IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Странични ефекти от носенето на високи токчета

3 април 2019 11 40

6 причини, поради които да не ги ползвате често

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Обичате ли да носите високи токчета? Всяка жена трябва да разполага с чифт, който да обуе за някой по-специален повод. Колкото и хубави да са те обаче, никой не може да издържи да ги носи всеки ден. Причината е, че те натоварват твърде много краката.

Някои жени с по-нисък ръст са с високи токчета постоянно, но ако ги попитате дали са им удобни, със сигурност 90% от отговорилите ще кажат „не“. Обувките с прекалено висок ток и голяма извивка крият някои рискове не само за стъпалата, но и за други части на тялото. И се простират много по-далеч от това да се спънеш с тях.

Ако носите по-често високи токчета, вижте кои са най-големите странични ефекти, които носят те на тялото:

1. Болка в долната част на гърба

Безспорно е, че понякога определен тоалет си отива много повече с обувки на по-висок ток. Те са модерни, но в повечето случаи не са достатъчно удобни. Причината е, че кракът няма достатъчно голяма опора, особено ако токът е тънък. Носенето на токчета цял ден предизвиква болезненост, възпаление и болка в долната част на гърба, която може да не отшуми веднага.

2. Възпаление на мускулите

Това е друг страничен ефект на този вид обувки. Той може да доведе и до разширени вени, които не само изглеждат ужасно, но и са изключително болезнени. Ако искате да имате хубави и здрави крака, в ежедневието си обувайте обувки, които са с по-дебел ток на средна височина или маратонки, с които имате свобода на стъпване.

3. Болка в краката

Най-честият проблем, който имат жените, харесващи високите токчета. След продължителното им носене се появява остра болка във възглавничките, петите или пръстите на краката. Тя може да се засили, ако човек не носи ортопедични стелки с тях или не ги сменя с по-ниски.

4. Навяхване на глезените

Ходенето на високи обувки по нашите улици е предизвикателство. Жените рискуват да си заклещят токчето между две плочки, да се подхлъзнат и навехнат някой глезен, ако не внимават. Освен това едно падане може да доведе до усукване на връзки, счупване на крак и натъртване.

5. Лошо кръвообращение

Някои обувки са толкова неудобни, че могат да притиснат крака така, че да понижат кръвообращението в тази част на тялото. Те не бива да притискат прекалено крака, за да може кожата му „да диша“ и да се осъществява нормалният пренос на кръвта по вените и артериите. В противен случаи се наблюдават така наречените тежки крака, разширяване на вените и отоци около глезените.

6. Изкривяване на гръбнака

Ако застанете на някое място, където минава голям поток от хора, със сигурност ще видите поне 2-3 жени, на които по походката им личи, че носят неудобни токчета. Те са прегърбени и стъпват така сякаш са на кокили. Причината е, че редовната употреба на тези обувки води до деформация на гръбначния стълб.

Как да подберете токчетата, за да не ви болят краката

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари