IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На ръка разстояние: Суровото яйце – дар за подхранване на косата

28 декември 2018 12 50

Пълно е с протеини, намалява косопада, насърчава растежа

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Понякога дългата, плътна и лъскава коса е недостижима мечта. Особено ако имате постоянен косопад и не приемате достатъчно полезни вещества чрез храната. Преди да се втурнете да търсите скъпи капсули, добавки и други химии, отворете хладилника вкъщи.

Яйцата са едно от натуралните средства за подхранване на косата – съдържат протеини, минерали и витамини от В комплекс. Освен това в тях има биотин, който укрепва косъма и намалява косопада. Взети заедно, тези вещества спомагат за стимулиране на растежа на новата коса, придават ѝ обем, мекота и блясък.

Нанасянето на сурово яйце по косата може да е твърде неприятно за някои, но определено след няколко маски се забелязва положителна промяна. Що се отнася за това коя част от яйцето е по-полезна, за предпочитане е хората с мазна коса да ползват повече белтъци, докато тези със суха – жълтъците.

В белтъците има най-много протеини. Но те съдържат и минерали като ниацин, рибофлавин, магнезий, калий и натрий, които подпомагат растежа на косата. Хората с мазна коса предпочитат да не ползват жълтъка, защото белтъкът може да насърчи производството на повече мазнини в себума на главата. В жълтъка също има известно количество протеини, но то е доста по-малко в сравнение с това с белтъка. Но пък съдържа фолиева киселина и витамини от В комплекс. Като съдържание е по-маслено и затова се използва при суха коса.

Жени, а и мъже, които имат нормална или комбинирана коса, могат да си правят маски с цялото яйце.

Какво говори косата за здравето ви?

Кои са най-големите ползи на подхранването с това натурално средство:

1. Веществата в яйцето благоприятстват за увеличаване на скоростта, с която косата расте.

2. Те ограничават до голяма степен загубата на коса, като стимулират и подхранват скалпа, укрепват корените.

3. Жълтъците са богати на лутеин, който спомага за хидратиране на косата и подобряване на нейната еластичност. Той също помага за подобряване на текстурата при твърде крехка и чуплива коса.

4. Протеините, присъстващи в белтъците, не само подхранват кожата, но и възвръщат блясъка ѝ.

5. Протеинът в яйцата помага за възстановяване на повредената структура на косъма.

При суха коса може да си направите маска, която се състои от 2 жълтъка и 1 супена лъжица зехтин. Разбийте ги добре, нанесете на косата и отмийте след 20 минути.

За нормална или комбиниран тип коса, може да ползвате едно цяло сурово яйце (или 2, ако сте с дълга коса), както и 2 лъжици зехтин.

Грижа за косата: Как да изберете най-доброто олио?

3 маски с къна против пърхот

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари