IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравословни храни – какво представлява режимът БОЯТ

25 април 2024 17 50

И какво да хапвате при него

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Диетата БОЯТ се използва като режим за лечение на стомашно-чревни проблеми като повръщане, диария и гастроентерит. Тя се състои основно от банани, ориз, ябълково пюре и тост (препечен хляб). Идеята зад този режим е, че помага при повръщане и диария и дава почивка на стомашно-чревната система, докато организмът се лекува.

Какво представлява диетата БОЯТ?

Диетата БОЯТ се състои от банани, ориз, ябълково пюре и препечен хляб или т. нар. тост. Използва се за почивка на стомашно-чревната система, като осигурява храна с ниско съдържание на фибри и лесна за смилане. Диетата обикновено се препоръчва като средство при хранително отравяне, лечение на повръщане, диария и гастроентерит – бактериална или вирусна инфекция на стомаха и червата.

бананов кекс

Снимка: iStock

Имайте предвид, че диетата БОЯТ не е предназначена да се спазва в дългосрочен план. Тя може да помогне на стомашно-чревната система да си почине за определен период от време. Въпреки това, тъй като доказателствата за нейните ползи са ограничени, ако можете да понасяте разнообразни храни, трябва да се храните разнообразно, като избягвате тези, които предизвикват повръщане и диария.

Безопасна ли е за деца?

Въпреки че преминаването на БОЯТ диета при здрави възрастни е малко вероятно да представлява риск, кърмачетата и децата са уязвими към недохранване. Докато диарията вече пречи на здравето на бебето или детето, лишаването им от основни хранителни вещества чрез ограничителни диети може да влоши симптомите. Въпреки че някои хора използват диетата при деца, настоящите насоки препоръчват осигуряването на балансирано хранене, включващо макро- и микроелементи.

ориз със

Снимка: iStock

Важно е да не се ограничава диетичният прием на храна на бебе или дете, освен ако не е препоръчано от лекар. Следователно, диетата БОЯТ може да не е най-добрият вариант за подпомагане на лечебния процес при малчуганите. Трябва да се консултирате със здравен специалист, за да научите алтернативните варианти за лечение въз основа на здравословното състояние на детето.

Как да спазваме диетата?

Приемът на лесносмилаеми храни, които можете да понасяте, и поддържането на хидратация, може да помогне за подобряване на повръщането и диарията. В този случай са препоръчителни пет основни стъпки:

► Ако повръщате, не яжте и не пийте няколко часа.

► Пийте вода често в малки количества в продължение на 3 до 4 часа. Ако ви е трудно да пиете вода, можете да смучете кубчета лед.

► Започнете да пиете бистри течности като вода, ябълков сок, бистър бульон и ароматизиран лед през следващите 3 до 4 часа. Консумацията на цитрусови сокове и млечни продукти не се препоръчва в тази стъпка.

► Когато сте в състояние да понасяте бистри течности, без да повръщате, можете да започнете да ядете лесни за смилане храни от списъка на диетата БОЯТ - банани, ориз, ябълково пюре и тост. Освен това, ограничаването на храни с високо съдържание на захар, мазнини, пикантност, киселинност, кофеин и алкохол също може да помогне.

► Ако се чувствате по-добре, опитайте бавно да се върнете към нормалното си хранене, като включите и други храни.

Повръщането и диарията могат да бъдат причинени от много фактори, включително, но не само, микробни инфекции, стрес, безпокойство, прием на антибиотици, бременност и т. н. За правилното лечение е важно да знаете причината за състоянията. Повръщането и диарията могат да се подобрят за няколко дни, ако няма основно заболяване, което изисква медицинска помощ. Въпреки това, ако симптомите ви не се подобрят и не можете да задържите храна или течности повече от 24 часа, имате температура и болка или имате кървава диария, трябва да се консултирате с вашия лекар.

Кои храни да ядете в диетата БОЯТ?

Включените храни тук са банани, ориз, ябълково пюре и тост. Въпреки това, ако можете да понасяте други храни, няма причина да се лишавате от тях, тъй като диета, включваща разнообразие от здравословни храни, може да помогне за по-бързото лечение.

Бананите могат да помогнат при диария, тъй като те са плодове с ниско съдържание на фибри и са богати на калий, който се губи при повръщане и диария. Доказано е, че особено зелените банани подобряват диарията при деца.

Ябълковото пюре е богато на пектин, който може да помогне при диария.

Оризът може да намали чревната секреция, което потенциално може да помогне при диария.

Въпреки че компонентите на диетата БОЯТ могат да помогнат при диария, доказателствата обикновено са от 90-те години и препоръките за лечение и диета са се променили оттогава.

авокадов тост

Снимка: iStock

Обикновено пациентите се съветват да избягват консумацията на храни с високо съдържание на захар и мазнини, да ограничат приема на алкохол и кофеин и вместо това да консумират разнообразни храни, които са лесни за понасяне, за да получат основни макро- и микроелементи, които ще подпомогнат възстановяването.

Ето защо се препоръчва да не се ядат еднообразни храни, но и други лесносмилаеми варианти като варени зеленчуци с ниско съдържание на фибри, плодови пюрета, супи за подпомагане на приема на течности и варено месо без тлъстини с яйца за допълнителен протеин.

Атлантическа диета – новата тенденция в храненето

Диета без захар – какво трябва да знаете

Диета с 1200 калории – полезна ли е за отслабване

Кои храни да избягвате?

Повечето хора изпитват трудности да задържат храна по време на хранително отравяне или гастроентерит, което често причинява повръщане и диария. Ето защо ограничаването на храни, които предизвикват симптомите, може да подпомогне възстановяването. Ето списък с храни, които могат да предизвикат вашите симптоми:

Млечни продукти – някои хора може да не усвояват млечните продукти добре, което може да бъде още по-проблемно, ако повръщат или имат диария, тъй като стомахът вече е чувствителен. Може да е от полза да ограничите млечните продукти в началото и да ги въведете отново, след като симптомите ви се подобрят.

Храни с високо съдържание на мазнини – храните с високо съдържание на мазнини стимулират храносмилателните ензими, което може допълнително да раздразни стомаха. Освен това те могат да забавят изпразването на стомаха, така че храната да остане по-дълго в него, което може да причини дискомфорт на човек, който вече изпитва повръщане.

Пикантни храни – подправките, особено люти чушки, лют червен пипер, синапено семе и люти сосове, могат да раздразнят стомаха и да обострят симптомите. Като цяло е по-добре да избягвате пикантните храни.

Храни с високо съдържание на захар – консумирането на големи количества захар може да влоши диарията. Докато не се излекувате, ограничете храните, които съдържат големи количества захар, като десерти и подсладени напитки.

Кисели храни – киселите храни могат да раздразнят стомашната лигавица. Ограничаването на силно киселинни храни като цитрусови плодове, сокове и продукти на основата на оцет може да помогне за възстановяването.

Кофеин и алкохол – кофеинът и алкохолът повишават киселинността в стомаха, което може да раздразни стомашната лигавица. Алкохолът също може да влоши повръщането. Опитайте се да избягвате кафе, чай, газирани напитки и алкохолни напитки, докато симптомите ви изчезнат.

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари