IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо толкова много деца на знаменитости са транс и небинарни?

19 април 2024 16 30

Наскоро и дъщерята на Бен Афлек и Дженифър Гарднър – Серафина, взе да се представя за Фин

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

След като преди около седмица дъщерята на Бен Афлек и бившата му жена Дженифър Гарнър се представи като Фин на погребението на дядо си, се запитахме защо толкова много деца на топ знаменитости са транс и небинарни? Мода ли е, природа ли е, въпрос на възпитание ли е, или пък е опасна тенденция?

По време на възпоменателна служба по-рано този месец за бащата на Гарнър в Чарлстън, Западна Вирджиния, средното, 15-годишно дете на бившата двойка, публично обяви новата си самоличност.

Дъщерята на Бен и Джен, кръстена Серафина Роуз, сега се нарича Фин и използва местоимението „те“. Тя се появи облечена в тъмен костюм и вратовръзка и с подчертано неженствена прическа.

Т. нар. Фин Афлек, разбира се, е потомък на две филмови звезди, които са постигнали известността си, въплъщавайки традиционните полови стереотипи – Афлек като мъжкар в главни роли във филми като „Армагедон“ и „Пърл Харбър“, и Гарнър като елегантна дама и сладурана в хитове като „Събудих се на 30“ и „Призраци на бивши гаджета“.

Фамилия Афлек – сред които са братът и сестрата на Фин – Вайълет и Самуел – със сигурност не са изключение, когато имат транссексуален член в семейството в Холивуд. В света на известните и богатите има доста горди родители на транс и небинарни потомци – факт, за който тези майки и татковци – звезди, често с удоволствие говорят.

В разширеният клан Афлек вече има и доведена сестра на Фин – 16-годишната Еме, която е небинарното дете на Дженифър Лопес, която сега е съпруга на Бен. Еме е от брака на латино дивата с певеца Марк Антъни.

Лопес за първи път нарече Еме „те“ преди две години, когато ги покани на сцената да пеят с нея на бейзболна благотворителна гала.

Джейми Ли

Джейми Лий Къртис с мъжа си и двете им дъщери, едната от които е родена като момче; Снимка: Getty Images

Гарнър, Афлек и Лопес се присъединяват към дълъг списък от родители знаменитости, които е трябвало да преосмислят местоименията, с които се обръщат към своите деца – той включва Чарлийз Терон, Джейми Лий Къртис, Шер, Сигорни Уивър, Анет Бенинг и Уорън Бийти, звездата от „Сексът и градът“ Синтия Никсън, Меган Фокс и Брайън Остин Грийн, Анджелина Джоли и Брад Пит, както и Наоми Уотс и Лив Шрайбър.

Официални оценки за населението на САЩ, което се смята за транссексуално, варира. Според института „Уилямс“, изследователска организация за сексуална ориентация и полова идентичност, 1,6 милиона американци на възраст над 13 години се идентифицират като транссексуални. Това значи, че един на около 170 души е такъв. Други проучвания казват, че цифрата е по-ниска. Но някак Холивуд изглежда твърде голяма представителна извадка.

Дългоочакваният доклад на д-р Хилари Кас за променянето на пола на подрастващи в Обединеното кралство миналата седмица предупреди, че много непълнолетни, които поставят под въпрос своята полова идентичност, всъщност страдат от безпокойство, лошо самочувствие или проблеми с образа на тялото. Като се има предвид, че да си дете на холивудска звезда може да бъде известно предизвикателство – много от тези деца излизат извън релсите, понякога с трагични последици.

Или може би това е просто защото повечето от тях живеят в свръхлибералния свят на Калифорния – да не говорим за индустрия с подобно мислене – където несъответствието между половете е добре дошло. И ако една звезда наистина има транссексуално дете, тя може би иска да разкаже на света за това с  гордост, като се има предвид, че Холивуд е заел страна много твърдо в ожесточената културна война по транссексуални теми. Едва ли е изненадващо, че неговите водещи звезди са сред най-шумните мажоретки на транс движението.

Сигорни Уивър

Сигорни Уивър с мъжа си и небинарната си дъщеря; Снимка: Getty Images

Пълно е с актриси, които са коментирали, че отглеждат децата си като безполови (в джендър неутрална среда) – обличат ги в унисекс дрехи, купуват им унисекс играчки и т. н., оставяйки наследниците си сами да решават как да се идентифицират. За това е говорила Меган Фокс, чийто най-голям син Ноа се носи в рокли, както и Чарлийз Терон, чийто осиновен син Джаксън също се смята за момиче от съвсем малък и тя го отглежда като такова заедно със сестра му/й Август.

Веднъж  тя каза: „Да, и аз мислех, че е момче.  Докато не ме погледна, когато беше на три години, и не ми каза: „Аз не съм момче! Сега имам две красиви дъщери, които, както всеки родител, искам да защитя и искам да видя как процъфтяват.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ¡Hola! Argentina (@holaarg)

Актрисата Наоми Уотс пък с гордост води сина си, роден като Самуел, но наричащ себе си Кай, облечен в стилни женски тоалети, на модни ревюта на големи марки.

Едно нещо е ясно – звездите, които открито говорят за това, че имат транс дете, винаги, поне публично, изглеждат доста ентусиазирани, което е леко странно. Някои от тях обаче признават, че никога не са виждали транспроблемите на детето им.

Джейми Лий Къртис е сред онези, които са останали най-изненадани. Тя разкри през 2021 г., че нейното осиновено дете, родено като Том, вече е трансжена на име Руби. Къртис каза, че тя и съпругът ѝ Кристофър Гест първоначално са имали затруднения да се адаптират – случайно са използвали „мъртвото име“ на Руби и са бъркали местоименията, с които са се  обръщали към бившия Том.

Преди години Брад Пит също сподели през смях, че най-голямата му биологична дъщеря от брака му с Анджелина Джоли – Шайло, също предпочита да носи момчешки дрехи и иска да се обръщат към нея с Джон, но без видимо да изглеждаше притеснен от този факт. Джоли каза тогава, че открито подкрепя дъщеря си, тъй като намира избора ѝ за „очарователен“. Към днешна дата обаче Шайло все още използва женски местоимения, което говори, че „момчешката фаза“ вероятно е била само част от живота ѝ.

Звездата от „Извънземното“ Сигорни Уивър, която е близка приятелка на Джейми Лий Къртис, но е много по-дискретна за това как нейното единствено дете, родено през 1990 г. от съпруга ѝ Джим Симпсън, сега е известно като Чар. През 2022 г. Уивър – накратко обърквайки местоименията – разкри: „Имаме прекрасна дъщеря, която сега е на 32 – не знам как, все още изглежда на 12. Тя е небинарна.“

Анет Бенинг и Уорън Бийти се ожениха през 1992 г. и имат четири деца, включително Стивън Айра, транссексуален поет. „Това, което бих пожелала, е всеки човек да има някого, който е транс в семейството си, защото щом някой, когото обичаш, е транс, тогава го разбираш“, каза Ан наскоро.

Известна с откровеността си, певицата Шер беше много честна за предизвикателствата, които могат да дойдат с транс дете. Транссексуалният син на 77-годишната звезда, Чаз Боно, е роден като Честити през 1969 г., но промени пола си между 2008 и 2010 г., много преди тази тема да стане толкова актуална сред знаменитостите.

Синтия Никсън – Миранда в „Сексът и градът“ – е една от прогресивните агитаторки на Холивуд. След години, прекарани в срещи с мъже, тя се призна за лесбийка през 2004 г. През 2018 г. тя разкри, че нейното 21-годишно най-голямо дете, което е родено Саманта и е едно от двете деца, които Никсън има с любовта си от колежа Дани Мозес, е транссексуална.

За още новини от света на здравето и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

анонимен ( преди 1 седмица )
За Българите е проблем да си гей или транссексуален, но не проблем да *** и ограничен.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Shrek ( преди 1 седмица )
Американците са най-големите ***, *** и хора незаслужаващи уважение. Те се изживяват, като ментори на останалият около тях свят, а не се виждат на какво приличат!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар