„Крадецът на орхидеи“ – вдъхновението за филма „Адаптация“ – преведен на български. Една истинска история за красота и обсебване – „Крадецът на орхидеи“ от Сюзън Орлийн вече може да бъде намерена в книжарниците.

Световният бестселър „Крадецът на орхидеи“ на Сюзън Орлийн, послужил за вдъхновение на филма „Адаптация“ с участието на Никълъс Кейдж, Мерил Стрийп, Крис Купър и Тилда Суинтън, е вече на българския книжен пазар.

Книгата е част от поредицата „Cabinet of Curiosities“ – поредица за странни културни практики и явления, която този път ще поведе читателите на уникално пътешествие с истории за ловци на орхидеи, индиански резервати и бродене из тресавищата на Флорида в търсене на диви орхидеи.

С превода на романа се заема Ивелина Минчева-Бобадова – японист по призвание и преводач по душа. Решен да клонира застрашено растение – много рядката „Орхидея призрак“ (Polyrrhiza lindenii) – изключително ексцентричният и странно привлекателен мъж на име Джон Ларош води Орлийн на незабравима обиколка из малко познатата американска субкултура на продавачите на растения.

Действието в това интимно журналистическо разследване се развива в блатата на Флорида и извън тях, където ще срещнем още индианците семиноли, които му помагат и закона, който се бори с него.

„Крадецът на орхидеи“ получава забележителни отзиви – списание People го описва като „мистериозна история за кражби от Южна Флорида“, а френското модно списание Мари Клер му дава впечатляваща оценка: „Един автор не може и да си мечтае за по-добър главен герой от Джон Ларош, който между две нарушения на закона ни въвежда в един ботанически свят на трескаво пристрастяване.

Резултатът е една доста чудата хроника, способна да увлече дори онези, които съумяват да убият и кактусите у дома си.“ Романът бързо добива популярност и само четири години след издаването му сценаристът Чарли Кауфман, писал още „Да бъдеш Джон Малкович“ и „Блясъкът на чистия ум“, създава филма „Адаптация“.

Продукцията получава множество награди и отличия – „Златен глобус“, БАФТА, „Сателит“, включително „Оскар“ за Най-добра мъжка поддържаща роля, като е номиниран в още няколко категории на Наградите на Академията.

Печели симпатията не само на публиката, а дори на авторката, която отначало е скептична, но след като прочита сценария остава зашеметена:„Бях абсолютно убедена, че Чарли Кауфман е дошъл тайно в Ню Йорк и ме е следил дълго време, няма друг начин да разбере мен и книгата толкова вярно. Той е взел моите идеи, обогатил ги е със свои собствени, прекрачил е границата между реалност и измислица и накрая е създал нещо невероятно красиво!“

Сюзън Орлийн (р. 1955) е автор на осем книги – „The Bullfighter Checks Her Makeup“, „My Kind of place“, „Saturday Night“ и т. н. През 1999 г. публикува романа си „Крадецът на орхидеи“, който става един от най-обичаните ѝ и известни романи. Книгата за кучето Рин Тин Тин – Rin Tin Tin: The Life and Legend, a New York Times Notable Book, печели награди „Ohioana“ и „Richard Wall Memorial Award“.

През 2018 г. се очаква да излезе следващия ѝ роман – история за държавната библиотека в Лос Анджелис. Орлийн е щатен автор за New Yorker от 1992 г., като е писала още за Outside, Esquire, Rolling Stone и Vogue. През 2012 г. става почетен доктор в Мичиганския университет. Работи като репортер в Портланд, Орегон и Бостън, Масачузетс.

Наградена е за Креативно Изкуство/Публицистика от фондация „Гугенхайм“. Успява да завърши повечето си книги, благодарение на подкрепата от артобщността „Ядо“ (Yaddo artists' community) и организацията за спонсориране на артпроекти „McDowell Colony“. В момента живее в Ню Йорк заедно със сина и съпруга си, както и с малка менажерия от животни.