IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масло от кокум – ползите за косата и кожата

9 април 2024 15 00

Защо е добре да го включите в рутинната си грижа

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Когато става въпрос за богати, „пищни“ кремове за кожа и коса, ние сме фенове на растителните продукти. От класически козметики като масло от ший и кокос до по-малко известни съставки като хидратиращо масло от семена на манго, много от любимите ни балсами и лосиони се вдъхновяват от природата заради нейните успокояващи и възстановяващи сили. Но точно когато си мислим, че сме заредили колекцията си за грижа за кожата с всички варианти на пазара, се натъкваме на невероятна съставка, която ни кара да се чудим къде е била през целия ни живот.

Маслото от кокум не е нещо ново – то се използва в аюрведическата медицина от векове – но все още не е станало нарицателно в нашата рутинна грижа за красота. Въпреки това, тъй като все повече марки започват да се възползват от безбройните ѝ предимства, тази невъзпята съставка получава втори шанс да се докаже.

Маслото от кокум се произвежда от семената на дървото Garcina Indica, известно още като дърво кокум или кокам. Това дърво е родом от южната част на Индия. Семената му са богати на мазнини, които се събират и обработват, за да се създаде крайният продукт. Това обаче не е всичко. Овлажняващите характеристики и мекият аромат на маслото от кокум го правят популярно в козметиката и грижата за кожата.

Как маслото от кокум помага за косата и кожата

Маслото от кокум изглежда набира популярност в арената на красотата, появявайки се във все повече козметични продукти. Но какво точно го прави толкова изкушаващо за дерматолозите и потребителите?

Поради изобилието на жизненоважни мастни киселини и антиоксиданти, които съдържа, маслото от кокум е в състояние да защитава, омекотява и овлажнява както кожата, така и косата. В резултат на способността му да намалява възпалението, подпомага заздравяването на рани и предотвратява запушването на порите, то е отличен избор за широк спектър от типове кожа.

кокум, гарциния,

Снимка: iStock

Маслото от кокум също е адаптивно към различни основни точки в режима за грижа за косата. То намалява къдренето и накъсването на краищата, придава блясък и поддържа косата, като всичко това допринася за по-здрави кичури.

Разликата между масло от кокум, масло от ший и какаово масло

Маслото от ший и какаовото масло са основни козметични продукти, така че защо да отделяте средства за маслото от кокум? Според дерматолози, тези масла са подходящи за различни нужди на кожата, което може да ви помогне да разберете кое е най-доброто за вас.

Маслото от ший дълбоко овлажнява и подхранва, защото е плътно и пълно с витамини. Това го прави идеално за хора със суха или по-зряла кожа. От своя страна, какаовото масло е антиоксидант и дълбоко овлажнява, което помага за подобряване на структурата и еластичността на кожата. Освен това има и допълнителното предимство да мирише на шоколад.

масло от

Снимка: iStock

Маслото от ший и какаовото обаче могат да бъдат твърде тежки за някои типове кожа. В тези случаи маслото от кокум е идеална алтернатива. Тъй като е леко и не причинява акне, то е чудесно за хора с чувствителна или склонна към акне кожа.

Масло за тяло – защо трябва да го включите в грижата за кожата

Ментово масло за коса – защо да го включите в рутината си

Антиейдж съставки – маслото от морски зърнастец е героят в красотата

Потенциални ефекти от маслото от кокум

Възстановява влагата в кожата, скалпа и косата

Маслото от кокум вероятно е най-известно с ролята си на мощен емолиент или овлажняващ агент. Може да се използва за подобряване на съдържанието на влага в почти всяка част от тялото, включително кожата, устните, краката, скалпа и косата. За разлика от други подобни видове масла на растителна основа, маслото от кокумне е много тежко. Попива лесно в кожата, така че не оставате с усещане за мазнина след нанасяне.

масло за

Снимка: iStock

Често се съобщава, че маслото от кокум е добра хидратираща опция за хора с чувствителна кожа. Въпреки това, няма много надеждни доказателства в подкрепа на подобни твърдения. Ако имате суха, чувствителна кожа и искате да опитате масло от кокум, може би е добра идея да започнете с малко количество, за да тествате поносимостта си, преди да го нанесете обилно.

Успокоява раздразнена кожа

Маслото от кокум често се използва локално за облекчаване на възпаление на кожата, причинено от порязвания, изгаряния и язви. Едно малко проучване при 23 души със сухи, напукани пети установи, че прилагането на кокум масло два пъти дневно в продължение на 15 дни значително подобрява симптомите.

Някои експерти теоретизират, че овлажняващата природа на маслото – заедно с антиоксидантния и антимикробния капацитет на съединенията, открити в плодовете кокум – може да е причината за силния му потенциал за успокояване на различни възпалителни кожни състояния.

масло от

Снимка: iStock

Въпреки че маслото от кокум вероятно е сравнително безопасно за повечето хора за използване при леки ожулвания, изгаряния или обриви, най-добре е да се консултирате с вашия лекар, преди да се опитате да го приложите върху значителни рани или раздразнения, тъй като не са провеждани проучвания за неговата безопасност.

Може да лекува акне

Въпреки че няма сериозни изследвания в подкрепа на способността му да лекува акне, много хора се кълнат в използването на масло от кокум като локално лечение на състоянието.

Способността на маслото от кокум да лекува вашето акне вероятно зависи от това, което го причинява, като суха кожа, прекомерно производство на мазнини, хормонален дисбаланс или свръхрастеж на бактерии. Продуктът има силен овлажняващ капацитет и се счита за некомедогенен, което означава, че няма да запуши порите ви. По този начин той може да бъде ефективен за възстановяване на влагата на суха, раздразнена кожа и е малко вероятно да влоши обривите ви в процеса.

акне, раздразнена

Снимка: iStock

Ако вашето акне е свързано със суха кожа или прекомерна употреба на по-тежки, запушващи порите лосиони или грим, маслото от кокум може да подобри симптомите ви. В този момент обаче не могат да се гарантират конкретни резултати.

Може да намали видимите признаци на стареене

Хората често твърдят, че маслото от кокум е ефективно средство за лечение и предотвратяване на видими признаци на стареене на кожата, като бръчки, намалена еластичност и сухота.

стареене, шия,

Снимка: iStock

Като се има предвид, че маслото от кокум притежава мощни омекотяващи свойства, то може да помогне за подобряване на съдържанието на влага в кожата ви, което я кара да изглежда по-млада. Някои изследвания обаче показват, че ползите от локалните овлажнители са преходни и ефективни само за кратки периоди. Затова не е ясно дали ползите от маслото от кокум за повишаване на влагата ще останат, когато употребата бъде преустановена.

За още съвети за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари