IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 тайни за здравето от аюрведа

10 април 2024 08 30

Какво да знаете за по-доброто благополучие

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всеки се стреми да постигне оптимално здраве и е готов да изпита всичко – от най-новите технологии и лекарства до естествени, холистични практики, които съществуват от много години. Трябва да се отнасяме сериозно към благополучието си и да се грижим за него, за да си осигурим по-дълъг и здравословен живот. Именно затова е добре понякога да се връщаме назад, за да потърсим вдъхновение от древни методи, които са се доказали във времето и понякога могат да помогнат много повече, отколкото модерните лекарства или лечения.

Аюрведичният лекар Бридж Очоа има над 90% успех в практиката си, като помага на клиентите да преодолеят храносмилателни и хормонални проблеми и симптоми като умора и косопад. Тайните за уелнес, които тя споделя, могат да променят изцяло живота ви. По-долу ви споделяме четирите най-добри метода за постигане на благополучие с аюрведа.

4 тайни за здравето от аюрведа

1. Яжте това, което ви кара да се чувствате добре

Ще излъжа, ако кажа, че не съм опитвала почти всяка диета под слънцето. Разбира се, когато кетогенната диета бе в своя апогей, аз бях един от нейните последователи. Да, отслабнах, но се оказа, че този метод не е устойчив за тялото ми. По-скоро то реагира по-добре на режим с високо съдържание на въглехидрати и по-малко мазнини, отколкото обратното. Отказването от ориза и картофите ме караше да изпитвам умора и раздразнителност, което не беше добре нито за мен, нито за околните. Да не говорим, че задържах ужасно много вода.

нисковъглехидратна диета,

Снимка: iStock

Оказва се, че аюрведичната медицина има обяснение за това. Според Очоа, лекарството за един човек е отрова за друг, което означава, че всички салати и зеленчуци не са еднакво здравословни за всеки. Храните, които са полезни за един, не е задължително да са подходящи за друг, защото всеки има собствена аюрведична конституция. Това е уникален план на вашето тяло, който съдържа отношение на дошите вата, питта и кафа, които контролират различни елементи в организма. Това е и причината, поради която стиловете на хранене и модификацията на храната работят различно за всеки. Въпреки че можете да вземете безплатен тест, за да определите конституцията си, Очоа препоръчва да работите индивидуално със сертифициран аюрведичен лекар, който ще може да ви напътства във вашето уелнес пътуване.

2. Фокусирайте се върху обработката на вашите ястия

В аюрведа храносмилателната система е господар на тялото. Според Очоа, това е причината медицината да не обръща твърде много внимание на макро- и микронутриентите в храната. Вместо това се фокусира върху смилаемостта на всяко ястие. Трябва да запомним, че няма двама еднакви човека и всеки усвоява храната по различен начин. Аюрведа насърчава всеки да яде това, което е най-добро за него и храносмилането му. Като цяло, ако изпитвате проблеми с храносмилането, след като сте изяли вашата „здравословна“ храна без глутен, лактоза и ниско съдържание на въглехидрати, това не е здравословно за вас.

салата, диета,

Снимка: iStock

Начинът, по който тялото ви усвоява храната, ви казва много за това дали тази храна е подходяща за вас или не. Например фибрите са известни със способността си да раздвижват храносмилателната система и да улесняват някои процеси, но тази храна може да не е подходяща за вас и вместо да ви помага, да влоши нещата. Никой не познава тялото ви по-добре от вас, но ако не сте сигурни колко добре усвоявате определени храни и ястия, опитайте се да си водите дневник за храната или да си водите наум бележки, за да ги следите. Това ще ви помогне да опознаете по-добре тялото си и да го поддържате балансирано.

3. Включете пресни билки и подправки

Според Очоа, аюрведа набляга на редовното включване на пресни, висококачествени билки и подправки във вашата диета за оптимално здраве и храносмилане. В допълнение към способността им да подобряват храносмилането, те също така добавят разнообразни вкусове към всяко хранене. Освен това те могат да ви помогнат да станете по-креативни в кухнята, независимо от вашите готварски умения.

кардамон, подправки

Снимка: iStock

Хората реагират по различен начин на определени билки и подправки като диети и храни, но Очоа каза, че класическият аюрведичен храносмилателен чай от семена от кимион, кориандър и копър обикновено е добър за всички типове метаболизъм. Изпробвайте различни билки и подправки, за да видите на какво реагира тялото ви или, ако е възможно, поговорете с аюрведичен лекар за това какво би било най-добро за вашето тяло и цели.

Чупливи нокти – как да ги заздравите според аюрведа

3 причини да се запознаете с аюрведа!

Според аюрведа: Кои плодове да похапваме често?

4. Дръжте тялото и ума в хармония

Стресът може да унищожи здравето ви, но справянето с него е много по-лесно на думи, отколкото на практика. Практиката на аюрведа надхвърля избора на правилните храни за вашата конституция и насърчава силна и здрава връзка между ума и тялото. Повече от нас започват да откриват, че доброто хранене е нещо повече от храната, която слагате в чинията си – става дума за целия човек, ума, поведението и начина на живот. Трябва да балансираме тези фактори, за да насърчим баланса на ума, тялото и духа. В аюрведа това е ясно от хиляди години.

йога, дишане,

Снимка: iStock

Опитайте се да дадете приоритет на разпускането през целия ден. Упражнявайте се и медитирайте сутрин, като отделите пет минути, за да дишате дълбоко между работните задачи, за да пренастроите мозъка и тялото си. Също така може да правите упражнения за дишане след работа, което помага да сигнализирате на мозъка и тялото, че е време да се отпуснат. Въпреки че стресът няма да изчезне магически за ден, може да усетите как той намалява.

Толкова много от нас са въвлечени в постоянната суматоха. Въпреки че амбициозността със сигурност не е лошо нещо, важно е да отделите време, за да подхранвате ума, тялото и духа си. Това може да изглежда като разходка сред природата, среща с приятел или четене на хубава книга. Каквото и да е, балансирането на живота ви възможно най-добре е ключът към оптималното здраве и щастие и е стълб на аюрведа.

За още новини от света на здравето и добрата форма последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари