IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красота у дома – как да се подстрижете сами

6 април 2024 12 00

Няколко лесни съвета

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Подстригването на косата у дома може да бъде рецепта за бедствие и не се препоръчва от почти всеки професионален фризьор. Отчаяните времена обаче изискват отчаяни мерки и това понякога включва скъсяването на кичурите в домашни условия. Независимо дали вашият фризьор няма свободни часове, заминал е на почивка, или пък се намирате в трудна финансова ситуация, може да подобрите прическата си, без да излизате от вкъщи, ако следвате внимателно няколко експертни съвета и трикове.

Едно нещо, което определено не трябва да правите, е да опитвате драстична промяна. Последното нещо, от което се нуждаете, е да се окажете с прическа, която ви разстройва повече, отколкото да ви носи радост. Въпреки това, ако имате няколко досадни разцъфтели краища или пък неправилен бретон, това е нещо, с което може да се справите и у дома. 

Общото правило, което трябва да имате предвид, преди да започнете – по-малкото е повече. Винаги може да премахнете кичури, ако решите, че са ви в повече, но не може да си прикрепите нови. Започнете подстригването с чиста, суха коса, така че да я видите в най-истинската ѝ форма и да виждате резултатите на момента. Мократа коса се разтяга, така че в крайна сметка ще бъде по-къса, отколкото сте очаквали, след като изсъхне. Не прекалявайте и не се увличайте в подстригването. 

Инвестирайте в правилните инструменти

Да имате правилните инструменти за подстригване на косата си е задължително, а кухненските ви ножици просто няма да ви свършат работа. Занаятчийски или кухненски ножици са склонни да захващат косата, което води до нечисто, неравномерно подстригване, което също не е здравословно за кичурите ви. Струва си да инвестирате в добри ножици, които са около 10-12 сантиметра дълги и са най-лесни за боравене. 

Използвайте гребен с широки зъби, когато подстригвате косата си сами. Гребените с фини зъбци натоварват много косата, което е чудесно, ако сте фризьор и искате да създадете права линия. Но по-широките зъбци са по-меки върху кичурите и не причиняват толкова накъсване. По-меката линия помага да се създаде по-фина кройка, която е по-лесна за управление и по-трудна за объркване.

Подстрижете се според типа на косата

Да вземете предвид вашия тип коса, когато се опитвате да се подстрижете, е особено важно за хора с вълнообразни или къдрави кичури. Независимо от структурата ви, помислете как носите най-често косата си, за да определите каква трябва да бъде, когато я подстрижете. Ако например имате къдрава коса, но винаги я носите изправена, ще трябва да я изправите, преди да се подстрижете.

За къдрава или вълниста коса фризьорите препоръчват да я оставите да изсъхне естествено, за да можете да видите формата ѝ. След това завъртете частите, които искате да отрежете. Това придава на кичура заострен завършек, който придава по-мека текстура. Освен това помага на къдрицата да не подскача толкова много. И вместо да подстригвате напречно, изрежете краищата си за по-меко и естествено покритие. Това се нарича също точково рязане.

@kelseygriffinn Replying to @jazzrose60 ♬ original sound - kelsey griffin

За права коса нещата стоят малко по-различно. Първо се изсушете с плоска четка. Това е най-ефективният начин да видите изчистени линии във вашата прическа, което е страхотно начало, за да разберете какво не е на мястото си и трябва да бъде премахнато. Раздробете косата си на малки секции около главата и проправете път нагоре, като подстригвате отдолу към върха, като използвате метода на точково подстригване.

Използвайте лек спрей за третиране преди и след подстригването, тъй като той помага с накъдрянето и управляемостта.

Създайте форма около лицето

Измислянето на най-доброто място за започване на вашето подстригване може да бъде доста обезсърчително, така че започнете с по-малки секции и кичури, докато намерите своя начин. Обикновено се започва около лицето, за да се създаде форма, която след това се използва като ориентир за останалите кичури. Използвайте фиби или шноли, за да разделите косата на секции, за да знаете коя да отрежете и коя не.

@raxhellam @Rachel :) Part 2 of how I cut my layered hair at home! #haircut #haircuttutorial #layeredhair #90shaircut #hairstyletutorial #blowoututorial #blowouthair #haircutathome #diyhaircut ♬ Kawaii Aesthetic - LoES

Трябва да сте абсолютно сигурни, че двете части покрай лицето ви са с еднаква дължина и текстура. Всеки път, когато подстригвате малък кичур, измервайте дължината му, като го сравнявате с такъв на същото място от другата страна на лицето. Издърпайте двете части напред – под брадичката – и вижте дали са равни. Тогава можете да определите дали трябва да отрежете малко повече или по-малко, за да пасне на другата страна така, че да е симетрична.

Бебешкият бретон се завръща през 2024 г. и е по-смел от всякога

Направи си сам – маска за коса с алое вера

Обърнете специално внимание на бретона и слоевете

Оформянето на нов бретон вероятно ще попадне в категорията на драстичните промени, така че е най-добре да го оставите на професионалистите, но подстригването на вече съществуващ е много по-лесна задача. Когато сресвате бретона си над челото, за да подготвите подстригването, използвайте много леко напрежение. Твърде много напрежение ще има същия ефект, както ако подстрижете мокра коса – тя ще се върне обратно, след като изсъхне и най-вероятно ще бъде по-къса, отколкото сте се надявали.

@_mariamor.g tutorial how to cut your hair at home. ??‍♀️ #hairstyle #haircut #hairtutorial #hair #hairstyles ♬ som original - Naza Guedes

Започнете подстригването точно под веждите, но над линията на миглите. Започнете, като вземете само средната част и изрежете страните, за да можете да зададете дължината. Завъртете частта и с върха на ножицата си и отрежете краищата на косата, за да премахнете малко дължина. Дръжте по-дебелите части между пръстите си, докато режете.

Слоевете също са изключително важни части, които трябва да имате предвид, когато подстригвате собствената си коса, особено ако вече ги имате. Срешете косата си нагоре под ъгъл от 45 или 90 градуса, след което подстрижете, за да премахнете сухите краища и дължината.

За още новини от света на красотата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари