IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задържане на вода – 10 начина да се отървете от водното тегло

8 април 2024 14 30

Безопасни методи за превенция на подуването

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Водата е от съществено значение за цялостното ни здраве. Но задържането ѝ може да причини подуване и покачване на килограми, което невинаги е приятно. Въпреки това, водното тегло е често срещано и обикновено не е причина за безпокойство. Ако сте любопитни как да отслабнете безопасно и да се чувствате по-малко подпухнали като цяло, има начини да го направите.

Водното тегло обикновено възниква, защото тялото ви се опитва да балансира нивата на хидратация, така че ако се опитвате да намалите задържането на вода, важно е да го направите възможно най-безопасно. Това означава избягване на рискови методи като диуретици, които могат да изсушат бъбреците и да доведат до увреждане.

Все пак усещането за подуване на корема не е приятно и е разбираемо да искате бързо облекчение. Ето потенциалните причини за вашето водно тегло, както и как да се отървете от него по безопасен начин.

Причини за водно тегло

Натрий

В повечето случаи задържането на вода е резултат от твърде много натрий (сол) в тялото. По същество организмът задържа вода, за да се опита да поддържа нивата на хидратация стабилни. Приемът на твърде много натрий изтласква водата от кръвоносните съдове в тъканта. Интраваскуларният обем (кръвта в съдовете) се изчерпва и бъбреците усещат, че има липса на течност, поради което задържат повече.

подуване на

Снимка: iStock

Тъй като мозъкът ви усеща излишната сол в тялото, той изпраща сигнал до бъбреците да задържат вода, докато се установи баланс между вода и натрий. Това може да причини допълнително подуване и подпухналост.

Лекарства

Задържането на вода от приема на лекарства е доста често срещано явление и обикновено е страничен ефект от лекарства за високо кръвно налягане, химиотерапия, антидепресанти и противозачатъчни. Ако смятате, че подпухналостта ви може да е резултат от медикаменти, говорете с вашия лекар, за да разберете дали има друго лекарство, на което може да преминете, което няма да причини натрупване на течности.

Предменструален синдром

Вероятно когато чуете думите предменструален синдром, се хващате за корема и се свивате от болка, свързвайки ги със спазми, подуване на корема, акне и промени в настроението. Подуването преди и по време на менструалния цикъл обикновено се дължи на промени в нивата на естроген и прогестерон и може да задържите повече вода в тези дни. Но след като цикълът ви започне, постепенно ще забележите намаляване на подуването.

Бременност

Тъй като обемът на кръвта се увеличава с 50% по време на бременност, вие също ще изпитате леко подуване на тялото, лицето, ръцете и краката. Въпреки че това е напълно нормално, силното подуване на лицето и ръцете може да е признак на прееклампсия, което е високо кръвно налягане, което може да се появи след 20 седмици от бременността.

Как да намалите водното тегло безопасно

Ако сте решили безопасно да се отървете от водното тегло, имаме 10 съвета, с които да ви помогнем.

1. Движете тялото си

Дори кратка кардио сесия може да ви помогне да се отпуснете. Упражненията помагат за храносмилането – и една от причините някой да има повече вода е, защото не отделя ефективно отпадъците или е малко задръстен. Тренировките също повишават ендорфините, което може да помогне за облекчаване на стреса и индиректно да помогне за намаляване на водното тегло. Хората, които се борят със стресовото хранене, може да са склонни да посегнат към силно преработени продукти, които обикновено са с високо съдържание на натрий. Това може да доведе до задържане на вода.

2. Пийте повече вода

Може да изглежда контраинтуитивно, но пиенето на повече вода ще помогне за транспортирането на допълнително количество натрий от тялото ви. Когато сме добре хидратирани, балансът на натрий и калий в нашите клетки е на оптимално ниво. Но ако сте дехидратирани, тялото ви се опитва да реши проблема, като изтегля натрий по начин, който води до повече задържане на вода. Така че адекватното хидратиране всъщност помага за намаляване на подуването и задържането на вода, защото тялото е в състояние да работи по-ефективно.

3. Приемайте повече калий

Балансът на натрий и калий в нашите клетки е важен. Ако тялото няма достатъчно калий, балансът е нарушен с нивата на натрий – те стават твърде високи. Но когато имате достатъчно калий, той помага на тялото ви да регулира нивата на натрий в организма ви. Препоръчителната доза калий е 2500-2900 милиграма, като количествата се променят по време на бременност и кърмене. Богатите на калий продукти са банани, портокали, целина, спанак, картофи, праскови и тиква.

4. Преминете на диета с ниско съдържание на натрий

За да намалите подуването, избягвайте храни с високо съдържание на натрий като замразени ястия и тези за бързо хранене и вместо това ги заменете с такива, които имат ниско съдържание на сол. Препоръчителното ниво на натрий на ден е по-малко от 2300 милиграма, което звучи много, но може да се увеличи бързо. Например две филийки хляб могат да съдържат над 400 милиграма натрий без никакви гарнитури.

5. Избягвайте или ограничавайте алкохола

Ако сте склонни да се чувствате подпухнали след пиене, това е, защото алкохолът също може да повлияе на водното тегло. Той има тенденция да причинява дехидратация, а тя допринася за задържането на вода. Алкохолът също може да попречи на съня ви – и това също може да повиши риска от водно тегло. Пиенето може дори да повиши риска да залагате на твърде много солени ястия, което ще ви накара да задържите излишна вода. За да предотвратите този проблем, изключете алкохола за известно време и не забравяйте да редувате всеки коктейл с чаша вода. Препоръчителният прием за жени е не повече от едно питие на ден.

6. Намалете преработените храни

Колкото и вкусни да са, много пакетирани и преработени храни обикновено са с високо съдържание на натрий. Тези храни също нямат много важни минерали, включително калий. Поради тази висока концентрация на натрий и липсата на други хранителни вещества е възможно да се появи задържане на вода.

7. Хапвайте по-често вкъщи

Това изисква време, но приготвянето на собствена храна – поне някои от вашите ястия – е чудесен начин да намалите приема на натрий. Много ресторанти и ежедневни ястия са пълни с натрий. Когато приготвяте храна, можете да решите какво точно да сложите в ястието. Това ви поставя в позиция да можете да включите храни, които осигуряват хранителните вещества, от които се нуждаете, дори когато бързате. Разбира се, добре е да се храните навън и да поръчвате понякога, но ще се справите с много по-малко наддаване на тегло, като ядете пресни храни.

8. Изплакнете консервираните храни преди ядене

Друг трик за отслабване? Изплакнете храната си. Бобът например е фантастична растителна храна, богата на протеини и фибри, но консервираната опция може да бъде с високо съдържание на натрий. Винаги изплаквайте консервираните ястия, за да намалите съдържанието на сол.

9. Разходка след хранене

Ако вече тренирате редовно, но все още се чувствате подпухнали, опитайте да добавите 10- до 20-минутна ежедневна разходка към рутината си, може би след обилно хранене или когато се чувствате подути. Седенето на бюро през целия ден може да доведе до натрупване на кръв в краката ви. Ходенето помага за засилване на кръвообращението и също така е страхотна умствена почивка от стреса и екрана на компютъра.

10. Използвайте естествени диуретици, когато е необходимо

Диуретиците могат да помогнат за намаляване на натрупването на течност в тялото. Те обикновено са под формата на лекарства, но някои храни също са диуретици, като краставицата, благодарение на кафеената киселина, която помага в борбата с подуването. Други естествени диуретици включват кресон, артишок и аспержи. Те насърчават уринирането, което може да намали задържането на вода.

Колко ще ви отнеме да се отървете от водното тегло?

Времето, необходимо за премахването на излишната вода, ще зависи най-вече от причината, поради която я задържате като начало. Ако сте имали дълга нощ навън и сте пили много, трябва да отнеме около един ден, за да изчезне подпухналостта. Но ако причината е друга, може да отнеме повече време, докато не започнете да прилагате промени в начина си на живот и ежедневните си навици. Сърцето, съдовете, хормоните и бъбреците също работят непрекъснато, за да ви помогнат да балансирате нивата на водата и солта.

сол, здраве,

Снимка: iStock

Въпреки това опитът да отслабнете бързо може да бъде опасен и дори животозастрашаващ. Нашите тела са създадени да се състоят от определен процент вода и всичко по-малко от това ще изложи на опасност жизненоважни органи. Когато бързо загубите вода, ставате много слаби и ви се вие свят. Така че винаги се консултирайте с лекар относно най-добрия начин за премахване на подуването.

Подуване на стомаха – 6 съвета за справяне с проблема

Храните, които причиняват подуване на стомаха

Как да предотвратите задържането на вода?

Задържането на вода е нормална функция на тялото, но ако установите, че постоянно се чувствате физически неудобно поради това, има няколко промени в начина на живот, които можете да направите, за да го поддържате на управляемо ниво:

► Поддържайте диета с ниско съдържание на натрий.

► Яжте много пресни продукти и избягвайте пакетирани храни.

► Тренирайте редовно, за да намалите подпухналостта.

► Дайте приоритет на съня, за да намалите възпалението в тялото.

► Пийте достатъчно вода през целия ден.

Но ако забележите, че имате бързи промени в течността, свържете се с лекар, за да получите адекватни съвети. И не забравяйте, че в зависимост от причините, поради които задържате вода, може да отнеме повече време, отколкото очаквате, за да се отървете от нея. Така че търпението е от ключово значение.

За още новини от света на здравето и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари