IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ужасяващият период на Оливия Мън след раждането – рак на гърдата, четири операции и медицински предизвикана менопауза

21 април 2024 18 00

Вместо да се радва на майчинството, актрисата трябва да се възстановява след двойна мастектомия

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Оливия Мън не плаче лесно. Но спомените за поставената ѝ диагноза за рак на гърдата преди година, която води до четири операции, двойна мастектомия и медицински предизвикана менопауза, карат очите ѝ да се изпълнят със сълзи. Изискват от нея дълбоко вдишване и време, за да се вземе в ръце.

Когато Мън получава диагнозата, умът ѝ веднага се насочва към 1-годишния ѝ тогава син Малкълм и партньора ѝ Джон Мълейни. „Не съм човек, който е обсебен от мисълта за смъртта или се страхува от нея. Но присъствието на малко бебе у дома направи нещата много по-ужасяващи“, казва актрисата пред списание People, на чиято корица застава.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by o l i v i a (@oliviamunn)

Малкълм вече е на две години и дори придружава майка си на фотосесията за изданието, донесен от баща си. Мълейни се навежда да целуне приятелката си, казвайки ѝ че е прекрасна.

Мън е диагностицирана с двустранен рак на гърдата, след като тестове разкриват, че има луминал В – бързоразвиващ се, агресивен рак – и в двете гърди. В този момент е била на две седмици от започването на снимки за новия си научнофантастичен филм в Германия. „Осъзнаваш, че ракът не се интересува кой си, не се интересува дали имаш бебе, или нямаш време. Идва към теб и нямаш друг избор, освен да се изправиш лице в лице с него“, казва актрисата.

В рамките на 30 дни Оливия претърпява дисекция на лимфни възли, процедура за отлагане на зърната – хирургична намеса, която щади зърната – и двойна мастектомия. Казва, че е имала невероятни лекари, но все пак понякога е преговаряла с тях през какво трябва да мине. Казали ѝ, че може да избере отлагане на зърното, но не е била задължена. Тя обаче се радва, че го е направила, защото иска да даде най-добрия шанс на частите от себе си, които може да запази.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by o l i v i a (@oliviamunn)

Диагнозата е била още по-шокираща за Мън, тъй като годишната ѝ мамография само три месеца по-рано била ясна, а резултатите показали, че е отрицателна за раковия ген BRCA. „Разхождах се и си мислех, че нямам рак на гърдата. Направих си всички тестове, за които знаех“, разказва актрисата.

Докато четири от пет вида рак на гърдата се откриват чрез мамография, приблизително 20% от раковите заболявания, като това на Мън, остават неоткрити. По време на профилактичния си преглед при гинеколог през март 2023 година, лекарката д-р Таис Алиабади пита актрисата дали знае какъв е рискът ѝ от развитие на рак на гърдата. Мън отрекла. За минути експертът изчислява въз основа на различни фактори, включително възрастта ѝ при първата менструация и история на семейството ѝ, че резултатът на актрисата е 37,3%.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by o l i v i a (@oliviamunn)

Всичко над 20% се счита за високорисков резултат, което сигнализира, че вероятно е необходим допълнителен скрининг извън стандартната мамография. Така Мън е изпратена на ядрено-магнитен резонанс, който открива петно в дясната ѝ гърда. Последващ ултразвук открива още два тумора на същото място, чиито биопсии потвърждават, че са стадий 1 на инвазивен рак. Допълнителен преглед на резултатите от ЯМР водят до нова биопсия, която потвърждава рак и в лявата гърда.

Медицинският екип препоръчва на актрисата двойна мастектомия, за да се отстранят всички известни ракови заболявания, както и да се намали значително всеки допълнителен риск. „Опитах се да бъда подготвена, но истината е, че нищо не може да те подготви за това как ще се чувстваш, как ще изглеждаш и как ще се справиш емоционално. Беше много по-трудно, отколкото си го представях“, казва тя.

Без грим в леглото и много вода – тайните на Оливия Мън за блестяща кожа

След три години заедно Оливия Мън и Джон Мулани направиха дебюта си като двойка

Мън се събужда от двойната си мастектомия с превързани гърди, разширители там, където са били гърдите ѝ и – на нивото на очите ѝ – снимка на Малкълм, която 41-годишният Мълейни е поставил до леглото. По време на операцията лекарите са открили част от дуктален карцином с размер на мандаринапрединвазивен рак в дясната гърда. Мън казва, че чуването на тази новина я успокоило, че е взела правилното решение.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by o l i v i a (@oliviamunn)

След двойната си мастектомия тя решила да изчака до есента за реконструктивната си операция, за да може да си почине и да остави тялото да се възстанови. През това време запазва всичко далеч от публичното пространство. Казва, че това ѝ позволило да се справи със ситуацията без излишния шум от медии и фенове.

Когато дошло време за реконструкцията, Мън решила, че иска по-малки гърди. Лечението ѝ досега не е включвало химиотерапия или лъчетерапия, но през ноември тя започна хормонално потискаща терапия, за да смекчи бъдещия риск, поставяйки себе си в медицински индуцирана менопауза. Постепенно започнали да се появяват симптомите като горещи вълни, оредяване на косата и умора.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by o l i v i a (@oliviamunn)

През всичко това Мън получава безрезервна подкрепа от Мълейни. „Щях да имам чувството, че изкачвам айсберг, ако не беше той. Не мисля, че имаше време за себе си, балансирайки това да бъде невероятен баща и да бъде до мен в болницата. Правеше всичко това с удоволствие“, казва актрисата.

Днес тя е решена да повиши осведомеността за други жени в риск, като описва решението на гинеколога си да изчисли риска от рак, като нещото, което е спасило живота ѝ.

„Чувствам се благодарна, че ми беше дадена възможност да се боря“, казва тя.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by o l i v i a (@oliviamunn)

А това, което я държало през последната година, е бил синът ѝ. „Когато съм с него, това е единственият път, когато мозъкът ми не мисли, че съм болна. Толкова съм щастлива с него. И поставя много неща в перспектива. Защото, независимо дали тялото ми ще се промени, аз все още оставам негова майка. Ако имам горещи вълни, аз все още съм му майка. Ако загубя косата си, пак съм негова майка. Това наистина е най-важното за мен. Трябва да се боря за него“, казва Мън.

За още новини от света на модата и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари