IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уроци по красота – козметичните съставки, които да избягвате

7 април 2024 16 30

Те са токсични и вредни за кожата и природата

Снимка: iStock

Снимка: iStock

В козметичната индустрия настъпва огромна промяна. Ключовата движеща тенденция е създаването на продукти, които са не само полезни за нас, но и са добри за планетата. Чудили ли сте се какви съставки присъстват в грима ви? Нека разберем кои съставки да избягваме и как преминаването към устойчивост може да помогне.

10 токсични съставки, които да избягвате

Съобщава се, че 88 химикала, открити в повече от 73 000 продукта, са свързани със заболявания като рак и вродени дефекти. Някои от най-токсичните химикали, които обикновено се използват в грима и грижата за кожата, които трябва да се избягват, включват:

1. Формалдехид и параформалдехид

Формалдехидът и свързаните с него съединения обикновено се използват в повечето продукти за грижа за кожата и козметиката. Те са най-честите виновници, за които е известно, че причиняват алергични кожни реакции.

2. Диетаноламин

Диетаноламинът се използва в козметиката, за да придаде на продуктите кремообразна текстура. Често се среща в сапуни, овлажнители и слънцезащитни продукти. Известно е, че причинява дразнене на кожата при някои хора.

3. Метилен гликол

Подобно на профила на формалдехида в козметиката, известно е, че метиленгликолът причинява алергичен контактен дерматит. Често се среща в продуктите за изглаждане и изправяне на коса.

4. Кватерниум 15

Това съединение обикновено се използва като консервант поради своите антимикробни свойства. Когато се използва върху кожата, е установено, че причинява дразнене и алергии, тъй като освобождава формалдехид. Често се среща в сапуни, шампоани и почистващи препарати.

5. Живак

Живакът се съдържа в някои сапуни и козметика. Допустимите нива са много ниски, тъй като страничните ефекти върху мозъка и други части на тялото при абсорбиране не са добри. Установено е, че дългосрочната употреба на продукти, съдържащи живак, причинява увреждане на бъбреците, пигментация на кожата и увреждане на мозъка и нервната система.

6. Дибутил и диетил

Тези съединения са известни ендокринни разрушители и е установено, че вредят на развитието на мъжката репродуктивна система. Те често се срещат в лакове за нокти, спрейове за коса, лосиони за след бръснене и шампоани.

7. Изобутил и изопропил парабени

Парабените се срещат много често в повечето козметични продукти и е установено, че нарушават хормоните и влияят на ендокринната система. Установено е също, че вредят на репродуктивната система, когато продукти, съдържащи парабени, са били използвани за дълги периоди.

8. Пер и полифлуороалкилови вещества

Тези създадени от човека химикали се намират в редица козметични продукти и продукти за ежедневна употреба. Въпреки че степента на абсорбиране през кожата варира, е известно, че те се натрупват в тялото за дълъг период от време и засягат нормалното функциониране на различни системи и органи, особено на хормоналната система.

9. М- и о-фенилендиамин

Тези химикали обикновено се използват в боите за коса. Установено е, че те дразнят кожата и дългосрочното излагане на този химикал може също да причини увреждане на ДНК и да доведе до рак.

10. Парфюми/аромати

В тази група има няколко химикала, които съдържат различни алергени и могат да причинят дразнене на кожата и алергии. Това важи не само за тези с чувствителна кожа, но и за всички типове кожа.

Избиране на правилните продукти за кожата ви

Да бъдеш информиран потребител е една от първите стъпки, които можеш да предприемеш. Изборът на продукти, които не съдържат вредни съставки, е следващата най-добра стъпка към вашето здраве и подобряването на околната среда.

Изберете продукти, които съдържат съставки, за които е известно, че помагат на кожата и са с по-добър профил на безопасност. Те включват съставки като хиалуронова киселина, алое вера, глицерин и ниацинамид. Например хората с мазна и комбинирана кожа могат да предпочетат съставки като алое вера и хиалуронова киселина, докато тези със суха кожа ще се възползват от глицерин.

суха коса,

Снимка: iStock

Друг вариант е да тръгнете по пътя „направи си сам“. Трябва обаче да се помни, че природата невинаги е безопасна. Много неща трябва да се имат предвид, преди да изберете домашно приготвени продукти, като типа кожа и вида на използваните съставки. Съставки като мед, мляко и овесени ядки като цяло са безопасни и могат да се използват по различен начин. Въпреки това е важно да се има предвид, че ефикасността на рецептите „направи си сам“ не е сравнима с тези на продуктите без рецепта и може да не е устойчива в дългосрочен план.

Мед от манука – най-добрата съставка за възстановяване на кожата

Красота през пролетта – водещи тенденции при педикюра

Лимфен дренаж у дома – всичко, което трябва да знаете

Съвети за избиране на правилните продукти

Ето няколко неща, които трябва да имате предвид, когато купувате следващия си продукт за грижа за кожата или грим:

► Четете етикетите на гърба на вашата козметика.

► Проверете какви съставки се използват.

► Избягвайте продукти, които съдържат съставките, изброени по-горе.

Ако все още не сте сигурни за даден химикал или потенциално вредна съставка в продукта, можете да проверите онлайн ресурси, които анализират хиляди марки и химикали.

Правят се добри промени в индустрията и се създава по-голяма осведоменост относно използването на определени съставки. В крайна сметка изборът на продукти и търсенето на марки, за които се твърди,, че са по-добри за вас, изисква набито и информирано око.

За още новини от света на красотата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

... ( преди 3 седмици )