IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Етерични масла – здравословни ползи и употреба

24 март 2024 10 30

Как работят тези популярни продукти

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ароматерапията – използването на етерични масла за подобряване на здравето, е популярна и естествена форма на алтернативната медицина. През 2023 година световният пазар на етерични масла се оценява на 23,7 милиарда щатски долара. Но какви доказателства подкрепят употребата на етерични масла и безопасни ли са те?

Какво представляват етеричните масла?

Етеричните масла са естествени масла, извлечени от растения, които улавят техния основен аромат или „есенция“. Използването им датира още от древна Индия, Персия и Египет. През цялата история те са изпълнявали различни функции, вариращи от медицински до културни и духовни. 

етерично масло,

Снимка: Pixabay

Тъй като идват от природата, етеричните масла се различават от синтетичните аромати, които съдържат ароматни съединения, произведени от хора в лаборатория. Някои синтетични аромати съдържат комбинация от изкуствени и естествени съединения. Днес етеричните масла имат различни приложения. Те се срещат в много козметика, домакински продукти и дори храни. Тази статия изследва популярната употреба на етерични масла като алтернативна форма на медицина – практика, наречена ароматерапия.

Как действат етеричните масла?

Ароматерапията е използването на етерични масла – обикновено чрез вдишване или директно приложение върху тялото – заради техните лечебни свойства. В много избрани случаи етеричните масла се намират в поглъщащите се хранителни добавки.

Когато вдишвате етерични масла, специализирани клетки в носа ви, наречени обонятелни рецептори, откриват наличието на молекули, присъстващи в маслата. Обонятелните рецептори предават това съобщение чрез обонятелния нерв до колекция от мозъчни структури, наречени лимбична система. Тя, от своя страна, участва в много функции, включително регулиране на емоциите, повлияване на поведението, формиране на спомени и контролиране на несъзнателни телесни процеси чрез хормони и автономната нервна система. Следователно, чрез стимулиране на лимбичната система, етеричните масла могат да имат много психологически и физиологични въздействия.

лавандулово масло

Снимка: Pixabay

Етеричните масла също могат да преминат през кожата, дихателната система или стомашно-чревната система в кръвния поток, където могат да засегнат клетките и тъканите в цялото тяло. Лабораторни експерименти показват, че етеричните масла имат антимикробни (включително антибактериални и противогъбични), антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат да доведат до положителни резултати в кръвообращението на тялото. 

Типове етерични масла

Съществуват над сто различни вида етерични масла. Тук включваме пет популярни етерични масла и техните най-забележителни ползи за здравето.

Лавандула

Лавандулата, известна със своите успокояващи ефекти, обикновено се използва за подобряване на умственото и емоционалното здраве. Изследванията показват, че етеричното масло от лавандула може да подобри симптомите на тревожност, да намали стреса и да облекчи симптомите на депресия. Също така често се използва като помощно средство за сън, тъй като е доказано, че подобрява качеството му. Следователно, едно от оптималните времена за използване на лавандула може да бъде вечер преди лягане.

Мента

Славата на ментата е в употребата ѝ при храносмилателни проблеми. Доказано е, че облекчава симптомите на синдрома на раздразнените черва и функционалната диспепсия, състояние, характеризиращо се с подуване на корема, лошо храносмилане и коремна болка. Важно е, че мента не трябва да се използва за киселинен рефлукс, тъй като влошава симптомите на киселини. Доказано е също, че етеричното масло от мента осигурява облекчение при главоболие от напрежение и мигрена.

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво е най-известно със своите антимикробни свойства. Най-често се прилага върху кожата за лечение на обикновени рани или бактериални и гъбични инфекции. Друга често срещана употреба е като вода за уста за подпомагане на оралното здраве. Важно е, че маслото от чаено дърво не трябва да замества употребата на антибиотици при сериозни инфекции. Когато се съмнявате, говорете с Вашия лекар.

Евкалипт

Благодарение на своите успокояващи свойства, евкалиптът е най-известен с ефектите си върху дихателните пътища. Етеричното масло от евкалипт помага за облекчаване на симптомите на настинка като кашлица и запушен нос, което обяснява защо е често срещана съставка в продуктите за настинка и кашлица. Евкалиптът също може да подобри дишането и да облекчи симптомите на астма при някои хора.

Лимонена трева

Подобно на много етерични масла, лимонената трева може да има различни ефекти върху здравето и никой не се откроява по-специално. Доказано е, че лимонената трева се бори с бактериите и гъбичките и облекчава тревожността. Проучвания при животни показват, че тя може да има потенциал за лечение на стомашни язви и понижаване на холестерола, въпреки че тези открития трябва да бъдат потвърдени в проучвания при хора.

Какви са ползите от етеричните масла?

Повечето етерични масла имат множество приложения, когато става въпрос за промяна на здравето. Следват четири ползи, свързани със здравето, наблюдавани при етеричните масла.

Подобряване на психичното здраве

Доказано е, че етеричните масла подобряват настроението и облекчават симптомите на стрес и тревожност.

Например лимоновото масло е показало в проучвания върху животни, че влияе върху нивата на химикалите в мозъка, които ни карат да се чувстваме добре, включително норепинефрин, допамин и серотонин.

етерични масла,

Снимка: iStock

Систематичен преглед от 2023 г. заключава, че етеричните масла са ефективни за намаляване на тревожността, като най-препоръчваното е цитрусовото масло. Друг систематичен преглед от 2017 г. показа, че етеричните масла, особено когато се използват в масажната терапия, могат да намалят симптомите на депресия.

Подобряване на съня

Систематичен преглед от 2021 г. показа, че вдишването на етерични масла може да доведе до подобряване на съня сред хора с леки нарушения на съня, включително безсъние. Най-добре проученото етерично масло за неговите свойства за насърчаване на съня е лавандуловото.

Има много различни начини да използвате етерични масла за подпомагане на съня, включително пръскане върху възглавницата или матрака, разреждане и втриване на малки количества върху врата и челото, смесването им в лосион преди лягане или вземане на ароматна вана преди сън.

Облекчаване на болката

Систематичен преглед от 2016 г. на доказателства от животински модели заключава, че ароматерапията може да бъде ефективна за намаляване на болката. Това се дължи на способността на етеричните масла да повлияват мозъчните пътища, участващи в откриването и възприемането на болка. Изследванията върху хора обаче са извън обхвата на този преглед.

Облекчаването на болката може да се дължи и на противовъзпалителните свойства на етеричните масла. Някои популярни етерични масла, използвани за облекчаване на болката, включват розмарин, лайка, евкалипт и лавандула. Смеси от множество видове етерични масла също се предлагат в търговската мрежа.

ароматерапия istock

Снимка: iStock

Систематичен преглед от 2016 г. на проучвания при хора показа, че както видовете остра болка (напр. менструална болка, болка, свързана с раждане, следоперативна болка), така и видовете хронична болка (напр. болка в гърба, шията или коленете) изглежда реагират на ароматерапия. Въпреки това, доказателствата са в полза на лечението на остра пред хронична болка. Освен това етеричните масла изглежда не са ефективни при болка, дължаща се на невропатия.

За да се използват за облекчаване на болката, етеричните масла могат да се разреждат и да се вдишват или да се прилагат върху болезнени зони като стави и мускули (като по време на масажна терапия). Те също могат да бъдат приятно допълнение към топла вана или да се добавят към топъл или хладен компрес.

Унищожение на микробите

Въпреки че етеричните масла никога не трябва да заместват медицинската оценка и придържането към медицинска терапия, няколко етерични масла могат да бъдат полезни за лечение на леки инфекции и дезинфекция на предмети. Етеричните масла съдържат съединения, наречени алдехиди и феноли, които притежават антимикробни свойства.

Маслото от чаено дърво, по-специално, е показало ефективност при лечение на акне, пърхот и гъбична инфекция между пръстите на краката. Също така е добра алтернатива на водите за уста на основата на хлорхексидин за подобряване на възпалението на венците. Маслото от чаено дърво може да се разреди с носещо масло и да се нанесе върху проблемни зони като лицето, скалпа или краката. Можете също да намерите търговски продукти като шампоани, лосиони и кремове с масло от чаено дърво, включено в съответните количества.

ароматерапия istock

Снимка: iStock

Лабораторни изследвания показват, че други етерични масла с лимонова трева, евкалипт, мента и портокал притежават антибактериална активност срещу обикновени вируси, бактерии и гъбички. Това ги прави потенциално полезни като домашни дезинфектанти.

Имайте предвид, че етеричните масла никога не трябва да заместват лекарствата при лечение на по-сериозни инфекции.

Магическите сили на маслото от ший

Какво е масло от ему – новата популярна съставка в красотата

Масло за тяло – защо трябва да го включите в грижата за кожата

Безопасна употреба на етеричните масла

Тъй като етеричните масла са силно концентрирани, разреждането им в масло носител е от решаващо значение за предотвратяване на дразнене на кожата и други странични ефекти. Има много различни опции за носещо масло – някои примери включват масло от жожоба, кокос, бадем и зехтин. Тъй като маслото и водата не се смесват, не трябва да разреждате етеричните масла с вода.

Указанията варират, но следните основни правила като цяло са безопасни за възрастни:

Приложение върху лицето – 6 капки етерично масло на 28 грама масло-носител. 

Приложение върху косата или тялото – 12 капки на 28 грама масло-носител. 

##

За вана – 10-20 капки на 28 грама масло-носител.

Употреба в дифузер – не е необходимо разреждане. Просто добавете няколко капки етерично масло към водата в дифузера според инструкциите на производителя. 

За бременни жени или хората с чувствителна кожа използвайте по-ниско съотношение на разреждане, когато нанасяте върху която и да е част от кожата – 3-6 капки етерично масло на 28 грама масло носител. 

ароматерапия istock

Снимка: iStock

Наличните изследвания показват, че ароматерапията обикновено е безопасна за употреба по време на бременност, въпреки че бременните жени не трябва да приемат етерични масла поради неизвестните рискове за тях и плода. Бременните жени също трябва да избягват някои етерични масла, които носят висок риск от токсичност или които могат да повлияят на бременността. Това включва сладка бреза, зимна зеленика, канела, карамфил, роза и градински чай.

Важно е, че много етерични масла не се препоръчват за малки деца поради риск от алергични реакции и токсичност. Има и ограничени изследвания за безопасността и ползите от етеричните масла при деца. Винаги се консултирайте с педиатър, преди да позволите на детето си да използва етерични масла.

Рискове и странични ефекти

Най-честият страничен ефект на етеричните масла е дразнене на кожата поради неправилно разреждане. След като дадено етерично масло е правилно разредено, важно е първо да тествате само малко количество върху кожата. Цитрусовите масла – включително лимон, портокал и бергамот – потенциално могат да причинят изгаряне на кожата и мехури на пряка слънчева светлина.

Силните аромати на етеричните масла могат да предизвикат затруднено дишане при някои хора, особено тези със съпътстващи белодробни заболявания като астма или хронична обструктивна белодробна болест.

Хората, които са чувствителни към миризмата, също могат да изпитат гадене или главоболие при вдишване на етерични масла.

Някои етерични масла, особено лавандула и мента, могат да бъдат намерени в хранителни добавки. Въпреки че като цяло те са безопасни за приемане според указанията, трябва да ги преустановите и да потърсите медицинска помощ, ако получите някакви нежелани реакции. Никога не трябва да се опитвате да поглъщате етерични масла директно поради риск от токсичност.

ароматерапия, розово

Снимка: Pixabay

Внимание, безопасността на етеричните масла не е напълно изучена, тъй като те не се регулират от администрацията по храните и лекарствата по същия начин, както лекарствата. Някои изследвания показват, че етеричните масла могат да бъдат вредни за здравето. В малко проучване, дългосрочната употреба на етерични масла е увредила сърдечната и белодробната функция.

Доказано е също, че етеричните масла нарушават хормоналните пътища в тялото. Въпреки че последствията са неясни, има известна връзка между етеричните масла и развитието на необичаен растеж на гърдите при юноши.

Как да изберете правилното етерично масло?

Важно е да използвате само висококачествени етерични масла, тъй като продуктите с ниско качество са не само неефективни, но и потенциално по-опасни поради наличието на синтетични съединения.

Можете да сте по-уверени, че използвате чисто, висококачествено етерично масло, ако следното е вярно:

► Етикетът съдържа латинското наименование на растението, използвано за производството на маслото, както и частите от растението, които са използвани, как е отгледано и как е извлечено. 

► Етикетът изброява само една съставка, което означава простотата на продукта.

►Етикетът не съдържа думата „аромат“, тъй като това показва наличието на синтетични съединения.

► Етеричните масла са преминали тестове от трети страни и компанията предоставя тези подробности. 

Когато се използват безопасно, етеричните масла могат потенциално да подобрят множество аспекти на здравето и благосъстоянието. Въпреки това е важно да се признае, че някои резултати от изследванията са смесени и не всеки ще се възползва от етеричните масла. Ако решите да опитате сами етерични масла, използвайте само чисти, висококачествени продукти и следвайте всички правилни инструкции за прилагане.

За още новини от света на красотата и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари