IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да повишите енергийните си нива за по-малко от 10 минути

19 април 2024 15 00

5 начина да се почувствате по-тонизирани след 15:00 часа

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Чудите се как да увеличите енергийните си нива без чаша кафе и след този спад в 15:00 часа? И докато милиони хора все пак ще посегнат към втората или третата си чаша кафе по това време, което не е много добро решение, експертите предлагат по-добър вариант: микропаузи.

Тези микропрекъсвания може да са това, от което се нуждаете, за да се почувствате отново енергични след по-малко от 10 минути.

Знаем, че почивката е полезна за нас както психически, така и физически, но изследванията показват също, че кратичките почивки могат да помогнат на енергийните ни нива толкова, колкото и по-дългите почивки – и дори могат да ни помогнат да се научим как да спим по-добре.

„Прекъсването на деня с десетминутни почивки от работа, задачи и движение може да помогне за облекчаване на стреса и безпокойството и свръхстимулацията от интернет, социалните медии и времето пред екрана“, казва лайфкоучът Камран Беди. Това означава, че ще се чувстваме по-добре през целия ден, но също така може да ни е по-лесно да спим през нощта.

10 минути са всичко, от което се нуждаете, а ето и какво точно представляват тези микропаузи:

Микропочивките са точно това – малки, непрекъснати периоди, в които емоционално и физически се отделяте от това, което правите. Те са изключително ефективни за тези, които искат бързо да повишат енергийните си нива, тъй като дават почивка на мозъка. „Смятаме, че работата и завършването на нещо е по-важно от това как се чувстваме. Можем да си представим мозъците си като батерии, които преминават в режим на ниска мощност, както правят телефоните ни, използваме по-малко мозъчна енергия, работим по-бавно и ставаме по-малко работоспособни“, казва лайфкоучът Сиан Уинслад.

Красотата на микропочивките е, че те не отнемат твърде много време, въпреки че ще трябва да се ангажирате, ако искате да извлечете ползите. „Връщането към по-просто, по-бавно темпо на живот с десетминутна почивка може да направи чудеса с ума и тялото ви“, казва Беди, който е и автор на „Противоотровата на безпокойството“. Но включването на микропрекъсване в ежедневието ви идва чрез самоосъзнаване и действие. Най-добрия вариант е да имате възможност за 10-минутна дрямка, но ако нямате условия за това има и други начини.

Как да повишите енергийните си нива с микропаузи:

ПИЙТЕ ВОДА

Водата е основата на живота и дори леката дехидратация може да повлияе неблагоприятно на нашето кръвно налягане, телесна температура и сърдечен ритъм, така че продължавайте да пиете вода през целия ден. Няколко глътки може да са всичко, от което се нуждаете, за да се върнете на правилния път.

„Наличието на бутилка вода наблизо помага не само за концентрацията и времето за реакция, но подобрява паметта и настроението, намалява главоболието, умората и безпокойството“, казва лайфкоучът Уинслад. Това е ключ към подобряване на енергийните ви нива, а може да помогне и за подобряване на настроението ви.

Отпивайте често на малки глътки, вместо да изпивате цяла чаша. Това позволява на тялото да съхранява повече вода, тъй като няма да претоварва бъбреците (и ще имате по-малко нужда от тоалетна). Противно на общоприетото схващане, препоръчителните два литра на ден не трябва да идват само от вода – черен, зелен или билков чай се броят, както и млякото (особено без мазнини).

СЛУШАЙТЕ КЛАСИЧЕСКА МУЗИКА

Ако искате да научите как да повишите енергийните си нива набързо, вземете слушалките си. Знаем, че музиката може да повлияе на емоционалното ни състояние, но определена музика всъщност може да ни накара да мислим по-ясно. Известен е като ефекта на Моцарт и изследователите откриха, че слушането на десет минути музика от Моцарт подобрява пространствено-времевото мислене на хората (способността за организиране и решаване на проблеми). Друго проучване на Рурския университет в Бохум установи, че слушането на Моцарт в продължение на 25 минути намалява кръвното налягане.

Ако не сте в настроение за класическа музика, всяка музика, която означава нещо за вас, може да промени настроението ви. „Музиката е чудесно средство да закотвите определени емоции“, казва лайфкоуч Зоуи Томпсън. „Имам плейлист, който успокоява и зарежда с енергия. Помислете за песни, които ви карат да се чувствате по определен начин и създайте своите плейлисти – само една или две песни за пет минути могат да подобрят настроението ви и да повишат нивата на енергия.“

МЕДИТИРАЙТЕ

Понякога само няколко минути време насаме могат да бъдат всичко, от което се нуждаете, за да се възстановите психически – и ако медитирате, ще се почувствате още по-добре. „Независимо дали избирате ръководена медитация или отделяте малко време в тиха стая, медитацията може да ви помогне да се съсредоточите върху настоящето и да сте наясно с мислите и чувствата си“, казва лайфкоуч Зоуи. „Това може да донесе усещане за спокойствие и да подобри вниманието и фокуса.“

Някои от най-добрите приложения за медитация, като Headspace, включват ръководени минимедитации, които можете да следвате, когато пожелаете, само за 10 минути.

ПРАВЕТЕ ЙОГА

Не е нужно да се ангажирате да правите йога всеки ден или дори едночасов клас – няколко йогийски дихателни упражнения и пози представляват идеална микропауза. „Йога е чудесен начин да ви въведе в настоящия момент и да ви помогне да се съсредоточите“, казва учителят по йога Дани Грифитс „Има много вариации, но обща нишка е дишането, известно като пранаяма. Насочването на вниманието ни към дишането и повторното научаване да дишаме бавно и пълно може да намали стреса, което от своя страна помага за концентрацията и яснотата. Например алтернативното дишане с ноздри, като нади шодхана, влива в тялото кислород, успокоява и подмладява нервната система.“

Ще се възползвате и от няколко пози, така че опитайте малко йога за начинаещи, ако сте нов в практиката. Балансиращите пози например са особено добри за концентрацията. „Позата на дървото ви помага да се приземите, повишавайки стабилността и успокоявайки нервната система“, казва Грифитс.

ИЗЛЕЗТЕ НАВЪН

Промяната е толкова добра, колкото и почивката – и дори простото действие да излезете навън, за да погледнете различна гледка, може да направи чудеса. „Важно е да излезете навън, макар и само за кратък период от време“, казва Уинслад. „Промяната на средата позволява повече стимулация на мозъка и подобрява фокуса, намалява хормоните на стреса и подобрява настроението.“

И докато сте навън, защо не направите кратка разходка? Дори една бърза разходка до близкия магазин или парк е добре прекарана микропауза. „Ходенето увеличава сърдечната честота, следователно подобрява сърдечносъдовото здраве и ви помага да регулирате по-дълбокото дишане, докато физическото движение също може да помогне за освобождаване от всеки стрес или напрежение и да ви зареди отново с енергия“, казва Томпсън. „Излизането навън също осигурява чист въздух и важна експозиция на витамин D, което помага на съня и имунната ни система.“

За още новини от света на здравето и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари