IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опозореният футболист О Джей Симпсън е мъртъв

12 април 2024 10 50

Той беше известен по-скоро с делото си за убийство, отколкото с кариерата си в NFL

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

О Джей Симпсън, безспорно една от най-спорните фигури в историята на днешна Америка, е починал на 76 години. 

Според официално съобщение, направено от семейството му в социалните мрежи, членът на футболната Зала на славата, легендарен водещ, самопровъзгласил се актьор, осъден престъпник и обвинен – но след това оневинен – убиец е починал на 10 април след битка с рака. В изявлението се казва, че Симпсън е бил заобиколен от децата и внуците си в последните си часове, като семейството моли общността за уединение и спокойствие в този труден момент.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NU.nl (@nu.nl)

Някога знаменита личност, почитана заради рекордните си приноси към колежанския и професионалния футбол, триумфите и подвизите на Симпсън на терена отдавна за засенчени от ареста му през 1994 година за жестоките убийства на бившата му съпруга Никол Браун Симпсън и нейния приятел Рон Голдман. 

Симпсън беше задържан на 17 юни 1994 година след продължително полицейско преследване с коли, предавано на живо по телевизиите по цял свят. Тълпи се образуваха по надлезите на магистралата, за да зърнат Симпсън, който беше позорно преследван в бял Ford Bronco, управляван от неговия приятел и бивш съотборник Ал Каулингс.

Бившият футболист беше съден за убийствата в продължение на 11 месеца в това, което много от правните експерти по онова време нарекоха „Процесът на века“. Правният екип на спортиста се състоеше от силните адвокати Робърт Шапиро и покойните вече Джони Кокран, Робърт Кардашян и Ф. Лий Бейли.

На 3 октомври 1995 година съдебните заседатели се произнесоха с присъди за невинен и по двете обвинения в убийство. Изчислено е, че 100 милиона души само в Съединените щати са се включили, за да гледат или слушат присъдата.

Роден на 9 юли 1947 година в Сан Франциско, Симпсън играе футбол в гимназията за City College of San Francisco, преди да се прехвърли в Университета на Южна Калифорния. Той беше бягащ бек на Троянците през 1967 и 1968 година, водейки ги до успехи и през двете години. Като старши футболист той беше награден с Heisman Trophy.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TV One (@tvonetv)

Симпсън беше първа селекция от „Бъфало Билс“ в драфта на AFL-NFL през 1969 година и игра в отбора до 1978 година. От 1979-а до пенсионирането си през 1982 година, той играеше за родния си град Сан Франциско и отбора San Francisco 49ers. Симпсън, който беше наречен „Джус“, стана първият играч на НФЛ, който изтича повече от 2000 ярда за един сезон през 1973 година и до ден днешен държи рекорда за среден брой ярдове за игра за един сезон – 143,1. Той беше единственият играч, който е изтичал над 2000 ярда във формат от 14 мача от редовния сезон на NFL.

О Джей влиза в Залата на славата на професионалния футбол с випуск 1983 година.

След като се оттегли от спорта, Симпсън стана футболен говорител и спортен коментатор. Става известен и с актьорските си умения, появявайки се в телевизионни предавания като Dragnet, In the Heat of the Night и 1st and Ten, както и във филми като The Towering Inferno, Roots и трилогията The Naked Gun. Симпсън също така участва във филм, направен за телевизия, наречен Frogmen. Завършен месеци преди убийствата, той така и не беше излъчен, след като ръководителите на NBC в крайна сметка решиха да го спрат.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 60s 70s Page (@60s70sera)

На 19 години Симпсън се жени за Маргьорит Уитли и двамата имат три деца – Арнел, Джейсън и Ейрън. През 1979 година, на 2-годишна възраст, Ейрън се удавя в семейния басейн. Двойката се развежда през 1979 година и Симпсън се жени за Никол Браун през 1985 година. Те имат две деца – Сидни и Джъстин – преди да се разведат през 1992 година.

След оправдателната си присъда Симпсън е съден в граждански съд от семействата на Никол и Роналд Голдман.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by New York Post (@nypost)

През 1997 година съдът решава в тяхна полза, присъждайки им обезщетение от 33,5 милиона долара. В крайна сметка Симпсън плаща само малка част от тази сума. Десет години по-късно спортистът е арестуван в Лас Вегас за нападение, въоръжен грабеж и отвличане, след като е принудил мъже да върнат сувенири, за които е твърдял, че са били откраднати от него. Инцидентът е станал в хотела Palace Station.

Случаят отива в съда и през 2008 година Симпсън е осъден на 33 години зад решетките. Той излежа почти девет години от тази присъда в поправителния център Lovelock, след което беше освободен на 1 октомври 2017 година. След това покойният сега футболист се премести в Лас Вегас, стоейки далеч от публичното пространство. През 2019 година се присъедини към социалната мрежа Х, тогава Туитър, където беше следен от повече от 1 милион души.

За още новини от света на звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари