IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мед преди тренировка – сладката стратегия за по-добро представяне

12 април 2024 10 40

Дали медът наистина помага за по-добри резултати в залата

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Захарта си е спечелила доста лоша репутация през годините и е лесно да разберете защо. Повечето хора приемат твърде много захар, което може да има сериозни последици за здравето като затлъстяване и диабет. Изследванията обаче показват, че естествените захари, като тези, открити в органичния мед, могат да послужат за чудесно зареждане преди тренировка. Захарите са важен източник на енергия за спортистите, особено преди влизане в залата.

Днес ще ви разкрием дали медът може да помогне на тялото ви да се подготви по-добре за упражненията и как да го използвате ефективно, за да повишите нивата си на издръжливост.

Мед преди тренировка – ефективен ли е?

Изследванията показват, че медът е отличен източник на енергия за спортистите. Като цяло храненето преди тренировка помага на тялото ви да работи по-добре и да предотвратява увреждането на мускулите. Вашият организъм се нуждае от въглехидрати преди тренировка, за да осигури енергия, която ще ви помогне да извършите всичките серии, които сте планирали.

Медът е естествен подсладител, богат на витамини и минерали, съдържа глюкоза и фруктоза – двата вида захари и въглехидрати. Тези захари допринасят за хранителния му профил. Глюкозата, с висок гликемичен индекс, бързо повишава нивата на кръвната захар, предлагайки бърз прилив на енергия по време на тренировки. Бързото усвояване на меда обаче може да доведе до последващ енергиен спад.

мед от

Снимка: iStock

Гликемичният индекс се оценява от 0 до 100, като чистата глюкоза се класира най-високо, при 100. Гликемичният индекс на меда варира от 32 до 85, в зависимост от растението, от което е получен. Медът, богат на фруктоза, като акациевия, има по-нисък ГИ. Той, както и други подобни, са чудесно хапване преди тренировка. Те освобождават енергия стабилно по време на вашите серии, поддържайки ви енергични без опасения за енергиен срив.

Как медът преди тренировка ще ви е от полза?

Добавката с мед преди тренировка има много ползи както за трениращите във фитнеса, така и за професионалните спортисти.

1. Почти мигновен източник на енергия

Естествените захари в меда осигуряват почти мигновен източник на енергия, който отнема само 15 минути, за да се усвои в тялото ви. Това ви помага да се чувствате готови за упражнения, повишава кардио нивата ви по време на тренировка и ви позволява като цяло да се представяте по най-добрия начин.

2. Устойчиво и надеждно освобождаване на енергия

Медът, особено видовете с нисък ГИ, осигурява продължително и надеждно освобождаване на енергия. Това ви позволява да продължите тренировката си, предотвратявайки енергийния срив, който може да изпитате по време на упражнения, ако сте яли други сладки заместители преди това.

3. Подобрена издръжливост и производителност

Продължителното освобождаване на енергия от меда може да доведе до подобрена издръжливост и ефективност. Когато енергийните ви нива са високи и стабилни по време на тренировка, може да сте в състояние да продължите по-дълго, преди издръжливостта ви да започне да намалява. Необходими са допълнителни изследвания за това, тъй като проучванията показват смесени резултати. Въпреки това, едно проучване показа ясна полза от подобрената рехидратация с напитка с мед за по-добро представяне при бягане.

4. Подобрен фокус

Не само нашите мускули се нуждаят от постоянно снабдяване с глюкоза – мозъците ни също имат нужда от нея. Когато нивата на глюкоза паднат, започваме да се чувстваме уморени и губим концентрация. Изследванията показват, че медът има потенциално положително въздействие върху когнитивното функциониране, особено когато се използва редовно в продължение на няколко седмици.

Как да използвате мед преди тренировка?

мед от

Снимка: iStock

Изследванията показват, че медът трябва да се консумира 30-90 минути преди тренировка. Можете да ядете мед самостоятелно, да го смесите с вода, да го добавите към смутита или да го намажете върху пълнозърнест препечен хляб. Ако комбинирате мед с други храни, за да направите по-голяма порция, трябва да ядете това по-близо до 90 минути преди тренировката. Това може да подобри вашите енергийни нива и ефективност, като същевременно избягва потенциален стомашен дискомфорт.

Замразен мед – защо не трябва да следвате поредната тенденция в TikTok?

5 доказани ползи от консумацията на мед

Колко мед трябва да приемате преди тренировка?

мед от

Снимка: iStock

Проучванията показват, че 20-70 грама мед преди тренировка са достатъчни за най-добри резултати. Колкото по-рано ядете преди влизане в залата, толкова повече храна трябва да приемате за устойчива енергия.

За още съвети за безпроблемни тренировки последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари