IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за кожата – 10 храни, които ще засилят блясъка ви

13 април 2024 10 30

Какво да хапвате за красотата си

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Звучи клиширано да се каже, че красотата започва отвътре, но този афоризъм от старата школа е доста точен по отношение на здравето на кожата. Точно както се чувствате най-добре, когато ядете определени храни, кожата ви също може да се възползва от вашата диета. Тъй като ние сме това, което ядем, не е изненада, че диетата и красотата вървят ръка за ръка. Храните, които насърчават здравословен, балансиран начин на живот, също насърчават младостта на кожата и могат да ви помогнат да изглеждате сияещи отвътре и отвън.

Локалното приложение на витамин С може да помогне за изсветляване на кожата и подобряване на хиперпигментацията, но когато ядем храни, богати на витамин С, това всъщност помага на кожата ви на вътрешно ниво. Добавете следните 10 храни към списъка си за следващото пазаруване, за да се възползвате от ползите им не само за фигурата, но и за кожата.

10 храни за блестяща кожа

Авокадо

авокадо, смути,

Снимка: iStock

Любимият тост на всички инфлуенсъри е също толкова добър за вашия тен, колкото и за вашата закуска. Авокадото съдържа здравословни мазнини – полиненаситени и мононенаситени – които работят, за да поддържат кожата гъвкава и овлажнена. Мононенаситените мастни киселини поддържат повърхността на кожата ви влажна, докато полиненаситените мастни киселини я предпазват от увреждане от слънцето. Освен това те са пълни с антиоксиданти като витамините С и Е и каротеноиди, които помагат за предпазване от увреждане от свободните радикали.

Домати

домати, istock

Снимка: iStock

Проучване на учени от университетите в Манчестър и Нюкасъл установи, че яденето на пет супени лъжици доматено пюре дневно спомага за подобряване на способността на кожата да се предпазва от вредните ултравиолетови лъчи, благодарение на антиоксиданта ликопен, който е отговорен и за червеникавия цвят на зеленчука. UV защитата не само помага за предотвратяване на по-сериозни заболявания като рак на кожата, но също така може да предпази от признаци на преждевременно стареене и тъмни петна, което прави домата задължителна храна за красота. Готвенето на зеленчука повишава неговите нива на ликопен, така че не се притеснявайте да си правите домашна лютеница, доматена паста и кюфтенца в доматен сос.

Лимонов сок

вода, чаша

Снимка: Pixabay

Ако сте се чудили дали да изпиете една чаша с лимон сутрин, това е вашето напомняне да го направите. Плодът е пълен с витамин С, който помага за производството на колаген и работи като антиоксидант за неутрализиране на свободните радикали, които могат да увредят нашите клетки. Въпреки че има кисел вкус, лимонът притежава алкализиращи свойства, което означава, че може да помогне за балансиране на нивата на pH. Когато те са дисбалансирани, кожата може да стане чувствителна и раздразнена.

Чесън

разядка с

Снимка: Pixabay

Чесънът не само е супер вкусен като разядка и сос, но може да бъде полезен за вашата кожа. Той е пълен с естественото вещество, наречено алицин, което действа срещу вредните бактерии, когато се смила в организма. Това включва бактерии, които могат да причинят акне и други кожни инфекции.

Сладки картофи

сладък картоф

Снимка: iStock

Оранжевата алтернатива на класическия бял картоф е отличен източник на бета-каротин, който се превръща във витамин А в тялото. Ако сте пристрастени към грижата за кожата, можете да разпознаете термина „ретинол“, който по същество е различна форма на витамин А. Витамин А, получен от храни като сладки картофи, помага при обновяването на кожата, като насърчава съзряването на кожните клетки. Това означава по-малко бръчки, по-чиста кожа и блестящ тен.

Боровинки

боровинки Pixabay

Снимка: Pixabay

Вероятно сте чували за значението на антиоксидантите за блясъка на кожата. Те могат да ви помогнат да защитите здравето ѝ, а боровинките са един от най-лесните начини да ги включите в диетата си.

Листни зеленчуци

салата с

Снимка: iStock

Добри новини за всички, които смятат да влизат във форма за лятото и основното им хранене ще включва само салати. И зелето, и спанакът са богати на различни мощни антиоксиданти, които помагат за намаляване на възпалението на кожата. Зеленолистните като кейл, спанак и зелено зеле съдържат зеаксантин – антиоксидант, който може да помогне за изравняване тена на кожата. Стремете се да добавяте листни зеленчуци към поне две хранения дневно за оптимални ползи.

Осем храни за здрави коса, кожа и нокти

Колаген на прах – полезен ли е за кожата, косата и ноктите?

6 храни за здрава кожа, коса и имунитет

Ленено семе

ленено семе

Снимка: iStock

Семената, заредени с омега-3 и фибри – като лененото семе – са основна част от диетите на растителна основа, но също така са чудесни за здрава кожа. Проучване в British Journal of Nutrition установи, че участниците, които са яли около половин чаена лъжичка ленено семе, са имали значително по-малко дразнене и зачервяване на кожата за шест седмици, заедно с по-добре хидратирана кожа. Омега-3 мастните киселини помагат за поддържане на здравето на клетките, намаляване на възпалението и поддържане на здрава кожна бариера. Дерматолози препоръчват да ядете ленено семе, ако имате обрив, за да намалите възпалението на кожата. Добавете половин чаена лъжичка към вашето смути или дори любимата си рецепта за паста, за да включите лесно суперхраната в диетата си.

Мазни риби

сьомга istock

Снимка: iStock

Много диетолози и Виктория Бекъм се кълнат в мазната риба за хидратация и блясък на кожата. Омега-3 и колагенът помагат за задържане на влагата, като подхранват красотата отвътре. Морските дарове също са богати на тези важни за кожата вещества. Приемът на мазна риба като сьомга и риба тон поне два пъти седмично ще ви помогне да намалите риска от суха, напукана кожа.

Черен шоколад

черен шоколад

Снимка: Pexels

Потенциално най-добрата новина за всички времена – черния шоколад не е просто десерт, той официално е храна за красота. Според проучване от 2014 година, антиоксидантите в какаото могат да предпазят кожата от оксидативен стрес, който води до преждевременно стареене на кожата. Освен това има противовъзпалителни свойства, които могат да успокоят раздразнената кожа. Изберете толкова тъмен шоколад, колкото можете да понесете – за предпочитане е 80-90% какао – за да избегнете добавените захари.

За още новини от света на здравето и съвети за здравословно хранене последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

... ( преди 2 седмици )
nai- mi e drago da se natru6kam s 4esun s tikvi4ki i kopur ....ama govoria za 200 gr za denia
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар