IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 ползи от велоергометъра

24 април 2024 11 00

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Защо да карате велосипед у дома или във фитнес залата, вместо навън? Какви биха могли да бъдат ползите от ежедневните тренировки с велоергометър? Ще ви разкажем за 7 полезни ефекта от този фитнес уред в следващите редове.

Ще подпомогне загубата на тегло

Велоергометърът може да е приятен и лесен начин да стопите малко от килограмите. Докато въртите педалите, можете да се отървете от известно количество калории. Ще видите точни данни на екрана на уреда, но можем предварително да кажем, че в зависимост от теглото ви, за 30 минути можете да изгорите около 200-300 калории.

Ще извае краката

Всички знаят, че велосипедистите имат страхотни крака. И това не е случайно – движението и натискът на педалите карат прасците, глутеусите и квадрицепсите да работят усилено и с времето започват да изглеждат все по-добре.

Ще укрепи мускулите

Натискането и издърпването на педалите на велоергометъра активира основните групи мускули, които поддържат гърба, както и на тези на краката, бедрата и сухожилието под коляното. Като бонус, велоергометърът натоварва много по-малко коленете в сравнение с карането на велосипед на открито.

Ще раздвижи ставите, без да ги натоварва

Бягането и джогингът може да бъдат алтернатива на карането на велосипед, но велоергометърът ще ви помогне да постигнете същото ускоряване на пулса и раздвижване, без да натоварва излишно ставите на бедрата, коленете и глезените, както и гърба. За тази цел препоръчваме да поддържате такава височина на седалката, че да огъвате съвсем малко коляното си при натискане на педала.

Ще има много ползи за здравето

Тъй като в същността си е кардио тренировка, свързана с повишаване на пулса, използването на велоергометър ще помогне за намаляване на кръвното налягане, за регулиране на кръвната захар, насищането на тъканите с кислород и подобряване на дихателната функция. Ще укрепи сърцето и белите дробове. За най-добри резултати правете 30-минутни тренировки 5 пъти седмично.

Ще повиши енергичността

Проучванията на специалистите сочат, че карането на велосипед увеличава енергичността с 20% и намалява умората с цели 65%. Това се дължи не само на насищането на клетките с кислород, но и на факта, че мозъкът „харесва“ колоезденето и докато го практикувате, отделя допамин – хормонът на щастието и енергията.

Ще гарантира удобство

Без значение какво е времето навън, без значение дали имате или нямате в близост удобни алеи за каране на велосипед, без значение къде се намирате – велоергометърът позволява да тренирате буквално навсякъде и по всяко време. Нещо повече, междувременно може да гледате филм или да четете книга и да съчетавате полезното с приятното, без да губите време от ежедневието си.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари