IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да балансираме работата и личния си живот?

14 юни 2019 15 00

Пет начина, които помагат да не „прегреете“

Снимка: iStock

Снимка: iStock

За доста хора работата често се прехвърля и в личния живот. Дали ще е опит да научите нещо повече за позицията си, или ще наблюдавате конкуренцията, вие постоянно работите. Може да не го осъзнавате, но това вреди сериозно на здравето ви.

Влагането на 100% от енергията и времето ви в работа може да предизвика т. нар. „прегряване“ (бърнаут), което вече е доказано заболяване. В следствие на него, много хора нямат желание за нищо, постоянно се чувстват емоционално уморени и доста изнервени. В краен случай се стига до тотално изтощение, което води след себе си и някои здравословни проблеми.

Д-р Елена Турони обаче казва, че това може да се промени. Тя представя пет съвета, които могат да помогнат да разграничите работата от личния живот.

Намерете границата

Научете се да разделяте работата от личния живот. Хубаво е да изключите телефона си за няколко часа през деня или просто да го оставите далече от вас, за да не се изкушавате да проверите какво става във фирмата. Когато сте вкъщи, опитайте се да не мислите за нищо друго освен за спокойствието си.

Не четете имейли в леглото и не говорете по телефона по време на вечеря. За някои хора е трудно да се откъснат от работната среда, но когато компютърът или телефонът ви не са близо до вас, то това става много по-лесно.

Погрижете се за себе си


Собствената грижа означава различно нещо за всеки. За някои това е разходка в парка, за други е тренировка във фитнеса, а трети обичат да си стоят на тихо у дома. Важното е да намерите нещо, което ви кара да се чувствате добре. Трябва да отделите поне по 20 минути на ден за себе си, за да може тялото ви напълно да си почине от деня.

Научете се да казвате „Не“


Балансирането между работата и личния живот зависи от това да правите неща, за които имате време. Може да изглежда изкушаващо да приемете няколко проекта наведнъж, за да се докажете пред шефа, но това решение не е добре за здравето ви. Не само, че не можете да се концентрирате, но и рядко успявате да свършите каквато и да е работа.

Правете неща само за себе си


Също като грижата за себе си, отделянето на време за дейности, които само вие харесвате, е много важно за отдиха след работа. Опитайте се да правите поне по едно нещо на ден, което е строго индивидуално. Може дори да седнете и да прочетете книга на балкона или пък да отидете и да хапнете нещо съвсем сами. По този начин оставате насаме с мислите си, което ви дава възможност да премислите важни неща за бъдещето ви.

Научете разликата между стрес и прегряване


Опитайте се да разпознаете кога имате нужда от малка почивка и кога ви се налага отпуск. Докато стресът е нещо, с което човек може да се справи относително лесно, то прегряването е огромен проблем. Повечето хора бъркат двете състояния и рядко разбират, че всъщност имат нужда от по-дълга почивка. Не трябва да се претоварвате, защото в един момент просто ще блокирате.

Намирането на правилния баланс между работата и личния живот помага да заздравите връзките с приятели и близки, повишава продуктивността ви и подобрява емоционалното ви състояние.

 

Снимки: iStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари