IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е „хормонално коремче“ – причини, симптоми и лечение

20 април 2024 10 30

Поликистоза или проблеми с щитовидната жлеза може да са причините

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Не е тайна, че хормоните влияят пряко на вашето здраве и благополучие и дори най-малкото колебание може да причини промени в кожата, настроението и дори наддаване на тегло – особено в талията. Последното е известно още и като „хормонално коремче“, което се отнася до наднормено тегло около корема поради хормонални промени. Въпреки че това не е медицински термин, лекарите казват, че е напълно възможно да напълнеете в стомаха поради хормонален дисбаланс.

Как точно се причинява „хормонално коремче“ и как да разберете дали го имате? Ако наскоро сте преживели голяма хормонална промяна – прием на контрацептиви, менопауза, проблеми с щитовидната жлеза – наддаването на тегло може да е симптом. Това обаче невинаги е така и може просто да е резултат от това къде тялото ви държи мазнини. Някои хора са склонни да напълняват повече в корема, отколкото в други области.

Ако сте любопитни защо не можете да загубите мазнини в корема и да увеличите мускулната си маса, не сте сами. По-долу ви разкриваме какво причинява състоянието „хормонално коремче“, признаци на свързани с хормоните коремни мазнини и как да отслабнете около средната част на тялото по безопасен начин.

Какво е „хормонално коремче“?

„Хормоналното коремче“ обикновено е резултат от промени в хормоните ви, които са доста важни, като се има предвид как те могат напълно да променят функционирането на тялото ви. Хормоните са сигнали, които комуникират едни с други, за да поддържат оптималните функции на организма. Те помагат да поддържате всички аспекти на вашето здраве, включително апетит и ситост, общ метаболизъм, репродуктивни способности и много други.

корем

Снимка: iStock

Както споменахме, „хормоналното коремче“ не е отделно медицинско състояние и в повечето случаи наддаването на тегло около талията обикновено не се причинява само от хормони. През повечето време натрупването на мазнини около корема е отражение на комбинация от фактори и по-рядко се дължи на един специфичен хормон. Но ако забележите внезапна излишна коремна мазнина, която не изглежда свързана с промени в хранителните ви навици, сън или фитнес, може да имате проблем с хормоните.

Какво причинява „хормонално коремче“?

Хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизмът възниква, когато щитовидната ви жлеза не произвежда достатъчно тиреоидни хормони, за да отговори на нуждите на тялото ви. Това може да причини следните симптоми – умора, качване на тегло, затруднено понасяне на студ, ставни и мускулни болки, суха кожа или суха, изтъняла коса, тежък или нередовен менструален цикъл, проблеми с плодовитостта, забавен сърдечен ритъм, депресия.

отслабване, огледало

Снимка: iStock

Недостатъчната функция на щитовидната жлеза е по-често срещана при жените и може също да бъде свързана с по-бавен метаболизъм и умерено наддаване на тегло. Кръвният тест е най-точният начин да видите дали имате проблем с щитовидната жлеза, така че винаги се консултирайте с вашия лекар, ако се притеснявате.

Синдром на Кушинг

Кушинг е хормонално разстройство, причинено от продължително излагане на високи нива на хормона на стреса кортизол. Това е рядко – само 40 до 70 души от всеки милион го имат. Симптомите включват качване на тегло, тънки ръце и крака, кръгло лице, увеличена мазнина около основата на шията, мастна гърбица между плешките, лесно натъртване, широки лилави стрии по корема, гърдите, бедрата и под мишниците, слаби мускули.

Както винаги, консултирайте се с вашия лекар, ако имате излишни мазнини по корема и подозирате, че може да имате синдром на Кушинг. Състоянието може да бъде трудно за диагностициране, но вашият лекар вероятно ще прегледа медицинската ви история, ще извърши физически преглед и ще проведе лабораторни изследвания, за да види какво се случва.

Менопауза

Менопаузата е, когато спрете да имате менструация и яйчниците ви спрат да произвеждат естроген. С напредването на възрастта на жените и изчерпването на женския репродуктивен хормон, може да има промени в метаболизма на мазнините, което да доведе до натрупване на килограми и поява на „хормонално коремче“.

менопауза

Снимка: iStock

Симптомите на менопаузата могат да включват горещи вълни, проблеми със съня, вагинална сухота, нередовен цикъл, нощно изпотяване, промени в настроението. Ако в момента преминавате през това състояние, консултирайте се с вашия лекар за план за действие, който е най-подходящ за вас.

Поликистоза

Синдромът на поликистозните яйчници причинява симптоми като нередовен цикъл, безплодие, затлъстяване и прекомерно окосмяване. Смята се, че се причинява от инсулинова резистентност, повишени нива на хормони, наречени андрогени, и нередовен менструален цикъл, което може да допринесе за натрупването на мазнини по корема.

Освен нередовна овулация и повишени нива на андроген, потенциалните симптоми включват прекомерно окосмяване, изтъняла коса, мазна кожа или акне, кисти на яйчниците, проблеми с плодовитостта и наддаване на тегло.

Ако се притеснявате, че мазнините по корема ви може да се дължат на хормонални промени, свързани със поликистоза, уговорете час при вашия лекар, за да проведе някои лабораторни тестове.

Какви са признаците на „хормонално коремче“?

Може да е трудно да разберете дали хормоните стоят зад внезапното ви наддаване на тегло. Ако забележите повече мазнини, натрупани около талията и долната част на корема, това може да е признак на хормонални промени, но невинаги. Преди да посетите вашия лекар, запитайте се дали имате някой от следните симптоми:

► Излишни мазнини по корема дори при последователна, здравословна диета и упражнения.

► Проблем с понасянето на високи или ниски температури.

► Нередовен или несъществуващ цикъл.

► Продължаващо подуване на корема и/или храносмилателни проблеми.

► Чести промени в настроението.

► Проблеми със съня.

► Вагинална сухота.

► Високи нива на стрес.

Изследването на контекста на наддаването на тегло и понякога проверката на определени кръвни тестове може да даде представа за причината и най-добрия начин за лечението му. Например ако вашите коремни мазнини са свързани с хипотиреоидизъм, вероятно ще имате други симптоми, свързани със състоянието, като проблеми с понасянето на студа и запек. Независимо от това, отбележете всички симптоми, които имате, и ги представете на вашия лекар, за да видите дали може да има хормонален проблем.

Как да намалите мазнините около корема?

Важно е да се отбележи, че няма точно определен начин да се насочите към коремните мазнини. Точно както усещате лицето си подпухнало или напълнявате от време на време, стомахът ви също може да претърпи промени, но е почти невъзможно да отслабнете само в корема. И все пак, ако сте развили мазнини по корема и подозирате, че това е свързано с хормони, ето какво да направите според експерти.

Посетете вашия лекар – ако има необичайно състояние, то трябва да бъде оценено и коригирано. Това означава, че ако наддавате тегло и подозирате, че хормоните може да са фактор, лечението на основния хормонален дисбаланс може да направи по-вероятно да успеете да загубите мазнините по корема.

Увеличете приема на фибри – фибрите могат да ви помогнат да се чувствате по-сити по-дълго време и също така помагат да се движат нещата в стомашно-чревния ви тракт. Това може да помогне за намаляване на чувството за подпухналост и да помогне за здравето на корема ви като цяло.

Намалете до минимум преработените храни – преработените храни обикновено са пълни с калории и са с ниско съдържание на хранителни вещества и приемът им може да доведе до наддаване на тегло. Ако искате да намалите излишните мазнини по корема, опитайте да ограничите или избягвате тези видове храни.

фибри istock

Снимка: iStock

Внимавайте с приема на калории – броенето на калории не е окончателният отговор за загуба на тегло, но следенето на това колко калории приемате може да ви помогне да отслабнете в някои случаи. Като цяло, повечето натрупване на коремни мазнини се дължи на увеличаване на приема на калории. Като опитате нещо ново, като диета 80/20, внимателно хранене или дори опитате по-нискокалорични ястия, можете да започнете да научавате повече за това как тялото ви задържа храната и напитките, които консумирате.

Тренирайте редовно – ако целта ви е да отслабнете, стремете се да постигнете или да надхвърлите препоръчителните 150 минути седмично упражнения с умерена интензивност и включете два дни силови тренировки на седмица. Това може да ви помогне да загубите мазнини и да натрупате мускули, да се почувствате по-силни и да повишите осведомеността за тялото – всичко това е чудесен начин да отслабнете и да научите повече за тялото си.

Запомнете, въпреки че е напълно възможно вашите коремни мазнини да са резултат от хормонален дисбаланс, те рядко са единственият допринасящ фактор. Хормоните със сигурност могат да допринесат за увеличаване на теглото, но те не са единствената причина. Диетата и упражненията също играят роля. Все пак, ако подозирате, че може да сте развили корем поради хормонален дисбаланс, обърнете се към вашия лекар за насоки.

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари