IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Manolo Blahnik: човекът зад обувките

21 май 2010 10 15

Маноло Бланик не е бог, въпреки че по света има милиони верни поклоннички. Toй е просто един от най-великите дизайнери на обувки в историята на обувките

Маноло-човекът и Маноло-обувката. Снимка: Fashion

Маноло-човекът и Маноло-обувката. Снимка: Fashion

Да държиш в ръцете си чифт обувки с черен надпис Manolo Blahnik е (почти) религиозно преживяване. Сърцето започва да бие учестено, зениците се разширяват, а на лицето грейва една широооока и доволна усмивка.

- Но това са просто обувки! - би възкликнал един неразбиращ вълнението от изричането на това свято име мъж.

- Не, това не са "просто" обувки. Това са Manolo Blahnik'с! - би отговорила изпадналата в недоумение жена.

Всъщност зад това свято име стои един напълно нормален човек с огромен талант, който е посветил себе си и живота си изцяло на създаването на пантофки за изтънчени дами.

Човекът


Маноло Бланик не е бог, въпреки че по света има милиони верни поклоннички. Роден е на Канарските острови на 28-ми ноември 1948 г. (не на Олимп).

Учи изкуство и езици в Женева, след което заминава за Париж през 1965 г. Точно там решава, че ще бъде дизайнер, но на театрални декори.

През '70-та пътува до Ню Йорк и по стечение на обстоятелствата показва своята работа на тогавашната главна редакторка на американския Vogue. Тя остава абсолютно запленена от изработените на ръка обувки и го насърчава да се развива само в тази посока.

Така Маноло стъпка по стъпка започва да се посвещава в изкуството на създаването на обувки, посещавайки различни фабрики и научавайки различни техники.

През 1973 г. отваря първият си бутик на Old Church Street в Челси, Лондон.

Днес такива има и в Ню Йорк, Лас Вегас, Дъблин, Атина, Мадрид, Истанбул, Дубай, Кувейт, Хонг Конг и Сеул.

През 2003 The Design Museum в Лондон отваря вратите на огромна изложба, посветена на дългогодишната му работа.

Скиците му са изключителни и много често стават обекти на усърдно наддаване на различни търгове.

Обувките

Първата скица той рисува още през 1971 г. До ден днешен той е единственият в компанията си, който се занимава с дизайна, а много често се включва и в производството.

Моделите му са изключително характерни и дори липсата на надпис не би затруднила разпознаването им. Философията му може да се изрази само с едно негово изречение: "Обувките трансформират жената."

Любимец е и на Кари Брадшоу, и на Сара Джесика Паркър, както и на десетки реални и фиктивни женски образи. Споменаването на Manolo Blahnik в сериали, филми и предавания се е превърнало в нещо напълно нормално.

"О, Господи! Знаеш ли какво е това? Mary Jane на Manolo Blahnik! Мислех си, че съществуването им е просто градски мит!" (из епизод на "Сексът и градът", в който Кари се възхищава на известния модел на марката).

През 2005 изработва обувките за филма на София Копола "Mария Антоанета", който пък печели Оскар за оригинални костюми.

В галерията може да се порадвате на едни от най-известните произведения на "обущарското" изкуство изобщо.

КоментариКоментари

pyceHka ( преди 13 години )
Не Евче, ти изобщо не си правиш догадки в предните коментари за мен :) Ама изобщо :)Anyway, всеки има право да вярва в каквото си иска :) Мир и разбирателство!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
barovkata ( преди 13 години )
страхотни са...но за съжаление не съм свикнала на високи токчета но ако ми подарят чифт от тях няма да откажа!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
ev4etolongoria ( преди 13 години )
и аз тва се зачудих. не виждам ние да сме обиждали на база догадки. но какво да се прави... :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
dirty_vegas ( преди 13 години )
бих казала, че няма смисъл да се спори с предубедени личности, което са решили, че всичко, което е известно и обожавано, не струва. ;)btw, как точно реши, че сме ''жертви на модата''? да нямаш всевиждащи очи и безупречен радар за стил? :P
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
keiti ( преди 13 години )
Мацка, няма смисъл да се спори с жертви на модата:)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Gucci ( преди 13 години )
Аууу! 5та снимка... красота! Кога ще доживеем заплатите ни да станат нормални и да можем да си ги позволим... Този дядка е гениален! Трябв ада почне да ги продава по 50 лева чифта хахахахахах :))) Искам поне да ги пипна, да ги помириша... ама новички, де :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
ev4etolongoria ( преди 13 години )
А това, което си казала за маркетинга и *** може да го каже. И пак доста елементарно :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
ev4etolongoria ( преди 13 години )
"Още нещо - нямаше и да сме чули за него, ако не беше г-ца Кари Брадшоу" - май ти не си хванала "нюанси" или казано по-простичко - не четеш внимателно.... :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
dirty_vegas ( преди 13 години )
ами никой не ти казва, че е must-have. на мен ми се струва, че статията е просто посветена на един артист. да кажеш, че това, което Маноло прави не е изкуство, ми се струва безсмислено. погледни му скиците! дизайнер=артист. + биографията му казва достатъчно. точка. :P
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
pyceHka ( преди 13 години )
Казах, че не съм наясно с НЯКОИ марки :) Но не хвана нюанса :)За звездите - трябва ли да ти обяснявам какъв е резултатът от добрия маркетинг? Дори Маноло Бланик да е бил достатъчно уважаван и желан преди сериала, то след него е умишлено предпочитан пред други модни гиганти. Защото името му се свързва с модерната, успяла жена, модна повелителка (Кари). Искаш ли такъв имидж - вземаш Маноло.А коя по-точно е глупостта, която съм написала в 1вия си коментар? Че не оправдавам идолизирането на обувки? Че не желая да купувам нещо, само защото ми се казва, че е a must-have?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар