Побеляването на косата се свързва със старостта. Но когато косата започва да сивее преждевременно, то това трябва да ви алармира, че нещо става с вашето тяло. Белите косми могат да се дължат на храненето и начина на живот. Ако откриете точната причина, ще предотвратите по-сериозни здравословни проблеми.

С течение на времето космените фоликули започват да произвеждат по-малко меланин – пигмент, даващ цвета на косата. Така косата започва да посивява и накрая побелява.

Ако се чудите защо в последно време имате все повече бели косми, ето няколко причини, подбрани от Tialoto.bg:

1. Медицински състояния

Мъжете, чиято коса посивява твърде рано, са с риск от появата на исхемичен инсулт, чиято начална фаза протича безсимптомно. Понякога автоимунни заболявания атакуват клетките и космените фоликули, затова косата посивява много по-рано. Такъв проблем имат хората с понижена или повишена функция на щитовидната жлеза. Ако имате повече бели косми, посетете профилактично ендокринолог.

2. Пушене

Доказано е, че тютюнопушенето уврежда кожата и тя изглежда състарена. Проучване показва, че има връзка между по-ранната поява на сивата коса и пушенето на цигари. Смята се, че хората, които не могат без цигари, имат бели косми преди 30-годишна възраст.

3. Дефицит на витамини

Липсата на витамин В12 в организма е една от основните причини за преждевременното посивяване на косата. Този проблем е все по-често срещан, особено при вегетарианците и веганите заради техния начин на хранене. Млякото, яйцата, сиренето, кашкавалът, рибата, са най-добрите източници на витамина.

Още по темата

Хората, които взимат противозачатъчни или лекарства за стомашни проблеми, също може да побелеят по-рано, според друго проучване в САЩ.

4. Стрес

Една от основните причини за посивяването на косата в ранна възраст. Някои хора имат стресиращо ежедневие, което оказва негативно влияние върху тяхното здраве. Оксидативният стрес е най-големият вредител за космените фоликули. В комбинация с недоспиване и непълноценно хранене, белите косми са налице.

5. Генетични фактори

Ако баща ви е побелял много рано, то вероятността това да се случи и при вас на същата възраст е много голяма. Причината е генетичната предразположеност в семейството. В тази връзка, ако някой от родителите ви има генетична мутация, то това е причината за някои здравословни проблеми, при които косата посивява по-рано.