IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко дълго и често трябва да тренирате?

27 октомври 2018 10 45

Това зависи от целите ви

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Вероятно поне веднъж в живота си сте се чудили колко дълго трябва да тренирате, за да отслабнете, за да увеличите мускулната си маса или просто за тонус. Истината е, че всяка от тези цели предполага различен тип тренировка с различна продължителност.

Като за начало трябва да внимавате да не претренирате, което се получава при по-интензивните и по-дълги тренировки. Подобно претоварване води до няколко негативни последици:

- Пълно изтощение;

- Постоянна умора и невъзможност за качествен сън;

- Метаболитни проблеми, тъй като тренирането влияе на нивата на хормоните в тялото;

- Мускулни болки и невъзможност за възстановяване на мускулната тъкан.

Ако се готвите за конкретно събитие

Маратон, олимпиада, състезание или друг тип събитие изискват специфична подготовка и то в съчетание на няколко типа движение повече от веднъж дневно. Обикновено това се случва под ръководството на треньор, но тъй като натоварването е много голямо, по-вероятно е една тренировка да не продължава повече от час.

Ако тренирате за себе си

Идеалната тренировка е между 30 и 90 минути, отново в зависимост от типа движение. Ако започвате тепърва да се натоварвате, не трябва да надвишава 30 мин, като постепенно се очаква да увеличите движението. Хубаво е да тренирате по 5 пъти седмично, за да имате бързи и константни резултати. Минимумът е 3.

За отслабване

Ако искате да намалите теглото си, разбира се, трябва да започнете от храненето. Първо променете режима си и започнете да тренирате поне 4 пъти седмично. Добре е да се посъветвате с треньор и да тренирате 2 дни с тежести и 2 дни кардио.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари