IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 знака, че страдате от комплекс за превъзходство

6 април 2024 13 30

Мислите ли се за по-добър от останалите?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Може да не го осъзнавате, но да имате комплекс за превъзходство, тоест да се мислите за по-добър от останалите. Думата „комплекс“ е точна, защото подобно поведение със сигурност ще повлияе негативно на отношенията ви с другите хора. Личностите, които са склонни да се смятат за нещо повече от останалите, често обезценяват успехите и качествата на другите хора, за да се чувстват самите те по-добре със себе си. Това е един от многото признаци, че човек може би страда от чувство за превъзходство. А ето и кои са другите знаци, според експертите:

1. Постоянно търсите признание от другите

Когато човек има комплекс за превъзходство, чувството му за собствена стойност идва от външни източници. Той се чувства достатъчно достоен, само когато получава похвали. А когато не ги получава се потиска и изнервя.

2. Трудно ви е да приемете грешките си

Ако страдате от чувство за превъзходство, може и да не сте способни да поемете отговорност за грешките си. Когато човек не е в мир с това, което наистина е, тенденцията е да се крие зад „перфектната“ версия на себе си, която според него ще се хареса на другите. Затова хората, които притежават този комплекс, не са склонни да признават грешките си, тъй като това би означавало да признаят, че не са перфектни. Те по-скоро ще се крият зад фалшива фасада, вместо да кажат: „Да, сгреших, съжалявам!“.

3. Сравнявате се с другите непрекъснато 

Ако имате склонност постоянно да се сравнявате с околните, това означава, че вие подсъзнателно не сте сигурен в собствената си стойност. Чувството за малоценност често стои в основата на комплекса за превъзходство.

4. Склонни сте към промени в настроението

Хората с комплекс за превъзходство често се държат противоречиво. Те имат екстремни промени в настроенията, които са трудни за разбиране. Поради това околните често не знаят какво поведение да очакват от тях.

5. Склонни сте да се държите егоцентрично

Когато човек има комплекс за превъзходство, понякога той се държи като егоцентрик. Възможно е да оспорвате мненията и идеите на други по начин, който да дразни всички. Ако смятате, че вие имате всички „правилни“ отговори за нещата и ако дори не желаете да чуете вярванията на другите хора, то това е сигурен признак, че се мислите за нещо повече от останалите.

6. Държите се разглезено

Индивидите, които имат комплекс за превъзходство вярват, че другите са под тяхното ниво, независимо дали става въпрос за външен вид, финансови възможности, социално положение или интелектуално ниво. Много пъти този тип на мислене произтича от това, че на човек всичко му е „давано на тепсия“ когато е бил дете. Някои разглезени деца, дори когато станат възрастни, продължават да вярват, че всички са длъжни да изпълняват желанията и прищевките им.

7. Обичате да контролирате нещата

Ако страдате от комплекс за превъзходство, възможно е да имате силно желание да контролирате близките си. Хората, които се смятат за по-добри от останалите, обикновено се стремят към лидерски позиции, и в службата, и у дома. Проблемът е, че те по-скоро карат другите да се страхуват от тях, вместо да печелят уважението им.

Наличието на комплекс за превъзходство невинаги прави човека лош. Ако усетите, че имате този проблем, просто се опитайте да разсъждавате повече върху поведението и реакциите си и да внесете някои положителни промени. Изслушвайте чуждото мнение, не се плашете от критика, правете компромиси и не се сравнявайте с другите.

За още новини от света на стила на живот и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Anonimen ( преди 3 седмици )
Nr vetno ako ima nekav komplett e zaradi zabite nikav drug vasi falsivi analizi
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар