IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емблематичният „Хъшове“ тръгва по Bulgaria ON AIR

25 април 2024 15 00

Отново на екран ще гледаме драмата по повестта „Немили-недраги“

Емблематичният „Хъшове“ тръгва по Bulgaria ON AIR

Едва ли има по-емблематична екранизация на театрална пиеса от „Хъшове“ на Александър Морфов. Историческата драма по повестта „Немили-недраги“, която е адаптация на едноименния театър, поставен на сцената на Народен театър „Иван Вазов“, тръгва в ефира на Bulgaria ON AIR на 30 април.

Четирите серии на „Хъшове“ ще се излъчват всеки ден от 30 април до 3 май от 21:45 часа по Bulgaria ON AIR, точно след друга класика в ефира – „Английският съсед“. Докато в комедийния сериал с Татяна Лолова ще можем да се посмеем на българския бит и култура, то в драмата на Александър Морфов ще си спомним какво значи български дух, непреклонност пред чуждото потисничество и жаждата за свобода.

Хъшове 2

„Хъшове“ е телевизионен спектакъл, който не е за изпускане. В ролите влизат емблематични за киното и театъра фигури като Валери Йорданов, Руси Чанев, Чочо Попйорданов, Христо Мутафчиев, Деян Донков, Дарин и Деян Ангелови, Филип Аврамов, Димитър Рачков и много други.

Историята разказва за средата на XIX век, когато Отоманската империя владее славянските земи. Тогава много български патриоти бягат в Браила, Румъния, където основават таен комитет с цел да подготвят революция. Наричайки себе си хъшове, това са предимно бедни емигранти, млади хора и разбойници, скитащи се немили-недраги из свободните румънски градове. Те имат една-единствена мечта – да се върнат с оръжие в ръце и да освободят Родината или да умрат за нея.

Хъшове

В четирисерийният филм изобилстват комични моменти, преплетени с драмата, представени чрез добра актьорска игра. Хъшовете са опиянени от идеята за свободата и възторжено викат и пеят в името на България. Песента „Бел кон“, изпълнена от Христо Мутафчиев пък се превръща в емблема на „Хъшове“ и се запечатва в ума на всеки, който гледа филма.

„Хъшове“ започва на 30 април от 21:45 часа по Bulgaria ON AIR и ще се излъчва до 3 май. 

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари