IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 начина да се справите с егоцентричния шеф

27 септември 2018 07 20

Без да губите професионализма и самочувствието си

Снимка: istockphoto.com

Снимка: istockphoto.com

Повечето хора работят за някого, тоест имат си пряк шеф. За съжаление нерядко мениджърите се оказват трудни за разбиране. Това важи особено в случаите, когато шефът има необичайно или тиранично поведение, съчетано с твърде високо самочувствие за себе си. Тогава на служителите не само никак не им е забавно, но и животът им в професионален план става доста труден. Ако и вашият шеф е егоцентричен тиранин, не бързайте да напускате компанията, а се опитайте да оцелеете, особено ако си харесвате работата.

Ето и няколко съвета как да игнорирате непоносимото поведение на своя началник:

1. Не приемайте нещата твърде лично

Вярно е, че това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но е много важно да избегнете персонализирането на отрицателното поведение на вашия шеф. Егоцентричните началници често използват различни техники, за да накарат подчинените си да се държат с тях със специално уважение. Много от тези техники са вид манипулация, която кара другите да се чувстват зле. Не им се хващайте на въдицата.

2. Взимайте си отпуските

Ако работите за егоцентричен шеф, който действа зле на нервите ви, почивките са особено важни за вашето психическо здраве. Затова не отлагайте отпуските си за по-нататък. Ако работите под стрес за началник, който има нарцистично поведение, задължително е да отделите необходимото време за себе си. Не забравяйте да си ползвате обедната почивка през работния ден, а освен това си взимайте и кратки кафе паузи, в които да можете да си поемете дълбоко въздух. Поглезете се с вкусен обяд далеч от работното си място. Грижата за себе си е от първостепенно значение при общуването с трудни личности.

3. Поставяйте граници – те са важни

Егоцентричните хора обичат да си играят с нервите на другите, като това ги кара да се чувстват още по-силни. Именно поради тази причина е много важно да сложите граници в общуването си с такъв тип личности. Дори в професионална среда имате право да искате ограничения. Хората трябва да знаят какво е приемливо и какво не. Шефът ви няма право да ви третира с неуважение. Всеки човек си има достойнство, което трябва да пази.

4. Точността е вашето спасение

Нормално е да правите грешки от време на време, но ако работите за егоцентричен шеф, най-добре е да сведете грешките си до минимум. Нарцистичните началници ще ви изкарат всяка една грешка буквално през носа. Те и без това ще търсят недостатъците ви, не им давайте поводи да ви правят допълнителни забележки. Направете си услуга като проверявате всичко отново и отново. Пазете си имейлите и документите на хартия, в случай че трябва да се защитите срещу евентуален саботаж от вашия шеф.

5. Всичко опира до вас самия

Понякога опитът в дадена професия е много по-важен от човека, за когото работите. Така че дори да работите за егоцентричен шеф, ако опитът си заслужава – изтърпете ситуацията и си направете план за бъдещето. Има смисъл да търпите лошото поведение на шефа си, само ако можете да спечелите ценен професионален опит, който да ви помогне в кариерата. В крайна сметка, ако имате цел, не оставяйте един човек да ви проваля. Поддържайте фокуса си върху работата, така или иначе не можете да контролирате действията на другите. Мнозина биха избрали да напуснат работа, ако шефът им е непоносим, но ако вие издържите предизвикателството, ще станете много по-силни.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари