IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Принц Андрю си спомня за трудните моменти около връзката му с Джефри Епщайн

8 април 2024 08 40

Продуцентката Сам Макалистър разказва за интервюто

Снимка: БГНЕС

Изпадането на принц Андрю в немилост започна под ярките светлини на интервю, което според бившия продуцент на BBC Сам Макалистър е било още по-сюрреалистично в реалния живот.

Мемоарите на Макалистър за скандалната среща с херцога на Йорк през 2019 г. около връзката му с осъдения за сексуално престъпление Джефри Епщайн вдъхновиха предстоящия филм на Netflix Scoop и тя ексклузивно сподели предPeople в момента, в който е знаела, че разговорът ще предизвика шокови вълни – да не говорим за кралските последици.

„Това беше едно от онези невероятни неща, които обикновено поради това, че си продуцент, се случват така, че прекарваш време в разговори с някого. И преди камерите да започнат да се въртят, той е сензационен, а в момента, в който камерите се включат, става много безвкусен. Това беше единственият случай, в който това не се случи“, казва Макалистър пред изданието.

„Преживяването за мен беше като че ли нещата ставаха все по-високи и по-високи по отношение на залозите и беше просто необикновено да чуя всичко това пред камерата. Защото няколко дни по-рано бяхме чули част от това насаме в малка стая в Бъкингамския дворец, но да го чуя да го казва пред света беше най-шокиращата част от всичко, в известен смисъл“, спомня си тя.

„Някои от отговорите, които той даде публично, бяха невъобразими. И разбира се, обществената реакция ни подсказа, че обществото не смята тези отговори за достоверни или добри.“

Макалистър си осигури този рядък разговор след година на щателни преговори с Двореца, които започнаха с представяне на благотворителната дейност на принц Андрю. Но Епщайн отново се озова в заглавията на вестниците, след като беше арестуван през юли 2019 г. и обвинен във федерален обвинителен акт, в който се твърди, че е „сексуално експлоатирал и малтретирал десетки малолетни момичета в домовете си“.

„В известен смисъл започна като незначителна история, а след това се превърна в най-голямата история в света“, спомня си тя.

Както се вижда от официалния трейлър на новия филм с участието на Били Пайпър в ролята на отчаяната продуцентка, Джилиан Андерсън в ролята на журналистката Емили Мейтлис и Руфъс Сюъл в ролята на Андрю, злополучният разговор е бил предшестван от среща в двореца с херцога на Йорк, тогавашната му шефка на персонала Аманда Тирск (Кийли Хоус) и един „крив“ гост: най-голямата му дъщеря, принцеса Беатрис.

„Разговорът се състоя в понеделник, те казаха „да“ във вторник, а интервюто се случи в четвъртък и излезе в събота“, казва Макалистър, като поставя в контекст реалния развой на събитията.

Хронология на изпадането на принц Андрю в немилост

Вторият син на кралица Елизабет седна срещу Мейтлис в южния салон на Бъкингамския дворец на 14 ноември 2019 г. за интервюто за BBC Newsnight, в което за първи път обсъди връзките си с опозорения финансист и твърденията, че е правил секс с Вирджиния Джуфре, когато тя е била на 17 години.

Разговорът беше изпълнен с други изключителни изцепки, като например твърдението на принц Андрю, че „не си спомня“ да е срещал Джуфре, въпреки широко разпространената снимка, на която те са заедно с Гислейн Максуел, алибито му, че е завел принцеса Беатрис в Pizza Express в Уокинг на датата, на която Джуфре твърди, че е имало среща, и опровержението му, че не е могъл да се поти (както Джуфре твърди в съдебните документи, че е танцувал) поради „свръхдоза адреналин по време на Фолклендската война“.

В изявлението, с което обяви оттеглянето си, принц Андрю отрече да е извършил каквото и да било нарушение и заяви, че продължава „недвусмислено да съжалява за необмислената си връзка с Джефри Епщайн“, който почина в затвора, докато очакваше федерални обвинения за трафик на хора с цел сексуална експлоатация през август 2019 г.

По-късно кралица Елизабет лиши херцога на Йорк от военните му титли и покровителства през януари 2022 г. на фона на гражданския иск на Джуфре за сексуално посегателство, в който тя твърди, че е била трафикирана от Епщайн и принудена да прави секс с кралската особа три пъти между 1999 и 2002 г., когато е била тийнейджърка. През следващия месец е постигнато извънсъдебно споразумение. Сумата не беше разкрита, но се говори, че кралицата е съдействала за изплащането ѝ.

Оттогава принц Андрю продължава от време на време да присъства на събития с кралското семейство, като наскоро бе на панихидата за покойния гръцки крал Константин през февруари и на църковната разходка на крал Чарлз на Великден.

Въпреки публичните появи на Андрю, Макалистър казва, че светът знае, че той вече не е истински в кралското лоно.

„Мисля, че като цяло обществеността е много мъдра и разбира разликата между това да можеш да отидеш на няколко светски събития и да си работещ на пълен работен ден, завръщащ се член на кралското семейство. И мисля, че между двете има голяма разлика. Така че, каквито и повърхностни моменти да има, в които да изглежда, че в някакъв смисъл той се завръща в лоното, мисля, че в очите на общественото мнение той е крайно нежелан“, обяснява тя.

Макалистър напусна BBC след десетилетие през 2021 г. и сега е старши гостуващ научен сътрудник в Лондонското училище по икономика. Тя казва, че се надява филмът да напомни на зрителите за решаващата роля на журналистиката в днешната демокрация и те да подкрепят героинята ѝ, тъй като звездите са се подредили така, че тя да постигне това, което се оказа „журналистическо бижу“.

„Бях обикновена жена в необикновена ситуация, опитвах се да нахраня детето си в автобуса, получавах кебапчета, опитвах се да се справя по най-добрия начин на работното място, работех на половин работен ден, тревожех се като повечето нормални хора за целия богат гоблен на живота. И в крайна сметка това се оказа сензацията на века“, казва тя.

Продуцентът на интервюто на принц Андрю за BBC си спомня за „кривия момент“, в който участва друга кралска особа.

Сам Макалистър разказва пред PEOPLE за това как херцогът на Йорк е довел неочакван член на семейството си на среща преди интервюто му, свързано с връзката му с Джефри Епщайн.

Принц Андрю доведе неочакван член на кралското семейство на среща преди интервюто си за BBC Newsnight през 2019 г., свързано с връзките му с осъдения сексуален престъпник Джефри Епщайн – това, което продуцентът Сам Макалистър казва пред PEOPLE, е „кривата топка на кривите топки“.
Тъй като премиерата на филма Scoop, разказващ как Би Би Си осигури интервюто, което накара херцога на Йорк да се оттегли от публичния живот като кралска особа, се излъчва по Netflix, бившият продуцент на Би Би Си въвежда PEOPLE в срещата в Бъкингамския дворец преди разговора с журналистката Емили Мейтлис.

„Тази среща беше просто необикновена, защото очевидно се подготвяш толкова много за среща от такава важност, в Бъкингамския дворец, преговаряйки за интервю, което в момента е най-търсеният разговор в журналистиката“, казва Макалистър. „И имаше истински момент на криворазбрана стъпка.“
Тя продължава: „Щяхме да се срещнем с принц Андрю и началника на канцеларията му Аманда Тирск, изиграна от Кийли Хоуз в нашия филм, и тогава той доведе някого със себе си. Сега си мисля, че тогава предполагах, че това ще бъде адвокат или човек от комуникациите и нещата ще приключат. Но всъщност това беше дъщеря му, принцеса Беатрис“.

„Така че да се подготвя за тези невероятно важни преговори и след това да се наложи да ги водя по тези чувствителни и трудни теми пред малката му дъщеря наистина беше издигане на и без това необикновеното преживяване на следващото ниво“, спомня си Макалистър. „Нищо не те подготвя за подобно професионално преживяване. И въпреки че ми се иска да мисля, че имам достатъчно опит с това, в Бъкингамския дворец, седейки точно срещу него и дъщеря му, всички наистина бяхме извън себе си.“
Принц Андрю, херцог на Йорк, принцеса Беатрис и Сара, херцогиня на Йорк, присъстват на четвъртия ден на Royal Ascot на пистата Ascot Racecourse на 22 юни 2018 г. в Аскот, Англия.

Синът на кралица Елизабет, който сега е на 64 г., разговаря с Мейтлис в Южната зала на Бъкингамския дворец на 14 ноември 2019 г., за да обсъди за първи път връзките си с Епщайн и твърденията, че е правил секс с Вирджиния Джуфре, когато тя е била на 17 г.

По време на интервюто принц Андрю опровергава твърдението на Джуфре, че е танцувал с нея в лондонски нощен клуб, преди да прави секс, защото е „завел Беатрис в Pizza Express в Уокинг на парти, предполагам около четири или пет часа следобед. И след това, тъй като херцогинята [бившата му съпруга Сара Фъргюсън] отсъстваше, имаме просто правило в семейството, че когато единият отсъства, другият е там. По това време аз бях в терминален отпуск от Кралския флот, така че си бях у дома.“

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари