IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За здрави кости: Скачайте по 6 минути седмично

12 февруари 2019 07 50

Това препоръчват британски учени

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Скачането по шест минути седмично подобрява здравината на костите. Това твърдят британски учени, цитирани от „Daily Mail“.

Изследването, което доказва ефективността на скачането, е проведено в университета в Манчестър. Проследени са 14 жени на възраст от 50 години, които извършвали упражнението.

Според резултатите, само 30 подскока са достатъчни, за да предотвратят остеопорозата. Причината е, че самото действие укрепва мускулите и така намалява изтъняването на костите, настъпващо с времето.

Ефектът от подскоците се равнява на увеличаване на костната плътност с 2 процента годишно.

„Тези движения са наистина лесни и могат спокойно да се правят вкъщи. Честото ходене не е достатъчно за здрави кости“, коментира д-р Галин Монтгомъри. Той се надява, че резултатите от проучването ще накарат повече хора да правят упражнения за укрепване на костите.

Упражненията, при които се скача от полуклекнало положение или от 20 см височина, са най-ефикасни, твърдят учените. Според техните заключения, въпреки че нямат данни за костната плътност, натоварването при стъпването на земята е значително. Комбинирано с напрежението на мускулите, измервано с електроди, то е достатъчно за укрепване на костите.

Четете още:

Кои упражнения трябва да модифицирате след 50-те

Да свалиш 70 кг без спорт: При това без отказване на пържолите

Бягайте за здраве и по-добър секс

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари