IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лилави зеленчуци – ползите от включването им в менюто

17 април 2024 11 00

Ето какво доставят на организма

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Лилавите зеленчуци се отличават не само с впечатляващия си външен вид, но и с богатото си хранително съдържание. Техният ярък цвят и множество ползи за здравето произтичат от антоцианините – растителният пигмент, който им придава уникалния нюанс. В тази статия ще разгледаме лилавите зеленчуци, техните ползи за здравето и как да ги включите в диетата си.

Какво представляват лилавите зеленчуци?

Лилавите зеленчуци са растителни храни, които се предлагат в различни лилави нюанси – от лавандула до наситено виолетово. Пример за лилави зеленчуци включват патладжан, лилав картоф, червено зеле, цвекло, лилав карфиол, червен лук, лилави аспержи, лилави моркови, радичио, лилав домат, окинавски сладък картоф, ряпа, лилаво колраби, лилаво зеле.

Въпреки че са модерни, тези зеленчуци с живи цветове не са нещо ново. Знаете ли, че морковът всъщност е бил лилав, преди да стане оранжев? Доказателствата сочат, че първите моркови, култивирани около 900 г. сл. Хр., са били лилави и жълти. Лилавият карфиол, от друга страна, е по-нов зеленчук. Това е кръстоска между традиционни наследствени сортове и естествено мутирал сорт, открит в полето.

Какво придава лилавия цвят на зеленчуците?

Лилавите зеленчуци получават цвета си от антоцианини – група флавоноиди, открити в цветни растения. Те също придават червения и синия цвят на боровинките, както и черния на къпините. В случая на лилавите зеленчуци, оцветяването е част от защитната система на растението, предпазвайки зеленчука от вредни елементи като слънце, температури и насекоми.

лилави зеленчуци

Снимка: iStock

Защитните елементи в пигментите на лилавия зеленчук също са полезни за човешкото здраве. Най-вече растителните пигменти са силни антиоксиданти, помагат за неутрализиране на свободните радикали и намаляват риска от заболяване. Тялото абсорбира и метаболизира антоцианините бързо, а редовната консумация на лилави плодове и зеленчуци е безопасен начин да си набавите антиоксидантите и ползите, които идват с тях.

Ползи от лилавите зеленчуци

Снабдени с хранителни вещества като фолат, витамин А, витамин С, калий и фибри, лилавите зеленчуци предлагат много предимства. Те подпомагат храносмилането, укрепват имунната система и подобряват здравето на сърцето.

Антиоксидантни свойства на лилавите зеленчуци

Учените смятат, че ползите от лилавите зеленчуци се дължат най-вече на антиоксидантната активност на антоцианините. Антиоксидантите са съединения, които неутрализират нестабилни молекули – свободни радикали, които увреждат клетките в тялото. Те са страничен продукт от метаболитния процес. Антиоксидантите са съединения, които противодействат на нестабилните молекули, като ги поддържат в ниски нива.

цвекло Pixabay

Снимка: Pixabay

Ако свободните радикали са повече от антиоксидантите, тялото навлиза в състояние на оксидативен стрес, което може да доведе до увреждане на клетките и тъканите. Теоретизира се, че оксидативният стрес играе важна роля в развитието на свързани с възрастта заболявания като артрит, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания. Тялото произвежда антиоксиданти и ги получава от храната. Консумирането на храни, богати на антиоксиданти, като лилави зеленчуци, може да ограничи натрупването на свободни радикали, предотвратявайки или забавяйки свързаните с възрастта заболявания.

Здраве на сърцето

Хората, които ядат повече лилави зеленчуци, са потенциално изложени на по-малък риск от сърдечносъдови заболявания. Ярките зеленчуци защитават здравето на сърцето по няколко начина.

лилав картоф

Снимка: iStock

Първо, силният антиоксидант намалява оксидативното увреждане, което е свързано с различни здравословни състояния като рак, сърдечносъдови заболявания и неврологични заболявания. В допълнение, изследванията показват, че антоцианините предпазват здравето на сърцето, като подобряват холестерола, понижават кръвното налягане и намаляват хроничното възпаление.

Повишаване на мозъчната функция

Съединенията и хранителните вещества в лилавите продукти могат да защитят мозъчните и нервните клетки чрез неутрализиране на свободните радикали, намаляване на възпалението и подобряване на невронните връзки. Тези действия могат да предотвратят или забавят свързаните с възрастта промени в мозъчната функция.

лилави зеленчуци

Снимка: iStock

Лилавите зеленчуци могат да помогнат също и за мозъчната функция при по-възрастни хора, изложени на риск от деменция. Едно проучване откри, че по-възрастните изпитват повишена мозъчна активност по време на упражнение за памет, когато консумират богати на антоцианини храни ежедневно.

Проучването не оценява паметта или ученето, а само мозъчната дейност, така че не е ясно дали яденето на лилави плодове и зеленчуци подобрява тези функции.

Ползи за храносмилането

Лилавите зеленчуци са добър източник на фибри, които са полезни за храносмилателната система и здравето на червата. Фибрите в лилавите зеленчуци също могат да подобрят здравето и разнообразието на микроорганизмите, които живеят в червата. Макар и в ранните етапи на изследванията, подобряването на баланса на микроорганизмите в червата може да е от полза за имунното здраве, метаболизма и настроението.

Сезонни зеленчуци – 8 потенциални ползи от доматите

Зеленолистни или зелени зеленчуци е по-добре да ядете

Сурови зеленчуци или зеленчуков сок?

Защо е важно да ядем зеленчуци?

Важно е да ядете зеленчуци, защото те осигуряват основни хранителни вещества като витамини А и С, калий и фибри, както и други полезни за здравето съединения като антоцианини. Хората, които ядат повече зеленчуци, обикновено са изложени на по-малък риск от здравословни проблеми.

лилави зеленчуци

Снимка: iStock

Зеленчуците са също с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри. Когато са част от балансирана диета, зеленчуците ви държат сити с по-малко калории, което допринася за регулиране на теглото.

Различен ли е вкусът на лилавите зеленчуци?

Всеки лилав зеленчук може да се похвали със свой собствен вкусов профил. Докато някои лилави вариации на общоизвестни зеленчуци, като карфиол и аспержи, може да приличат на традиционните си двойници, други предлагат напълно различни вкусове.

лилави зеленчуци

Снимка: iStock

Например сладкият картоф от Окинава е лилав кореноплоден зеленчук, който има землист сладък вкус и суха текстура и може да има малко по-различен вкус от сладкия картоф с оранжева сърцевина. Лилавият морков също има различен вкус, с по-пиперлива хапка от сладкия оранжев морков.

Как да включите лилавите зеленчуци в диетата си?

Включването на лилави зеленчуци в ястията ви е лесно и вкусно.

Разменете конвенционалните сортове с техните лилави двойници – опитайте да изпечете лилав карфиол или моркови, за да създадете живи и питателни гарнитури.

За максимално хранене помислете за печене на комбинация от цветни зеленчуци заедно. Експериментирайте с пюре от лилави сладки картофи, за да добавите визуално впечатляващ и полезен нишестен елемент към вашите ястия. Лилавите зеленчуци могат да служат и като обилни основни ястия. Подобрете вашите салати, като включите живи лилави съставки като радичио, лилаво зеле или лилави домати за допълнителен цвят и хранителни ползи.

лилави зеленчуци

Снимка: iStock

Не забравяйте, че всеки лилав зеленчук не само добавя визуална привлекателност към вашата чиния, но също така осигурява основни хранителни вещества, които поддържат вашето здраве. Антоцианините, отговорни за техния лилав оттенък, предлагат множество ползи за здравето. Докато интегрирането на лилави зеленчуци във вашата диета подобрява храненето и благосъстоянието, оптимални ползи за здравето се постигат чрез консумация на разнообразен набор от плодове и зеленчуци в спектър от цветове.

За още новини от света на здравето и добрата форма последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари