IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седем неща, които трябва да правите за здрав скалп

17 април 2024 09 00

Така ще си осигурите по-бляскава и здрава коса

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Усъвършенствали ли сте сложна рутинна грижа за кожата? Пълна грижа за косата? Е, какво ще кажете за скалпа си?

Грижата за скалпа е категория, която често се пренебрегва, дори от ентусиастите по красотата, но реалността е, че коренът на здравата или нездравата коса започва именно с вашия скалп. Като добавите малко грижа за тази част от тялото към вашата рутинна красота, може да очаквате по-дебел, по-блестящ и по-здрав косъм. Може дори да предотвратите заболявания на скалпа като пърхот, псориазис и други.

Прочетете, за да научите всичко, от което се нуждае един здрав скалп, от това кой шампоан да използвате до домашни процедури, които можете да приложите сами.

Защо здравето на скалпа е толкова важно?

Основата на здравата коса започва с кожата на скалпа. Кожата и косата са изградени от аминокиселини, така че всички те ще работят еднакво. Очаквайте блестяща, здрава и силна коса с минимално накъсване, когато превърнете здравето на скалпа в приоритет. Важно е да се грижите за тази част от тялото си, за да лекувате и предотвратявате много състояния като пърхот, себореен дерматит, псориазис, гъбична инфекция, фоликулит и много други.

Дерматолозите обясняват, че косата се състои от три различни фази – растеж, почивка и падане. Ако увеличим подхранването на скалпа и го поддържаме наистина здрав, космите ни ще живеят във фазите на растеж и почивка по-дълго, отколкото във фазата на окапване. За да насърчите растежа на по-гъста коса, от решаващо значение е да подхранвате и лекувате скалпа си, за да може да увеличите продължителността на фазите на растеж и почивка.

Съвети за грижа на скалпа

1. Постоянно миене на косата

Когато става въпрос за измиване на косата, няма универсален подход. Това е уникален момент за всеки човек, така че може да има диапазон на продуктите, които използвате, както и колко често трябва да миете косата си с шампоан. Ако го правите веднъж седмично, е добре да използвате нещо малко по-избистрящо. Ако го правите всеки ден, използвайте нещо малко по-щадящо.

коса, миене,

Снимка: iStock

Като общо правило поддържайте хигиената си, като миете косата често, за да премахнете мръсотията, маслото и натрупването на продукти по скалпа. Правете го редовно с нежен шампоан, който е подходящ за вашия тип коса. Уверете се, че продуктът не съдържа агресивни химикали или сулфати, които могат да премахнат естественото масло в скалпа и косата ви.

Колко често трябва да миете косата си?

Дерматолозите предлагат да миете косата си минимум един до два пъти седмично, но някои типове може да изискват по-често къпане. Ако имате сухи кичури, вероятно ще имате нужда от по-рядко миене. Уверете се обаче, че не минават много дни между къпанията, защото може да се появят сериозни натрупвания по скалпа. Те може да съдържат дрожди, гъбички, бактерии и да доведат до дерматит и инфекции.

2. Ексфолиация на скалпа

Често чуваме за ексфолиране на лицето, но е важно да осигурите на скалпа си същата грижа. Дерматолозите препоръчват да добавите скраб за скалп към вашата грижа за косата, за да ексфолирате и разградите продуктите върху него. Избягвайте агресивните химикали в скраба за скалп и потърсете продукти с масло от чаено дърво или розмарин. Когато има много натрупване на продукти, като сух шампоан, скалпът не може да диша и ще изпита неблагоприятни ефекти. Добавете силиконов скраб за скалпа, за да масажирате и ексфолирате кожата.

масажор за

Снимка: iStock

Експертите съветват използването на скраб за скалп за ексфолиране и премахване на мъртвите кожни клетки, излишната мазнина и натрупванията. Можете също да направите изплакване с разреден ябълков оцет, за да премахнете натрупването и да възстановите pH баланса. Маслото от чаено дърво също е добър вариант, тъй като има естествени противогъбични и антибактериални свойства, които могат да помогнат за намаляване на натрупването и пърхота. Добавете няколко капки масло от чаено дърво към шампоана си, за да извлечете максимални ползи.

3. Масла за коса

За максимална хидратация на скалпа, помислете за добавяне на масло за коса към вашата рутина. Маслата за скалп могат да се прилагат преди или след измиване с шампоан за подхранване. Използвайте капкомера, за да нанесете маслото директно върху кожата в различни участъци. Масажирайте го с пръсти или със силиконов масажор за скалп. Масло от мента, розмарин, чаено дърво и рициново масло са едни от най-добрите и доказали се продукти в грижата за косата.

4. Избистрящ шампоан

Запознайте се с избистрящите шампоани, които ще променят изцяло рутината ви за красота. За да премахнете конкретно натрупване на продукт, помислете за избистрящи шампоани, които са формулирани за ефективно премахване на остатъци от продукт и примеси, без да премахват естествените масла от скалпа.

избор на

Снимка: iStock

Инвестирайте в избистрящ шампоан, защото той може да бъде полезен за всички типове коса. Създайте седмичен ритуал с него, като го съчетаете с маска за коса. Заменете обичайния си балсам с маска, когато използвате избистрящия шампоан, за да овлажните краищата.

5. Масаж на скалпа

Пресъздайте луксозния фризьорски масаж у дома и се възползвайте от ползите за скалпа. Ежедневното масажиране на скалпа помага за притока на кръв към зоната, което помага на фоликулите да останат здрави. За да направите това сами, използвайте силиконов уред за масажиране на косата и движете по всяка част от скалпа си с кръгови движения. Като допълнителен бонус, този приятен масаж служи и като ексфолиация. Ако често използвате сух шампоан, добавете масаж на скалпа към ежедневието си, за да ексфолирате.

6. Изберете правилния шампоан

шампоан, жена

Снимка: iStock

Възможностите са безкрайни, когато става въпрос за избора на шампоан. От овлажняващи до избистрящи на пазара има избор за всеки. Когато пазарувате, гледайте цвета и консистенцията, за да определите типа шампоан. Ако един шампоан има млечен многоцветен цвят, тогава той ще бъде много по-хидратиращ, колкото по-прозрачен е, традиционно ще бъде по-избистрящ.

Как да се справим със сърбящия скалп

Лавандулово масло – полезно за косата и скалпа

Мазен скалп – как да се справите с проблема?

7. Слънцезащита

Да, дори скалпът ви може да получи слънчево изгаряне. Именно затова дерматолози предлагат да нанесете слънцезащитен крем, за да защитите скалпа си от вредните UV лъчи. Увреждането от слънцето и ракът на кожата са реални, дори и на скалпа. Използвайте спрейове, защото те се нанасят по-лесно върху косата и са по-малко мазни от лосионите.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари