IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за косата – как кафето може да ви помогне

21 март 2024 09 00

Вкусната напитка не е само за пиене

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Освен богатия си аромат, кафето се оказва многостранен еликсир за вашата коса. Със способността да насърчава растежа на кичурите, да предпазва от ултравиолетово увреждане и дори да действа като естествена боя, наситената с кафе грижа се очертава като много добър избор. 

Ползите от кофеина за косата

От инхибиране на косопада и стимулиране на растежа чрез противодействие на ефектите на DHT (половия хормон) до повишаване на силата и блясъка, кофеинът показва потенциал като многостранен съюзник в постигането на повече красота. 

кофеин, коса

Снимка: iStock

Всъщност множество проучвания подкрепят полезните ефекти на кофеина, особено когато става въпрос за андрогенна алопеция, която води до постепенно изтъняване на косата както при мъжете, така и при жените. 

Предимствата на кофеина в грижата за коса включват:

Контрол на косопада и стимулиране на растежа – DHT (дихидротестостерон) играе важна роля в някои телесни функции. Въпреки това, той може да намали размера на космените фоликули, което води до изтъняване на косата и в крайна сметка до косопад при хора, които произвеждат по-големи количества от този хормон. Кофеинът действа срещу ефектите на DHT, като спира ензима фосфодиестераза, който възпрепятства факторите, отговорни за растежа на космения фоликул. Като блокира този ензим, кофеинът помага космената луковица да стане по-дебела и фазата на растеж на косата по-дълга. 

Проучване разкри, че кофеинът може да предотврати вредното въздействие на тестостерона върху космените фоликули и да подобри растежа им както при мъжете, така и при жените. Тези действия допринасят за стимулиране на силен растеж на косата чрез удължаване на видимите ѝ части.

► Прави косата по-силна и блестяща – ефектите на кофеина се простират отвъд растежа на косата. Тъй като той играе роля в тази област, това също предполага, че насърчава клетки, които защитават външния слой на кичурите. Освен това, положителното влияние на кофеина върху растежа на косата подобрява цялостното здраве и външния ѝ вид. Действията му както върху космения фоликул, така и върху външния защитен слой допринасят за по-гладка и блестяща текстура, като осигуряват видим тласък на здравината и блясъка на косата. 

кофеин, коса

Снимка: iStock

► Намалява увреждането на косата от UV светлина – UV светлината е призната за вредното си въздействие както върху кожата, така и върху косата, причинявайки увреждане на космените фоликули. Въпреки това, проучванията показват, че прилагането на кофеин три дни преди и след излагане на ултравиолетови лъчи предлага защита срещу индуцираното от тях токсично увреждане на клетките на космения фоликул. Тези открития предполагат, че кофеинът може да облекчи увреждането на космения фоликул, предизвикано от ултравиолетовите лъчи, и може да действа като фотопротектор, като задейства специфични клетъчни реакции в косъма. 

► Действа като естествена боя за коса – кафето е известно не само с потенциала си да насърчава здравето на косата, но и като естествена боя, способна да потъмнява кестенявите кичури. За разлика от химическите бои, които могат да повлияят негативно на здравето на косата, кафето може да служи като по-безопасна, евтина и потенциално по-полезна алтернатива. 

Важно е да се отбележи, че индивидуалните резултати може да варират в зависимост от естествения цвят и състояние на косата. Освен това може да не оцвети косата равномерно до тъмнокафяво и може да придаде много фин нюансиран цвят на сивата коса дори след многократна употреба.

Как да добавите кафето към грижата за коса

Включването на кафе в цялостна рутинна грижа за косата може да помогне за постигане на фин и естествен цвят на кичурите с потенциални ползи за растежа им. Ето някои рецепти „Направи си сам“, които да опитате:

Масло от кафе

Смята се, че маслото от кафе предлага няколко предимства за косата, включително добавяне на фини петна към сивата коса, насърчаване на растежа и подобряване на цялостния блясък. Ето как да го направите.

Съставки:

56 грама кокосово масло

1 супена лъжица печено кафе (100% арабика)

Инструкции:

Загрейте кокосовото масло на ниска температура и добавете супената лъжица печено кафе. Запарете го и разбъркайте поне 50 минути. Прецедете и нанасяйте веднъж седмично преди измиване на косата.

Приложение и съхранение:

След като оставите маслото да изстине напълно, то може да се масажира нежно върху скалпа и по цялата дължина на косата. То може да се съхранява в херметически затворен съд до два месеца.

Маска с кафе

Тази маска може да се използва след измиване с шампоан за по-добър цвят на косата. Ето как може да си я направите у дома.

Съставки:

2 супени лъжици утайка от кафе

75 мл сварено кафе (100% арабика)

4 супени лъжици балсам за коса

Инструкции:

Сварете кафето и го оставете да изстине. Смесете 2 супени лъжици утайка с 4 супени лъжици балсам и свареното кафе, като трябва да получите хомогенна смес. 

Приложение и съхранение:

Нанесете тази маска равномерно по цялата дължина на влажна коса, като избягвате скалпа, след измиване. Оставете да подейства за 20-25 минути и изплакнете с хладка вода. Използвайте маската в рамките на една седмица, ако се съхранява на стайна температура, и в рамките на две, ако е в хладилник. 

Изплакване с кафе

Това изплакване може да помогне за стимулиране на растежа на косата и да придаде блясък. Ето как да го направите. 

Съставки:

150 мл кафе (100% арабика)

240 мл вода

1 супена лъжица ябълков оцет

Инструкции:

Сварете кафето и го оставете да изстине. Смесете го с водата и оцета. След измиване с шампоан, изсипете сместа върху косата и я масажирайте в скалпа. Оставете да престои няколко минути, след което изплакнете с хладка вода. 

Приложение и съхранение:

Тази смес за изплакване може да се съхранява в бутилка с пръскало до 2 седмици в хладилник. Напръскайте върху кичурите и оставете за един час за фин нюанс. 

Утайка от кафе: Помага ли при целулит?

3 по-различни приложения на кафето

Странични ефекти от кофеина

Кофеинът, често срещан в продуктите за коса на базата на кафе, може да има потенциални странични ефекти за някои хора. Те могат да включват:

► Дразнене на скалпа

► Сухота или лющене

► Редки алергични реакции като сърбеж или обрив

За да предотвратите тези нежелани реакции, важно е да извършите тест за поносимост, преди да използвате каквото и да е ново третиране на косата с кофеин и винаги да започвате с минимално количество, за да сте наясно за чувствителността на кожата си към кофеина. Освен това включете обилна хидратация чрез овлажняващи балсами или маски за коса за противодействие на потенциалната сухота или лющене. Също така е от съществено значение да съхранявате и използвате тези продукти в съответствие с техните специфични инструкции, за да сведете до минимум риска от евентуални странични ефекти.

кофеин, коса

Снимка: iStock

Като цяло кафето, тъй като е естествена съставка, се добавя лесно и си струва да се опита като ново допълнение към рутинната здравословна грижа за косата. Независимо дали чрез рецепти „направи си сам“ или търговски продукти, включването на кафе във вашата рутинна грижа за косата представлява потенциален път към по-силни, по-блестящи и по-здрави кичури. Независимо от това, винаги давайте приоритет на безопасността, като извършвате тестове и следвате инструкциите на продукта, за да отключите пълните предимства на кофеина за вашата коса.

За още новини от света на красотата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари