителен ден или два, отиването до Порто е още едно страхотно еднодневно пътуване. Този красив португалски град е известен със своята зашеметяваща архитектура, вкусна храна и жизнена култура. От изследване на величествените сгради на историческото ядро до удивление на спиращата дъха красота на долината Дуро, в Порто има по нещо за всеки. Започнете почивния си ден, като се разходите из квартал Рибейра. Завършете пътуването си с възможност да разгледате калдъръмените улици и скритите скъпоценни камъни на крайречния район на Порто.

Къде да се храните в Лисабон

Ако сте голям любител на храната, ще ви хареса да разгледате всички кафенета и ресторанти, които Лисабон може да предложи! Градът дори спечели наградата National Geographic Hotspot Foodie през 2019 г.

яйчен тарт;

Снимка: iStock

Ето няколко задължителни неща – опитайте Pastel De Nata. Това е местен десерт – кремообразна торта/тарт с яйчен крем с дебел външен слой от люспесто тесто, звучи вкусно, нали?!

Time Out Market - страхотното нещо на този закрит пазар е, че всичко, което се предлага в него е избрано, тествано и дегустирано от кулинарни експерти!

Има повече от 40 щанда на водещи представители във всички категории храни, така че със сигурност ще намерите нещо по ваш вкус. Има и вегетариански и вегански опции. Това е място не само за да се насладите на храната, но и да се потопите в хранителната култура на Лисабон.

Ако искате да се разхождате още, след като сте хапнали, има и магазин, който продава португалски продукти, сергии с местни плодове и зеленчуци, бар и др.

Пазарът се намира в оживения район Cais do Sodré, леснодостъпен с обществен транспорт. Отворен е всеки ден, с удължено работно време през уикендите.

Ако хамбургерите са вашето нещо, ще искате да се насочите към Ground Burger, защото те са известни с това, че имат най-добрите смлени бургери в Лисабон.

Що се отнася до напитките, поглезете се с млечен шейк или отпийте крафт бира. Не забравяйте да ядете риба и морски дарове – все пак сте на брега на океан и река едновременно!

Най-доброто време за посещение на Лисабон

Лисабон има доста мек климат, което означава, че има много възможности за пътуване до този град. Най-доброто време за посещение на Лисабон е междинният сезон, който е от март до юни или от септември до ноември. Това означава, че пропускате натоварените летни месеци, когато ще има много туристи, но времето е приятно топло, с температури, удобни за разглеждане на криволичещите улици на града и красивите пейзажи.

И все пак до Лисабон има четири красиви брегови линии наблизо, така че ако искате и лятна почивка, бихме ви препоръчали да го посетите през лятото. Плажовете са красиви, но водата е малко по-студена, все пак това е Атлантическия океан!

Какво да обличате в Лисабон

Това очевидно зависи от времето на годината, в което планирате посещението. За месец юни ще ви трябват рокли или шорти и тениска през повечето време. Не забравяйте да вземете чифт дънки и суитшърт!

Друго нещо, което трябва да знаете за Лисабон е, че улиците не са гладко павирани, те са калдъръмени, така че добър чифт обувки за ходене е задължителен!

Не забравяйте бански, слънчеви очила и слънцезащитен крем, както и компактен чадър.

Как да се придвижвате из Лисабон

При условие, че резервирате някое централно настаняване, лесно ще се придвижвате пеша. Можете да се разходите спокойно по калдъръмените улици на Alfama, да разгледате различните книжарници и галерии в модерния Bairro Alto или да прекарате един следобед в живописната кула Belém.

Достъпен начин за придвижване е с Lisbon Card. Това е карта за отстъпка, която ви позволява да се возите на метро, автобуси, трамваи (включително известния трамвай 28) и влакове до Кашкайш и Синтра. Купувате 24-часова, 48-часова или 72-часова карта, след което всичките ви разходи за обществен транспорт са включени. Получавате безплатен вход и до 25 популярни музея и атракции.

Придвижването из Лисабон е доста лесно, благодарение на широката мрежа от обществен транспорт. Градът предлага набор от възможности, включително метро, трамваи, автобуси и влакове, а също и фериботи през река Тежу – ефективни и достъпни начини да разгледате както сърцето на Лисабон, така и околните райони.

Пътниците на „България Еър“ вече имат възможност да се отправят към още една чудесна дестинация от гамата на авиокомпанията. На 6 април националният превозвач стартира новата си редовна линия между София и Лисабон за лятото на 2024 година.

Националният превозвач предлага директни полети до португалската столица и обратно два пъти седмично – всяка сряда и събота, през целия летен сезон. Най-ниската цена за еднопосочен билет в икономична класа за пътник без регистриран багаж до Лисабон е 139 евро.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари