IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Manolo Blahnik: човекът зад обувките

21 май 2010 10 15

Маноло Бланик не е бог, въпреки че по света има милиони верни поклоннички. Toй е просто един от най-великите дизайнери на обувки в историята на обувките

Маноло-човекът и Маноло-обувката. Снимка: Fashion

Маноло-човекът и Маноло-обувката. Снимка: Fashion

Да държиш в ръцете си чифт обувки с черен надпис Manolo Blahnik е (почти) религиозно преживяване. Сърцето започва да бие учестено, зениците се разширяват, а на лицето грейва една широооока и доволна усмивка.

- Но това са просто обувки! - би възкликнал един неразбиращ вълнението от изричането на това свято име мъж.

- Не, това не са "просто" обувки. Това са Manolo Blahnik'с! - би отговорила изпадналата в недоумение жена.

Всъщност зад това свято име стои един напълно нормален човек с огромен талант, който е посветил себе си и живота си изцяло на създаването на пантофки за изтънчени дами.

Човекът


Маноло Бланик не е бог, въпреки че по света има милиони верни поклоннички. Роден е на Канарските острови на 28-ми ноември 1948 г. (не на Олимп).

Учи изкуство и езици в Женева, след което заминава за Париж през 1965 г. Точно там решава, че ще бъде дизайнер, но на театрални декори.

През '70-та пътува до Ню Йорк и по стечение на обстоятелствата показва своята работа на тогавашната главна редакторка на американския Vogue. Тя остава абсолютно запленена от изработените на ръка обувки и го насърчава да се развива само в тази посока.

Така Маноло стъпка по стъпка започва да се посвещава в изкуството на създаването на обувки, посещавайки различни фабрики и научавайки различни техники.

През 1973 г. отваря първият си бутик на Old Church Street в Челси, Лондон.

Днес такива има и в Ню Йорк, Лас Вегас, Дъблин, Атина, Мадрид, Истанбул, Дубай, Кувейт, Хонг Конг и Сеул.

През 2003 The Design Museum в Лондон отваря вратите на огромна изложба, посветена на дългогодишната му работа.

Скиците му са изключителни и много често стават обекти на усърдно наддаване на различни търгове.

Обувките

Първата скица той рисува още през 1971 г. До ден днешен той е единственият в компанията си, който се занимава с дизайна, а много често се включва и в производството.

Моделите му са изключително характерни и дори липсата на надпис не би затруднила разпознаването им. Философията му може да се изрази само с едно негово изречение: "Обувките трансформират жената."

Любимец е и на Кари Брадшоу, и на Сара Джесика Паркър, както и на десетки реални и фиктивни женски образи. Споменаването на Manolo Blahnik в сериали, филми и предавания се е превърнало в нещо напълно нормално.

"О, Господи! Знаеш ли какво е това? Mary Jane на Manolo Blahnik! Мислех си, че съществуването им е просто градски мит!" (из епизод на "Сексът и градът", в който Кари се възхищава на известния модел на марката).

През 2005 изработва обувките за филма на София Копола "Mария Антоанета", който пък печели Оскар за оригинални костюми.

В галерията може да се порадвате на едни от най-известните произведения на "обущарското" изкуство изобщо.

КоментариКоментари

ev4etolongoria ( преди 13 години )
Първо признаваш, че НЕ си наясно с марките. После "гарантираш", че "звездите" също не са били много наясно, едва ли не като теб.. преди "Секса и града". Извинявай, но такива изкавания са смешнички :))) Като не "разлистваш модни списания" по цял ден съгласи се, че каза глупост още в първия си коментар. :) В тази връзка далеч не е нужно всички да се интересуват от мода :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
pyceHka ( преди 13 години )
Ами да, не съм наясно с някои марки, защото може би имам по-важни приоритети от разлистване на модни списания и прехласване по етикети :)А мога да ти гарантирам, че Маноло Бланик нямаше да е и наполовина толкова успешен, ако не беше Кари :)Защото този сериал го направи хит, дори сред звездите.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
ev4etolongoria ( преди 13 години )
изключително МАЛКО над средния клас световноизвестни марки исках да кажа :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
ev4etolongoria ( преди 13 години )
Въпрос на вкус за Маноло Бланик :)Но това, че ТИ си чула за Маноло Бланик за пръв път от "Секса и града", съвсем не означава, че Маноло Бланик не са били име и преди това. Означава просто, че ти не си наясно с някой марки. В България има изключително над средния клас световноизвестни марки.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
silviaii ( преди 13 години )
Направо не мога да повярвам - не съм единствената, която смята, че това са "просто обувки"... май вече сме 3 тези, които ще бъдат линчувани. :D
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
pyceHka ( преди 13 години )
Кейти, адски съм съгласна с теб по повод Маноло :)Още нещо - нямаше и да сме чули за него, ако не беше г-ца Кари Брадшоу :) И сега го боготворим, защото Кари го боготвори. Поредната ни пробутана псевдо-ценност...Не искам да омаловажавам труда на Маноло Бланик, нито да отричам че обувките, освен функционални, трябва и да са красиви, НО! това са просто обувки, които сваляме в края на деня. И да дам аз 75985396 лева за обувки, когато мога да ги дам за пътуване, например? Не, благодаря.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
keiti ( преди 13 години )
Всичко, което прави хората затъпели, злобни и суетни (турските сериали, Майли Сайръс, голите фотосесии, които се правят за пари и слава-то кои не се всъщност, и мн други примери мога да дам).
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
dirty_vegas ( преди 13 години )
какво имаш предвид под "неградивно изкуство"???
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
dirty_vegas ( преди 13 години )
keiti ( преди 13 години )
Всеки е малко или много материалист в днешното общество. Изкуството може да бъде градивно и не-градивно. Но ако прочетеш по-внимателно коментарите ми, ще видиш, че аз говоря за градивната страна на изкуството, която почти липсва в модните среди. И все пак никой не ми каза с какво толкова ви облагородяват тези обувки, ей;)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар