IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храните, които могат да ни стоплят в студените дни

11 октомври 2017 05 00

Ето какво да включим в менюто

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Със застудяването на времето все по-често ще разчитаме на чаша горещ чай, за да се сгряваме. Тази добре позната стратегия обаче има и своите алтернативи сред храните.

В студеното време тялото ни естествено засилва метаболитните процеси и изгарянето на калории за снабдяване с повече енергия, необходима за поддържане на нормалната телесна температура. Има няколко начина да го улесним в този му стремеж и повишеният прием на някои храни е един от тях.

Т. нар. термогенни храни могат да осигурят точно това, от което се нуждаем за по-успешно поддържане на телесната температура в студеното време. В началото на есента можем да разчитаме на някои от най-мощните термогенни храни, които зреят именно през този сезон.

Ряпа

Лютивият вкус и бързоусвоимите съставки на този кореноплоден зеленчук ускоряват кръвообращението, включително в периферните зони на тялото и крайниците. Повишеният приток на кръв е естественият механизъм, с който организмът си служи за повишаване температурата в отделните зони на тялото.

Джинджифил

Още един приятно лют хранителен продукт, стимулиращ кръвообращението. За съжаление, джинджифилът се ползва най-често само като подправка, с което потенциалът му за подпомагане терморегулацията на организма се оползотворява само частично.

Кои други храни могат да ни загреят вижте на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари