IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Manolo Blahnik: човекът зад обувките

21 май 2010 10 15

Маноло Бланик не е бог, въпреки че по света има милиони верни поклоннички. Toй е просто един от най-великите дизайнери на обувки в историята на обувките

Маноло-човекът и Маноло-обувката. Снимка: Fashion

Маноло-човекът и Маноло-обувката. Снимка: Fashion

Да държиш в ръцете си чифт обувки с черен надпис Manolo Blahnik е (почти) религиозно преживяване. Сърцето започва да бие учестено, зениците се разширяват, а на лицето грейва една широооока и доволна усмивка.

- Но това са просто обувки! - би възкликнал един неразбиращ вълнението от изричането на това свято име мъж.

- Не, това не са "просто" обувки. Това са Manolo Blahnik'с! - би отговорила изпадналата в недоумение жена.

Всъщност зад това свято име стои един напълно нормален човек с огромен талант, който е посветил себе си и живота си изцяло на създаването на пантофки за изтънчени дами.

Човекът


Маноло Бланик не е бог, въпреки че по света има милиони верни поклоннички. Роден е на Канарските острови на 28-ми ноември 1948 г. (не на Олимп).

Учи изкуство и езици в Женева, след което заминава за Париж през 1965 г. Точно там решава, че ще бъде дизайнер, но на театрални декори.

През '70-та пътува до Ню Йорк и по стечение на обстоятелствата показва своята работа на тогавашната главна редакторка на американския Vogue. Тя остава абсолютно запленена от изработените на ръка обувки и го насърчава да се развива само в тази посока.

Така Маноло стъпка по стъпка започва да се посвещава в изкуството на създаването на обувки, посещавайки различни фабрики и научавайки различни техники.

През 1973 г. отваря първият си бутик на Old Church Street в Челси, Лондон.

Днес такива има и в Ню Йорк, Лас Вегас, Дъблин, Атина, Мадрид, Истанбул, Дубай, Кувейт, Хонг Конг и Сеул.

През 2003 The Design Museum в Лондон отваря вратите на огромна изложба, посветена на дългогодишната му работа.

Скиците му са изключителни и много често стават обекти на усърдно наддаване на различни търгове.

Обувките

Първата скица той рисува още през 1971 г. До ден днешен той е единственият в компанията си, който се занимава с дизайна, а много често се включва и в производството.

Моделите му са изключително характерни и дори липсата на надпис не би затруднила разпознаването им. Философията му може да се изрази само с едно негово изречение: "Обувките трансформират жената."

Любимец е и на Кари Брадшоу, и на Сара Джесика Паркър, както и на десетки реални и фиктивни женски образи. Споменаването на Manolo Blahnik в сериали, филми и предавания се е превърнало в нещо напълно нормално.

"О, Господи! Знаеш ли какво е това? Mary Jane на Manolo Blahnik! Мислех си, че съществуването им е просто градски мит!" (из епизод на "Сексът и градът", в който Кари се възхищава на известния модел на марката).

През 2005 изработва обувките за филма на София Копола "Mария Антоанета", който пък печели Оскар за оригинални костюми.

В галерията може да се порадвате на едни от най-известните произведения на "обущарското" изкуство изобщо.

КоментариКоментари

Stardust ( преди 13 години )
Мен пък чанти не могат да ме докоснат. Ама каквито ще да са - нищо не чувствам към торба, пък била то кожена, маркова, голяма, малка, скъпа, евтина... Някъде бях чела, че жените се деляли на 2 - едните обожавали обувки, другите - чанти. Не казвам, че е вярно, но като го прочетох - мирясах - че живеех с мисълта, че нещо не ми е наред щом не харесвам чанти. Към днешна дата само 2 чанти съм си купила - останалите са ми подарък от мили приятели, които се опитват да ми намекнат, че не върви всичко в джобовете да си слагам :) Та явно ти пък не чувстваш нищо към обувки. Късметлийка си - що пари си спестила :)Иначе за конктретните - ако ги видя в магазин и не знам, че са негови - ще ги подмина. Нещо не са по мой вкус....
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
whow! ( преди 13 години )
Не мисля че някой се опитва да ти "вмени" вина. В крайна сметка хората са различни и имат различни интереси. Да операта и театъра са изкуство, но като човек който се занимава с изкуство ще ти кажа че всяко едно произведение има своя чар, своя дух и своята история, дори да не е показано на сцена, а на улицата. А и в крайна сметка за къде сме без дизайна? Възхищавам се на Маноло както и на всеки друг дизайнер, който влага толкова много любов в това което прави. Иначе за себе си съм открила, че най-удобната ми височина на тока е межди 7 и 9 см. Въпрос на стъпало.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
silviaii ( преди 13 години )
:) Напротив, оценявам изкуството, но не всякакво. Ходя на опера и на театър и там усещането е страхотно, всичко - актьорите, играта, атмосферата - ме кара да настръхвам. Обожавам.Обувките, били те и на Маноло Бланик, не ми създават такива усещания. И някак не чувствам вина заради това... а сякаш всички тук се опитват да ми я вменят. :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
dirty_vegas ( преди 13 години )
жалко за теб... жалко е да не можеш да се наслаждаваш на изкуство, в каквото и форма да е то
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
silviaii ( преди 13 години )
Не съм мъж, но ми е все едно кой е дизайнер (производител) на обувката, стига на мен да ми харесва, да ми е удобна и да се чувствам добре. Проблемите ми са много, че да отдавам такова внимание на обувки, които явно не са "просто обувки".-----С нетърпение чакам да видя колко минуси ще имам.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Sunnny ( преди 13 години )
Сладуранки :))) Вегас, съгласна съм за равните обувки, 6-7 см ток също е ток ;)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
dirty_vegas ( преди 13 години )
ниските обувки с плоски подметки са двойно по-неудобни и вредни. въпрос на избор.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
wildprincess ( преди 13 години )
Благодаря,Sunnny-то!!!Дано да се сбъдне.Аз ходя само на високи обувки.Въпрос на навик е.Много внимателно ги разгледах-извивките са невероятни и съм убедена ,че са удобни.Забележи как изглеждат-все едно и в момента в тях има невидим женски крак.Искам да кажа,че са точно по всяка извивка на стъпалото и ще го обгръщат като матрака Дормео от рекламата..:)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Sunnny ( преди 13 години )
Аз съм против високи обувки по принцип, защото са противоестествени. Ама то си е личното ми мнение, радвам ви се много за позитивните коментари :)) И на новите ви обувки ще ви се радвам, стискам палци всяка от вас да има по 1 гардероб НЕГОВИ обувки ;)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
dirty_vegas ( преди 13 години )
напротив, изглеждат адски удобни и от много мека кожа. със сигурност тези, които ги продават по магазините под път и над път, съсипват краката, защото са пълни ментета. но това са МАНОЛО БЛАНИК!!!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар