IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дж. К. Роулинг триумфира след доклад на лекари, показващ опасността от смяната на пола при непълнолетни

11 април 2024 11 00

Децата са необратимо увредени, а хиляди са съучастници, каза писателката

Снимка: БГНЕС

Писателката Дж. К. Роулинг заклейми знаменитостите, които използват платформите си в социалните мрежи, за да подкрепят смяната на пола на непълнолетни.

Авторката на поредицата за Хари Потър каза, че няма да прости и на актьорите  от екранизацията Даниел Радклиф и Ема Уотсън, които застанаха на противоположната позицията в дебата за транссексуалните. Тя заяви, че актьорите всъщност трябва да се извинят на „травмираните деца и уязвими жени“, а не на нея.

Това става след публикуването на дългоочаквания доклад за третирането на пола в Обединеното кралство. Той е изготвен от водещия педиатър д-р Хилари Кас. В него се установява, че на тийнейджърите във Великобритания е разрешено да променят пола си въз основа на „забележително слаби доказателства“.

В доклада си д-р Кас предупреждава, че „липсват висококачествени изследвания“ на ефектите от даването на блокиращи пубертета хормони на децата и заявява, че токсичността в дебата по въпроса е станала „изключителна“.

След публикуването на доклада много хора, които изразиха опасения относно разрешаването на прехода от един в друг пол на деца, заявиха, че са оправдани, включително комедийният писател Греъм Линехан, който загуби кариерата, съпругата, приятелите и репутацията си заради своите възгледи.

Докладът на д-р Кас, който беше поръчан преди почти четири години, съдържа редица препоръки за преразглеждане на транссексуалните услуги на NHS, за да се подобрят грижите, които получават децата.

Експертът констатира, че „липсват висококачествени изследвания“ на ефектите от даването на блокиращи пубертета хормони на децата, и препоръча на NHS England да създаде собствена изследователска програма. В доклада се призовава също така да се създаде отделна услуга за тези, които искат да „детрансформират“, при която се спира или променя полът, и се препоръчва „последваща услуга“ за 17-25-годишните, за да се предпазят тийнейджърите, които „падат от ръба на пропастта“ в грижата, когато навършат 17 години.

Д-р Кас предупреди, че изследването ѝ е било възпрепятствано от това колко поляризиран е станал дебатът относно грижите за деца, преминали през транссексуалността. Тя заяви, че медицинските специалисти са останали „твърде уплашени да обсъждат открито своите възгледи“.

Докладът установи, че тези, които извършват социален преход на по-ранна възраст или преди да се обърнат към медицински специалист, „е по-вероятно да преминат към медицинска пътека“.

Тя заяви, че „значението на това, което се случва в училище“, не може да бъде надценено, и заяви, че родителите не трябва да бъдат изключвани от разговорите за благосъстоянието на техните деца.

Нерегламентираните частни клиники бяха подложени на някои от най-острите критики на д-р Кас, която повтори предупрежденията на общопрактикуващите лекари относно рецептите, издавани от служби, базирани в чужбина.

В прегледа се казва, че семейните лекари са „изразили загриженост, че са подложени на натиск да предписват хормони, след като те са били инициирани от частни доставчици“.

След публикуването на доклада Роулинг пише в X, известен преди като Twitter, че това е „преломен“ момент и че той „разкрива трагедията“ на разрешаването на смяна на пола при деца.

Когато някой заяви, че Радклиф и Уотсън ѝ дължат „много публично извинение... сигурни сме, че ще им простите“, Роулинг отговаря: „Не е сигурно“.

Тя добави: „Знаменитостите, които се солидаризираха с движение, целящо да подкопае трудно извоюваните права на жените, и които използваха платформите си, за да се радват на прехода на непълнолетни, могат да спестят извиненията си за травматизираните деца и уязвимите жени, зависими от еднополовите пространства.

В поредица от туитове след публикуването на доклада Роулинг написа: „През последните четири години Хилари Кас извърши най-солидния преглед на медицинските доказателства за смяна на пола на децата, който някога е правен. Броени часове след публикуването му в пресата и сред обществеността, ангажираните идеолози удвояват мнението си.

„Това са хора, които смятат опонентите си за „крайно десни“, защото искат да знаят, че има подходящи проверки и баланси, преди деца с аутизъм, хомосексуалисти и малтретирани деца – групи, които са свръхпредставени в джендър клиниките – да бъдат оставени стерилизирани, неоргазмични, доживотни пациенти“.

“Разбирам, че заключенията на изследването ще бъдат сеизмичен шок за онези, които преследваха и демонизираха информаторите и очерняха опонентите си като фанатици и трансфоби, но опитите да се дискредитира работата на Хилари Кас не са просто погрешни. Те са активно злонамерени“.

„Дори да не се срамувате, че сте подкрепяли нещо, което сега изглежда като тежка лекарска грешка, дори да не искате да приемете, че може да сте сгрешили, къде е чувството ви за самосъхранение? Возилото, на което се качихте с такова удоволствие, се движи към скалата. „И ако звуча ядосано, то е защото съм адски ядосана.

Прочетох Кас тази сутрин и гневът ми растеше през целия ден. Децата са необратимо увредени, а хиляди са съучастници – не само медиците, но и звездите, които са говорители, безпрекословните медии и циничните корпорации“.

„Последиците от този скандал ще се проявяват десетилетия наред. Вие му се радвахте. Направихте всичко възможно, за да попречите на изследванията и да ги представите в невярна светлина. Опитахте се да изнудвате хората да напуснат работата си, защото ви се противопоставяха.

Върху млади хора са правени експерименти, те са останали безплодни и изпитват болка.“

Също така тя казва, че „Днешният ден не е триумф, а разобличаване на една трагедия“.

Радклиф, който изигра титулярния герой в хитовата поредица на Роулинг за Хари Потър, в миналото се е изказвал, че възрастните са „снизходителни“, защото изразяват опасения относно смяната на пола при децата.

По време на кръгла маса с шест транс и небинарни деца, организирана от благотворителната организация за превенция на самоубийствата на ЛГБТК The Trevor Project през 2023 г., актьорът каза, че част от хората се отнасят снизходително към децата и по думите му това е така, защото „не познават млад транссексуален човек, така че в главата им има само теоретична представа за това“.

Предишния ноември той се изправи срещу Роулинг, като заяви, че младите, хомосексуални и транссексуални фенове на поредицата са разстроени от нейната позиция.

Коментарите му бяха „бодлива“ препратка към туитовете на писателката от юни 2020 г., в които тя осмива описанието на жените в една статия като „хора, които имат менструация“.

В отговор на заглавието на онлайн статията създателката на „Хари Потър“ тогава написа в Туитър: „Сигурна съм, че някога е имало дума за тези хора. Някой да ми помогне. Вумбен? Уимпунд? Ууммуд?

В отговор Радклиф се нахвърли върху авторката, като заяви: „На всички хора, които сега смятат, че впечатленията им от книгите са били накърнени или намалени, дълбоко съжалявам за болката, която тези коментари ви причиниха“.

Ема Уотсън също се е изказвала в миналото срещу възгледите на Дж. К. Роулинг за транссексуалните хора.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари